Λόγω πολεμικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Τη θέση της Ελλάδας παίρνει η Ιταλία!
Άσχημα τα νέα από τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μόλις ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι την έναρξη υλοποίησης του μεγάλου εμπορικού διαδρόμου IMEC ο οποίος θα ενώνει την ν.α.Ασία με την Ευρώπη και τις ΗΠA, εξαιρώντας την Ελλάδα από την αρχική του χάραξη!
Η πολεμική της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά του Αμερικανού νυν πρόεδρου και τα ειρωνικά του σχόλια σε συνεντεύξεις Τύπου δυστυχώς βγάζουν την Ελλάδα από τον χάρτη των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.
Η Ελλάδα προβλεπόταν να είναι ενταγμένη στη διαδρομή του IMEC καθώς μεσώ Πειραιά τα προϊόντα θα έφταναν στην Ευρώπη η Ιταλία όμως ήθελε αυτή να είναι η πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
Τελικά τα… ξημεροβραδιασματα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην κατοικία του Αμερικανού προέδρου στο Μαρα α Λάγκο όπως και οι σχέσεις της με τον Έλον Μασκ έπιασαν τόπο αφού έπεισε τον Τραμπ να βγάλει την Ελλάδα από το κάδρο και στη θέση της βάλει την Ιταλία.
Είπε ο Ντ.Τραμπ:
«Τελικά συμφωνήσαμε να δουλέψουμε μαζί για να χτίσουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της ιστορίας. Θα διατρέχει μια διαδρομή από την Ινδία, στο Ισραήλ και απο εκεί στην Ιταλία και από εκεί στις ΗΠΑ συνδέοντας τους εταίρους μας με λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές και υποβρύχια καλώδια, πολλά υποβρύχια καλώδια.!!
Είναι μια μεγάλη επένδυση και πολλά χρήματα πρόκειται να δαπανηθούν.
Έχουμε δαπανήσει κάποια ποσά αλλά τώρα θα δαπανήσουμε ακόμη περισσότερα, προκειμένου να παραμείνουμε ηγέτες στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέκαμψε πλήρως την Ελλάδα από τη διαδρομή του IMEC και σε αυτό αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν είδα το θέμα του εμποράκου αυτού δρόμου με θέρμη και διορατικότητα που δεν έχει.
ΗΠΑ, Ινδία, ΗΑΕ, Σ.Αραβία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ε.Ε., συμφώνησαν για την δημιουργία του. Ο IMEC εμφανίζεται ως μια προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια εναλλακτική και μάλλον ανταγωνιστική διαδρομή στην κινεζική πρωτοβουλία «Μιας ζώνης και ενός δρόμου» “Belt and Road Initiative” (BRI), παλαιότερα γνωστής ως «One Belt one Road».
O IMEC θα αποτελέσει ένα πρότυπο διηπειρωτικού «οικονομικού διαδρόμου» και θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, με θαλάσσια σύνδεση Ινδίας – ΗΑΕ και κατόπιν μέσω σιδηροδρομικού 2650 χλμ (υπάρχει ήδη κατασκευασμένη λειτουργική γραμμή 1850 χλμ.) και οδικού δικτύου μέσω Σ. Αραβίας και Ιορδανίας θα συνεχίζει στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, το οποίο ήδη ελέγχουν Ινδοί επενδυτές και από εκεί πάλι δια θαλάσσης ο διάδρομος θα κατέληγε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου θα έφθαναν προϊόντα όχι μόνο από την Ινδία αλλά και από το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές και πιθανόν από άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εξοικονόμηση έως και 40% του χρόνου μεταφοράς.
Προς το παρόν η δημιουργία του διαδρόμου έχει σταματήσει λόγω του πολέμου στη Γάζα αλλά όταν η κατάσταση εκεί σταθεροποιηθεί, όπως μπορεί να σταθεροποιηθεί, η υλοποίησή του θα ξεκινήσει ξανά.
Θα είναι η Ελλάδα παρούσα; Αυτό γιατί τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία διεκδικούν μερίδιο εισόδου στην Ευρώπη με τα λιμάνια τους στη Μεσόγειο.
Τώρα με βάσει τις δηλώσεις του Τραμπ τον ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη αναλαμβάνει η Ιταλία!