Σχέδιο για κατάληψη ρωσικών εμπορικών πλοίων στη Βαλτική! Το προειδοποιητικο δημοσίευμα του Politico και τα «γεράκια» των Βρυξελλών!

Οι ευρωπαϊκές ελίτ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψουν τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας στην ουκρανική σύγκρουση.
Αυτή τη βαρυσήμαντη δήλωση έκανε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto στο τηλεοπτικό κανάλι Mdiacentrum Debrecen αναδεικνύοντας τους φόβους για μία προβοκάτσια από τις Βρυξέλλες στην κυοφορούμενη συμφωνία για το Ουκρανικό καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τις πέταξε έξω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την ιστορική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Το Politico ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να καταλάβουν παράνομα αυτό που αποκαλούν τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα με το πρόσχημα της συμμόρφωσης με τους διεθνείς νόμους για την πειρατεία και το περιβάλλον.
Μπορεί, επίσης, να ψηφίσουν νέους εθνικούς νόμους για να δώσουν στην ενέργειά τους νομιμοποιητική βάση.
Η κατάσχεση ενός τέτοιου πλοίου από τη Φινλανδία τον περασμένο Δεκέμβριο με το πρόσχημα ότι συμμετείχε στην κοπή ενός υποβρύχιου καλωδίου φέρεται να τους ενέπνευσε για να το χρησιμοποιήσουν ως ευρύτερο άλλοθι.
Ο σκοπός θα ήταν να περικοπεί η ροή των εσόδων του Κρεμλίνου από τις πωλήσεις πετρελαίου με έκπτωση στην Ασία.

To οικονομικό πλήγμα στο Κρεμλίνο

Περίπου το 40% του «σκιώδους στόλου» του διέρχεται μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 350 πλοία των οποίων η συνολική δραστηριότητα ισοδυναμούσε περίπου με το ένα τρίτο του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού της Ρωσίας, οπότε η διακοπή της δυνατότητας να πραγματοποιούν μεταφορές εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρό οικονομικό πλήγμα στο Κρεμλίνο.
Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που ενυπάρχουν σε αυτά τα σχέδια που καθιστούν πολύ πιο δύσκολο να υλοποιηθούν από ό,τι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής νομίζουν, ωστόσο, και θίχτηκαν στο δημοσίευμα του Politico.
Πρώτα απ’ όλα, το διεθνές δίκαιο και η ιδιοκτησία τρίτων χωρών σε ορισμένα πλοία «σκιώδους στόλου» σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει βαρύ πολιτικό και νομικό κόστος την κατάσχεση έστω και ενός πλοίου, κάτι που η Φινλανδία μόλις τώρα ανακαλύπτει μετά το δραματικό περιστατικό του Δεκεμβρίου.

Αυτές οι συνέπειες μπορεί να οδηγήσουν στο να αναθεωρήσουν τη…  σοφία της κατάληψης περισσότερων πλοίων, ειδικά εάν δεν μπορούν να βασιστούν στην ΕΕ ως σύνολο για να τα υποστηρίξει, πόσο μάλλον στο υπό αμερικανική ηγεσία ΝΑΤΟ.
Η ανησυχία που αναφέρθηκε τελευταία εντάσσεται στο δεύτερο σημείο σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε περίπτωση που η Ρωσία αποστείλει ναυτικές νηοπομπές για να συνοδεύσει τον «σκιώδη στόλο» της μέσω της Βαλτικής.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε επίθεση στους αερομεταφορείς μας μπορεί να θεωρηθεί ως επίθεση στο έδαφός μας, ακόμη κι αν το πλοίο είναι υπό ξένη σημαία».

Οι εγγυήσεις του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ

Ο Trump δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των ενεργειών κατά της Ρωσίας, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, επομένως ενδέχεται να μην επεκτείνει τις εγγυήσεις του άρθρου 5 στους συμμάχους που καταλαμβάνουν τέτοια πλοία.
Και τέλος, όλα αυτά μπορεί απλώς να είναι πολύ λίγα..΄. και  πολύ αργά.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για την Ουκρανία, οπότε ο πόλεμος διά αντιπροσώπων τους μπορεί να τελειώσει μέχρι τη στιγμή που η στερεότυπα υποτονική ΕΕ αποφασίσει τελικά αν θα υποστηρίξει ή όχι την κατάληψη του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στη Βαλτική.
Επιπλέον, αυτό δεν είχε μέχρι στιγμής ληφθεί σοβαρά υπόψη για τους δύο προαναφερθέντες λόγους, οι οποίοι παραμένουν σχετικοί.
Επομένως, είναι απίθανο το μπλοκ να αλλάξει ξαφνικά τους υπολογισμούς του.

