Η αγάπη του ελληνικού λαού για τη χώρα του δεν διαφέρει από τη δική μας αγάπη για τη χώρα μας.
Δεν έγραψα αυτή την πρόταση για να τη δοξάσω κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την Ελλάδα που καταλήφθηκε από τη ναζιστική Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος Οζάι Σεντίρ.
Η πρώτη απόπειρα εισβολής της Ιταλίας ήταν ανεπιτυχής, οι Έλληνες κέρδισαν την πρώτη νίκη εναντίον του Μουσολίνι, αλλά στη συνέχεια ο Χίτλερ ήρθε σε βοήθεια της Ιταλίας.
Οι Έλληνες, των οποίων ο βασιλιάς κατέφυγε στην Αγγλία και η κυβέρνηση των οποίων κατέφυγε στην Αίγυπτο, έδειξαν μεγάλη υπόγεια αντίσταση ενάντια σε αυτή την κατοχή.
Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) που σχηματίστηκε από αριστερούς και ο Ελεύθερος Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός (ΕΔΕΣ) από δεξιούς πολέμησαν πρώτα κατά των εισβολέων και μετά το τέλος της κατοχής πολέμησαν μεταξύ τους για 3 χρόνια.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσόρτσιλ είχε ρόλο σε αυτόν τον εμφύλιο, αλλά για κάποιο λόγο δεν συζητιέται πολύ.
Το θέμα μας δεν είναι ιστορία, αυτό το άρθρο γράφτηκε για να υπερασπιστεί την τιμή του ελληνικού λαού απέναντι στις δύο καταστάσεις στις οποίες «ταπεινώθηκε» η Ελλάδα την Τρίτη.
Το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων γύρω στις 16:14, ένα λεπτό πριν την ώρα του ραντεβού, για να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν.
Όμως οι πόρτες του Παλατιού δεν άνοιξαν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέμεινε σε αναμονή στο όχημα μέχρι τις 16:46 γιατί η συνάντηση του Μακρόν είχε παραταθεί.
Οι Γάλλοι, που είναι πολύ ευαίσθητοι στο πρωτόκολλο, θα μπορούσαν να είχαν πάρει τον Μητσοτάκη στο παλάτι και να τον φιλοξενήσουν πολύ καλά, αντί να περιμένει στο όχημα, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν.
Έτσι απάντησαν στην ασέβεια του υπουργού Άμυνας Δένδια προς τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα.
Για να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει Πρωθυπουργός, ο Δένδιας έβαλε τον Γάλλο Πρέσβη να καθίσει με τρόπο που δεν τηρούσε τους κανόνες του πρωτοκόλλου, είχε μιλήσει τελεσίγραφο για τους πυραύλους Meteor που θα πουληθούν στην Τουρκία και σαν να μην έφτανε αυτό, έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και το περιεχόμενο της συνάντησης.
Ο Δένδιας συναντήθηκε με την πρέσβειρα της Γαλλίας που κάθισε σε μια “χαμηλή καρέκλα”.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να σκεφτούν και να αναρωτηθούν οι συνάδελφοί μου στην Αθήνα:
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας των Συμφωνιών Αμυντικής Συνεργασίας που υπέγραψαν με τη Γαλλία ο τότε Υπουργός Εξωτερικών;
Ο αρχισυντάκτης της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς, τον οποίο χαίρομαι που γνωρίζω, επέστησε την προσοχή στην ανάγκη να δούμε τις συμφωνίες που έγιναν με τη Γαλλία στο άρθρο του για την πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των πολιτικών της μικρής πόλης είναι η προσπάθειά τους να καλύψουν τα λάθη τους υψώνοντας τη φωνή τους και αποσπώντας την προσοχή αλλού.
Η ασέβεια του Δένδια προς τον Γάλλο Πρέσβη στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια κάλυψης της ανεπάρκειας και του λάθους του, αλλά για κάποιο λόγο αυτό δεν γίνεται λόγος στην Αθήνα.
