Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, το οποίο είχε ως θέμα του την αμυντική ικανότητας της ΕΕ, προσκλήθηκε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Μαρκ Ρούτε θέλησε να δώσει κάποιες πάσες προς την Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ένωση. Βρήκε όμως απέναντι του μια ισχυρή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών που δεν καλοβλέπουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μετά και τις εξελίξεις στη Συρία.
Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας στις Βρυξέλλες ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο οποίος είχε προσκληθεί για να ενημερωθεί για τις θέσεις της ΕΕ στο θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής της θωράκισης μετά και τις τοποθετήσεις Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά την ενημέρωση που έγινε από τους επικεφαλής των θεσμών και τοποθετήσεις ηγετών ο Μαρκ Ρούτε ανέπτυξε τις δικές του θέσεις. Κοινή διαπίστωση τους ότι ο απρόβλεπτος Τραμπ δημιουργεί μια πρωτοφανή κατάσταση την οποία όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους.
Στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης ο Μαρκ Ρούτε επεδίωξε να στηριχθεί και η Τουρκία μέσα από τους όλους σχεδιασμούς της ΕΕ για την άμυνά της. Έδειξε και ο νυν ΓΓ του ΝΑΤΟ, όπως και οι προκάτοχοί του, ότι ήθελε να βοηθήσει την Άγκυρα κρατώντας την στο παιχνίδι των ευρωπαϊκών εξοπλισμών.
Ωστόσο από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκε ξεκάθαρα ότι μετά τις εξελίξεις στη Συρία υπάρχει ένα νέο ψυχρό κλίμα σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών. Εκεί που στο πρόσφατο παρελθόν καταγραφόταν ένα νέο κλίμα στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει και πάλι με τους Ευρωπαίους να βλέπουν τώρα μια διαφορετική Άγκυρα.
Τα γεγονότα στη Συρία, η αλλαγή καθεστώτος και ο ρόλος που προσπαθεί να παίξει η Τουρκία στη γειτονικής της χώρα, έφερε πίσω τον νεομουσουλμάνο Ερντογάν ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έδειχνε και να κινείται σε ήρεμα νερά. Η επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν και η όλη του στάση δείχνει πως η αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία του έχει ανοίξει την όρεξη.
Μια εξέλιξη η οποία προκαλεί αρκετή νευρικότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα. Για ένα μακρύ διάστημα Ελλάδα και Τουρκία έδειχναν να κινούνται σε ήρεμα νερά. Αν έχουν μεν τις διαφωνίες και διαφορές τους αλλά το λιγότερο που θα έπρατταν ήταν να μην ενοχλεί ή μια πλευρά την άλλη. Πλην όμως το τελευταίο διάστημα μια σειρά ενεργειών στο Αιγαίο δείχνουν ότι ο Ερντογάν επιστρέφει στον παλιό του εαυτό.
Και από πλευράς άλλων Ευρωπαίων ηγετών εκφράστηκε προβληματισμός και σκεπτικισμός για τον τρόπο που ενεργεί η Τουρκία εκτιμώντας ότι προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Και ήδη αριθμός Αραβικών χωρών δείχνουν την ενόχλησή τους για τις τουρκικές ενέργειες.
Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτζ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε (πηγή ΓΤΠ) πως το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι για να γίνει αυτό πρέπει να επιλυθούν πολλά διμερή προβλήματα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες αναλύσεις οι οποίες αναδείκνυαν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην αμυντική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στο ότι οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες συνεχίζουν να καταγράφουν επιτυχίες με τις σημαντικές συμβάσεις που υπογράφονται και οι οποίες αφορούν οχήματα και οπλικά συστήματα τεθωρακισμένων και ναυτικού. Στα τέλη του 2024 η Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων είχαν φτάσει τα 7,15 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 29%.
Σημειώνεται ακόμα ότι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες σημείωσε αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι περισσότερες πωλήσεις ήταν προς χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.
ΠΗΓΗ