Της Μαρίας Δεναξά

 

Ούτε η ανησυχία γύρω από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες ούτε η γενική κατακραυγή γύρω από τα σκάνδαλα της τραγωδίας των Τεμπών πτόησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέλεξε να βρεθεί στο Παρίσι από την Κυριακή, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εκτός από την προγραμματισμένη ημιεπίσημη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας με τον Εμανουέλ Μακρόν, δεν έγινε καμία εκτενής ενημέρωση από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού για τις επαφές που είχε στο Παρίσι, αλλά και γύρω από τα θέματα τα οποία συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο.

 

Αποκάλυψη

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά που η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά ούτε και προσδοκίες στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, ενδεικτικό της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις, μετά την αποκάλυψη των προθέσεων της Γαλλίας να δώσει τη σιωπηρή συγκατάθεσή της σε πιθανή πώληση πυραύλων αέρος Meteor στην Τουρκία και μετά τη σύσταση της γαλλικής Γερουσίας για αναθέρμανση των γαλλοτουρκικών σχέσεων.

Η γαλλική πλευρά επιμένει πως «η Γαλλία δεν ηγείται» στην προσπάθεια πώλησης κι όλα εξαρτώνται από το κατασκευαστικό κονσόρτσιουμ της MBDA, στο οποίο συμμετέχουν η Βρετανία, η Ισπανία. η Ιταλία και η Γαλλία. Τουρκικές πηγές πάντως στο Παρίσι υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των Eurofighter Typhoon και των πυραύλων τύπου Meteor στην Άγκυρα «θεωρούνται σχεδόν τελειωμένη υπόθεση».

 

Στο… περίμενε

Η γαλλική διγλωσσία έχει ενοχλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο μόνος που εξέφρασε δυσαρέσκεια προς τις γαλλικές Αρχές το προηγούμενο διάστημα ήταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Στη σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση που είχαν οι Μακρόν – Μητσοτάκης έκαναν μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως το κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα της πώλησης των Eurofighter και των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, με τον Μακρόν να μην είναι εντελώς ξεκάθαρος. Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο είναι πως μεταξύ τους δεν υπήρχε η εγκαρδιότητα του παρελθόντος. Αυτό φάνηκε τόσο κατά την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας όσο και κατά την έξοδο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αυτοκινητοπομπή του στο «περίμενε» για τριάντα ολόκληρα λεπτά έξω από τον προαύλιο χώρο του Ελιζέ, ενώ ψυχρός, σχεδόν απόμακρος ήταν ο αποχαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γάλλο πρόεδρο κατά το ξεπροβόδισμα. Πάντως, σύμφωνα με διαρροή από ανώτερη κυβερνητική πηγή, «η συζήτηση των δύο ηγετών πήγε καλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε». Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν ζητήματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση την Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και θέματα άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα.

Σε ό,τι αφορά την επαναπροσέγγιση της Γαλλίας με την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η γαλλική πλευρά κατανοεί τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά δεν θέλει η χώρα μας να μπαίνει εμπόδιο στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών. Εκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές στο Παρίσι με τον επικεφαλής της Εricsson, τον εκπρόσωπο της OpenAI, αλλά και τον Κύπριο Ντέμη Χασάμπη, που είναι ένας από τους πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης και επικεφαλής της Google Deepmind.

 

Ο Κ. Δασκαλάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

«H Eλλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο τομέα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των συναντήσεών του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που ολοκληρώνεται σήμερα. «Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μια συνεκτική εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το “AI Factory”, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, που είναι ο επικεφαλής της νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναμένεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας στη χώρα μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες το βράδυ συμμετείχε σε σύνοδο στο Ελιζέ με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη σύνοδο εξετάστηκαν οι τρόποι ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη γηραιά ήπειρο. Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, και κορυφαίοι επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων, που πήραν μέρος στην σύνοδο δράσης για την ΑΙ. Στη σύνοδο συμπροεδρεύει ο πρόεδρος της Ινδίας Μαρέντρα Μόντι, ενώ το «παρών» έδωσε και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζει Ντι Βανς, που συναντάται σήμερα στο Ελιζέ με τον Εμανουέλ Μακρόν. Πρόθεση του Γάλλου προέδρου με αυτή τη σύνοδο είναι να μπει η Ευρώπη στο επίκεντρο της ΑΙ. Η Γαλλία γνωρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή πάνω σε αυτόν τον τομέα, με δεδομένη την τεράστια χρηματοδότηση της νέας τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και την εμφάνιση της κινεζικής DeepSeek.

πηγή