H απελπισία…των γερακιών 

Τα προηγούμενα σημεία εγείρουν το ερώτημα γιατί εξετάζεται ακόμη και αυτό, το οποίο μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως τα κράτη – «γεράκια» ης Βαλτικής, θέλουν να φανεί ότι δεν έχουν εξαντλήσει ακόμη τις επιλογές πολιτικής τους κατά της Ρωσίας.
Η συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσαν να κάνουν ρεαλιστικά για να το περιορίσουν μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά αποθάρρυνσή τους, καθώς όλα όσα έχουν ήδη κάνει δεν έχουν σταματήσει την νικοφόρα πορεία της Ρωσίας στο μέτωπο ούτε κατέρρευσαν την οικονομία της όπως περίμεναν.
Οι άλλοι δύο λόγοι μπορεί να είναι ακόμη πιο απλοί με την έννοια ότι θα μπορούσαν επίσης να είχαν πείσει τον εαυτό τους ότι και μόνο η συζήτηση γι’ αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας από το να δραστηριοποιηθεί στη Βαλτική ή/και να ενθαρρύνει τον Trump να κλιμακώσει την πίεσή του στην Ουκρανία.
Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξακολουθούν να μην πιστεύουν ειλικρινά ότι είναι δυνατά.
Αυτές οι… πολιτικές φαντασιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα επικίνδυνες, ωστόσο  εάν κάποιο από τα συνδεδεμένα κράτη προσπαθήσει να τις πραγματοποιήσει μονομερώς
.
Ένα σημαντικό περιστατικό στη θάλασσα θα μπορούσε να πυροδοτήσει αμέσως μια κρίση του Νέου Ψυχρού Πολέμου που φέρνει το μέτωπο της Βαλτικής στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.
Τα υποθαλάσσια καλώσια και η προβοκάτσια στην Βαλτική Θάλασσα

Το σαμποτάζ στη συμφωνία 

Εάν αυτό συμβεί ενώ ο Trum εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τον Putin, τότε είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει την πλάτη του επιτιθέμενου εναντίον της Ρωσίας, καθώς θα ήταν προφανές ότι πρόκειται για μια «βαθιά» πρόκληση που στοχεύει να σαμποτάρει μια ειρηνευτική συμφωνία.
Αλλά η προσέγγισή του θα μπορούσε να αλλάξει εάν αυτές οι συνομιλίες καταρρεύσουν και στη συνέχεια αποφασίσει να «υπάρξει κλιμάκωση πριν την αποκλιμάκωση» με καλύτερους όρους για τις ΗΠΑ.
Αυτό όμως θα μπορούσε να αποτύχει εάν ο Putin εξουσιοδοτήσει το ναυτικό να υπερασπιστεί τον «σκιώδη στόλο» του ως αμοιβαία κλιμάκωση μετά το προηγούμενο που δημιούργησε τον περασμένο Νοέμβριο.
Τότε ενέκρινε την πρώτη χρήση των υπερηχητικών Oreshniks ως απάντηση στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός των συνόρων της Ρωσίας πριν από το 2014, γεγονός που σήμανε ότι οι μέρες της υποχώρησής του είχαν τελειώσει.
Συνήθιζε να έχει αυτοσυγκράτηση για να αποφύγει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτό μόνο ακούσια προκάλεσε περισσότερη επιθετικότητα.
Ως εκ τούτου, ο Putin αναμένεται να ανταποκριθεί σθεναρά στο σενάριο των ευρωπαϊκών χωρών να καταλάβουν τον «σκιώδη στόλο» του στη Βαλτική, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κουβανέζικη κρίση που θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ο Trump δεν φαίνεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για τη μείωση της ροής των ξένων εσόδων του Κρεμλίνου, επομένως πιθανότατα είτε θα αρνιόταν να εγκρίνει μια τέτοια πρόκληση είτε θα εγκατέλειπε όποιον σύμμαχο την πραγματοποιήσει μονομερώς αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του.
Ως εκ τούτου, ο «σκιώδης στόλος» της Ρωσίας δεν θα πρέπει να έχει τίποτα να ανησυχεί, καθώς οι πιθανότητες ευρωπαϊκών χωρών να κατασχούν συστηματικά τα πλοία της είναι χαμηλές, αν και μερικές από αυτές μπορεί να προσπαθήσουν ακόμα να συλλάβουν μερικά πλοία με πλαστά προσχήματα όπως του περασμένου Δεκεμβρίου.
Εφόσον αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, τότε η Ρωσία μπορεί να μην κλιμακωθεί όπως ακριβώς πριν από δύο μήνες.
Αλλά οποιαδήποτε ενίσχυση αυτής της τακτικής θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα μια σκληρή απάντηση από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