Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής
Από την Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Στο κρισιμότερο σημείο της δεύτερης τετραετίας φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση, με ανοιχτά μέτωπα να ζητούν λύση και την τραγωδία των Τεμπών να ρίχνει βαριά σκιά.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κοιτάνε προς την επόμενη ημέρα και αναζητούν τρόπους για να στείλουν μήνυμα επανεκκίνησης, με τα σενάρια για το χρόνο και το εύρος του ανασχηματισμού να διαδέχονται το ένα το άλλο. Σε αυτή την χρονική συγκυρία ο πρωθυπουργός ακούει εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του και ζυγίζει όλα τα δεδομένα.
Το πρώτο θέμα που πρέπει να απαντηθεί είναι πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η μία άποψη είναι οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό να γίνουν μέσα στο μήνα, προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει πως παίρνει πρωτοβουλίες και να μην σέρνεται μια συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει υπουργούς στο …να κατεβάσουν μολύβια.
Η άλλη άποψη που διατυπώνεται, προβλέπει μετάθεση των ανακοινώσεων για την Άνοιξη (οπότε και θα έχουν κατατεθεί τα δύο πορίσματα για Τέμπη και θα έχει γίνει η συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη) προκειμένου να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις.
Δεδομένο βέβαια είναι πως ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλεται, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες δημοσκοπήσεις. Όσον αφορά στο εύρος των αλλαγών αν και συνήθως ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε σαρωτικές αλλαγές, έχουν αυξηθεί οι φωνές που μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξει ένα γενναίο ανακάτεμα της τράπουλας.
Οι σίγουροι και οι «καραμπόλες»
Ο βασικός «γρίφος» του ανασχηματισμού δεν είναι άλλος από τι θα γίνει με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Σε περίπτωση που επιστρέψει στο Μαξίμου θα υπάρξουν μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς βαρύ όνομα θα πρέπει να πάει στο υπουργείο Εξωτερικών και επομένως θα ακολουθήσουν καραμπόλες.
Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί δύσκολα θέματα μία επιστροφή του κ. Γεραπετρίτη στο Μαξίμου θεωρείται πως θα ήταν σημαντική. Ωστόσο ταυτόχρονα δεν παραγνωρίζεται πως στα εθνικά θέματα υπάρχουν εξελίξεις και για παράδειγμα δρομολογείται πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό ενώ μένει να φανεί και πότε τελικά θα αποφασιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που πάει όλο και πιο πίσω.
Ο Νίκος Δένδιας που είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης σε όλες τις μετρήσεις, αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με δεδομένο άλλωστε πως «τρέχει» μια σειρά κρίσιμων θεμάτων. Επίσης αμετακίνητος θεωρείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Σταθερή θεωρείται και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς χειρίζεται και το κρίσιμο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στο νέο σχήμα θα είναι εκ νέου στελέχη πρώτης γραμμής, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης (που αναμένεται να μείνει στο υπουργείο Οικονομικών αν και το όνομα του έχει ακουστεί και για το Εξωτερικών αν αποχωρήσει ο κ. Γεραπετρίτης), ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Νίκη Κεραμέως κ.α. Γνωστά ονόματα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να αλλάξουν πόστα, όπως για παράδειγμα ο ´Αδωνις Γεωργιάδης, που δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε παραγωγικό υπουργείο.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρξουν και κάποιες αλλαγές σε υπουργεία μετά από «καραμπόλες». Να σημειωθεί ακόμα πως πρόκειται να σπάσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο προσώπων.
Η γενιά των 40ρηδων στο προσκήνιο
Όποτε και αν γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός σημαντικές αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, με αξιοποίηση γαλάζιων βουλευτών και αρκετοί είναι αυτοί που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς περιμένουν να … ράψουν κουστούμι.
Με δεδομένο πως η κυβέρνηση δέχεται πίεση εκ των δεξιών αναμένεται να αξιοποιηθούν βουλευτές που θεωρείται πως προέρχονται από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά.
Ενα ακόμα θέμα που έχει πολιτικό ενδιαφέρον είναι σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που θεωρείται πως είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος υπενθυμίζεται πως έχει διαγραφεί από τη Ν. Δ.).
Επίσης στόχος είναι να βγουν μπροστά πρόσωπα από τη νεότερη γενιά των βουλευτών και δυναμική θα είναι η συμμετοχή της γενιάς των 40ρηδων.