H – έστω και ηλεκτρονική – κάλπη της Βουλής έστειλε τα δικά της μηνύματα κατά την πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο διχασμός και η πόλωση των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον διάχυτη και σε αυτό το μοτίβο αναμένεται να κινηθούμε μέχρι τις εκλογές.
Δηλαδή τα «παρών» ήταν περισσότερα από τις ψήφους, τους οποίους συγκέντρωσε η Λούκα Κατσέλη, η οποία ακολούθησε από μεγάλη απόσταση τον πρώτο υποψήφιο, Κώστα Τασούλα. Τέσσερα κόμματα του Κοινοβουλίου και αρκετοί ανεξάρτητοι προτίμησαν να μην ψηφίσουν κανέναν.
Η….γεωγραφία των ψήφων
Απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Πούλου, Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης.
Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση).
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι οι ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες», Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, και Κώστας Φλώρος.
«Παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης (προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), οι ανεξάρτητοι βουλευτές, (προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας) Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας). Στους απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).
Οι επόμενες ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στη δεύτερη ψηφοφορία, απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).
Έτσι, με δεδομένο ότι η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα θα αποσπάσει πλειοψηφία 160 – 162 βουλευτών, των 156 της ΝΔ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των ανεξάρτητων Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη, Χάρη Κατσιβαρδά και ενδεχομένως των Γιώργου Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη, αυτό σημαίνει ότι «λευκός καπνός», δηλαδή εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται στην τέταρτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Χρονικά οι ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί ως εξής:
- 2η ψηφοφορία 31 Ιανουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 200 βουλευτές
- 3η ψηφοφορία 6 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 180 βουλευτές
- 4η ψηφοφορία 12 Φεβρουαρίου με απαιτούμενη πλειοψηφία 151 βουλευτές και
- 5η ψηφοφορία 18 Φεβρουαρίου με σχετική πλειοψηφία.