Το να ασχοληθεί δημοσιογράφος με τα «απόρρητα κονδύλια» του ΥΠΕΘΑ είναι απαγορευτικό. Ο χαρακτηρισμός «απόρρητα» είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο. Όμως τα χρήματα που δαπανώνται ή σπαταλώνται ποιος τα ελέγχει;

Η αποκάλυψη των data journalists για τη χρησιμοποίηση «απόρρητων κονδυλίων» …για την ανακαίνιση της Λέσχης Αξιωματικών του ΓΕΣ και τη μεταφορά του Μνημείου Αθανάτων σε αποθήκη στο Μενίδι, είναι απίστευτες αλλά αληθινές. Προφανώς υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις που «φωνάζουν» ότι κάτι δεν πάει καλά στη διαχείριση των λεγόμενων μυστικών κονδυλίων. Μυστικά και απόρρητα αλλά παραμένουν χρήματα των Ελλήνων πολιτών που δεν μπορεί να μην ελέγχονται από κανέναν.

«Μα υπάρχει ελεγκτική διαδικασία» θα σπεύσουν να μας πουν. Διαδικασία που όπως είχε αποκαλύψει το  militaire.gr σχετικά πρόσφατα άλλαξε και τα όποια «αποδεικτικά» στοιχεία για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων δεν καταστρέφονται «με την παρέλευση εξαμήνου», αλλά «εντός εξαμήνου»! Που σημαίνει ότι μπορούν να «εξαφανιστούν» ακόμη και την επόεμνη ημέρα από την καταβολή του.

Τα «απόρρητα κονδύλια» υπάρχουν ,για την Άμυνα της χώρας. Για πληρωμές που έχουν να κάνουν με «δίκτυα πληροφοριών» ή άλλες δραστηριότητες που όμως πάντα έχουν στόχο την ενίσχυση της άμυνας μας. Όχι για ανακαινίσεις και μετακομίσεις…

Πρώτα απ΄ όλα ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια το ύψος των μυστικών κονδυλίων κι αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα. Πόσα χρήματα διαχειρίζεται το ΥΠΕΘΑ αλλά και τα Γενικά Επιτελεία; Δεν θα έπρεπε να είναι γνωστό, τουλάχιστον στα κοινοβουλευτικά κόμματα και να υπάρχει κι ένας στοιχειώδης έστω έλεγχος;

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των data journalists επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση ότι μετά από το 2019, το ύψος των μυστικών κονδυλίων σε όσα υπουργεία διαθέτουν τέτοια κονδύλια εκτοξεύθηκε στα ύψη. Απ΄ αυτό όχι μόνο δεν εξαιρείται του ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, αλλά πρωτοστατούν κιόλας. Προς τι η μεγάλη αύξηση των απορρήτων; Ειδικά όταν αποκαλύπτεται ότι δεν χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους.

Πρόσφατα αποκαλύψαμε και πορίσματα οικονομικών ελέγχων που έγιναν στον Στρατό, από τα οποία προκύπτει πως πάρα πολλά κατασκευαστικά έργα και έργα συντήρησης «βαφτίστηκαν εμπιστευτικά» κι έτσι ούτε διαγωνιστικές διαδικασίες τηρήθηκαν, ούτε στη Διαύγεια υπήρξαν οι απαραίτητες αναρτήσεις για τη δημοσιοποίηση τους.

Από τις αποκαλύψεις των data journalists προκύπτει ότι για τη μεταφορά του μνημείου Αθανάτων που κατασκευάστηκε επί αρχηγίας ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου , στον περιβάλλοντα χώρο του ΥΠΕΘΑ, σπαταλήθηκαν σχεδόν 500.000 χιλιάδες! Πόσο κόστισε για να κατασκευαστεί είναι το πρώτο ερώτημα. Το δέυτερο είναι για ποιο λόγο ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, αφού δε συμφωνούσε με την κατασκευή του μνημείου, επέτρεψε να ολοκληρωθεί και αμέσως μετά την αποστρατεία Φλώρου, διέταξε το «ξήλωμα» του. Για να πληρώοουμε ακόμη περισσότερα χρήματα; Θα πληρώνουμε έστω και μέσω …απορρήτων κονδυλίων τις «κόντρες» μεταξύ τους;

πηγή