Μάθαμε από τη Φωνή της Αμερικής ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρειάστηκε να περιμένει στο όχημά του για μισή ώρα.
Με άλλα λόγια, είναι μια οργάνωση που παράγει αμερικανική προπαγάνδα, με έδρα την Ουάσιγκτον και του οποίου ο προϋπολογισμός πληρώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το ίδιο βράδυ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μίλησε στη Διάσκεψη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο στην Ουάσινγκτον.
Στην ομιλία του χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τη χώρα που θα εξυπηρετούσε περισσότερο τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Αυτό το έκανε χωρίς να αναφέρει το όνομα της Τουρκίας, αλλά περιγράφοντας την Τουρκία ως καλές σχέσεις με τη Ρωσία και κακές σχέσεις με το Ισραήλ.
Από πότε η Ελλάδα ανέλαβε την αποστολή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ; Δεν θα ρωτήσω, η απάντηση είναι ξεκάθαρη από τον Δένδια.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας όχι μόνο αμαυρώνει την τιμή της χώρας του, αλλά μειώνει και τη μνήμη τους.
Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει ότι οι ΗΠΑ είχαν ρόλο στην αιματοχυσία της Χούντας των Συνταγματαρχών μεταξύ 1967 και 1974 και στο Πραξικόπημα του Σαμψών στην Κύπρο.
Ναι, τα πολεμικά σχέδια που εξήχθησαν από το Κοσμικό Δωμάτιο από τη συνεργασία FETÖ-CIA διέρρευσαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ναι, οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε προπαγάνδα ότι η Τουρκία θα εισβάλει στην Ελλάδα.
Ανοίχτηκε ο δρόμος για τη μυστική εισβολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω ψυχολογικού πολέμου, που συνέπεσε με την εποχή του Δένδια ως Υπουργού Εξωτερικών.
Το ερώτημα είναι, εάν μια μέρα η Ελλάδα πει ‘φύγετε’, οι ΗΠΑ θα εκκενώσουν τις στρατιωτικές βάσεις στις οποίες έχουν μπει ή θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αναγκάσουν την Ελλάδα να γονατίσει;
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι ότι η ανάγνωση της κατάστασης βασίζεται στην απομνημόνευση και όχι στη γνώση.
Ενώ η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι περιφερειακή δύναμη, αγωνίζεται σε πολλές περιοχές στην Ουάσιγκτον, ειδικά στη Συρία, θα μπει ποτέ σε έναν αγώνα με ην Ελλάδα για να υπηρετήσει τις ΗΠΑ, όπως περιγράφει ο Δένδιας;
***
Ο Δένδιας σηκώνει συνέχεια την κάρτα κατά της Τουρκίας για να καθίσει στην έδρα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Κανείς δεν ρώτησε αυτόν τον άνθρωπο, «Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάνατε αν ήσασταν πρωθυπουργός;», «Θα αυξάνατε αμέσως τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια;», «Μπορείτε να ρισκάρετε έναν πόλεμο με την Τουρκία;» Δεν απαντάει.
Ο πόλεμος είναι ένα δυσάρεστο θέμα, ο Δένδιας αναφέρει συνέχεια το νόμο, αν γινόταν πρωθυπουργός θα έπρεπε ουσιαστικά να ρωτήσουμε αν θα ήταν έτοιμος να πάει στη Χάγη με όλες τις διαφωνίες που ανέφερε η Τουρκία.
Πρώτα ο ελληνικός λαός, μετά ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, αξίζουν στην πραγματικότητα περισσότερα από έναν Υπουργό Άμυνας που ορίζει την ύπαρξη της Ελλάδας ως εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ.
Όπως είπα στην αρχή του άρθρου, η αγάπη του ελληνικού λαού για την πατρίδα του μοιάζει με τη δική μας και σε αντίθεση με τον Δένδια που αγαπά πολύ την εθνική του τιμή…
Milliyet