Από την Στέλλα Πριόβολου, ομότιμη καθηγήτρια, προέδρο Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, έφορο Σχολών
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ως πολίτη θα πρέπει εδώ και τώρα να αλλάξει ο νόμος για την επιλογή της ανώτατης δικαστικής εξουσίας. Μετά την τραγωδία των Τεμπών και την πρωτοφανή καθυστέρηση διερεύνησης των αιτίων του πρωτοφανούς δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλών στο άνθος της ηλικίας τους, ο λαός μίλησε με έντονη διαμαρτυρία σε εντυπωσιακά συλλαλητήρια για την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης.
Από πρωίας μέχρι νυκτός τα κανάλια ασχολούνται με τα Τέμπη, ενώ εναλλάσσονται αποκαλύψεις για τα αίτια της τραγωδίας, που διχάζονται, αμφισβητούνται και εμφανίζουν ένα σκηνικό διαμάχης των κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο την πιο αποτελεσματική διαλεύκανση της εγκληματικής, ως φαίνεται τραγωδίας, χωρίς τελικά ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για «εργαλειοποίηση» καταγγέλλει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση και τούμπαλιν, η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση κλονίζεται επικίνδυνα, στην αντιπολίτευση αλληλοσυγκρούονται, η δικαιοσύνη αμφισβητείται, και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Η κοινωνία βοά και δεν ξεχνά, ο πόνος της μάνας δεν ξεπερνιέται, και η ανάληψη των ευθυνών και η τιμωρία των ενόχων δεν δίνει άλλα χρονικά περιθώρια.
Τα Τέμπη δεν προσφέρονται για πολιτική αντιπαλότητα, η δικαιοσύνη σίγουρα θα κάνει το έργο της, αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της άμεσα και ουσιαστικά προκειμένου να μην προκαλεί τον λαό να υποψιάζεται ότι οι καθυστερήσεις των ερευνών, η εμφάνιση των βίντεο της αμαξοστοιχίας δύο περίπου χρόνια μετά το δυστύχημα, και τα αντικρουόμενα στοιχεία, που σταδιακά αποκαλύπτονται, οδηγούν στην εκτίμηση πολιτικής συγκάλυψης, με ολέθριο αποτέλεσμα τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του λαού αυτού στη δικαιοσύνη .
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να επηρεάζει τη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος οι δικαστές που προάγονται στις ηγετικές θέσεις των ανώτατων δικαστηρίων επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο και η προαγωγή τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Στη διάταξη δεν αναφέρεται τίποτε άλλο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, επισημαίνεται όμως ότι η διαδικασία γίνεται «όπως ο νόμος ορίζει».
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ως πολίτη θα πρέπει εδώ και τώρα να αλλάξει ο νόμος για την επιλογή της ανώτατης δικαστικής εξουσίας. Είναι καθήκον κυβέρνησης – αντιπολίτευσης να συζητήσουν κατά προτεραιότητα για το θέμα αυτό. Είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, η εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει τους ανώτατους δικαστές και ο λαός μοιραία να υποψιάζεται ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα παρέμβασης!
Ο νομοθέτης της αρχαίας Ελλάδας , ο Σόλων, διακήρυσσε: «Το θείον και οι νόμοι, ευ μεν αγόντων, εισίν ωφέλιμοι, κακώς δε αγόντων, ουδέν ωφελούσιν», δηλαδή, όταν η θρησκεία και οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά, είναι ωφέλιμοι, αλλά όταν εφαρμόζονται λάθος, δεν είναι διόλου ωφέλιμοι.
Επομένως, ο νόμος για την επιλογή δικαστών για ηγετικές θέσεις των ανώτατων δικαστηρίων θα πρέπει να αποδεσμευθεί από τη σύνδεσή του με την εκάστοτε κυβέρνηση και να είναι σαφής προκειμένου να τηρηθεί σωστά και να είναι ωφέλιμος. Ο ισχύων νόμος πάσχει και δεν ωφελεί, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει και στο μέλλον ο κίνδυνος αμφισβήτησης του θεσμού της Δικαιοσύνης με ολέθριες συνέπειες!