«Τους δίνουμε τουρκικό νερό αλλά δεν θέλουν» – Η Λευκωσία απορρίπτει την τουρκική προσφορά!

«Η Κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί λόγω της λειψυδρίας που ξεκίνησε πριν από τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεχίζει να απορρίπτει την προσφορά από την Κατεχόμενη Κύπρο να μοιράζεται νερό από την Τουρκία με το σκεπτικό ότι «θα εξαρτηθούμε από το τουρκικό νερό», γράφει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου οι λίμνες έχουν αδειάσει μετά από τριετή ξηρασία, έχει τεθεί σε ανησυχία λόγω της λειψυδρίας που ξεκίνησε πριν φτάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απορρίπτει την επανειλημμένη πρόταση του προέδρου της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, να μοιραστεί το νερό της Ανατολίας που προέρχεται από το Αναμούρ (της Μερσίνης) μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, με το σκεπτικό ότι «θα εξαρτηθούμε από το τουρκικό νερό», όπως σημειώνεται.

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Στο νησί της Κύπρου, όπου δεν υπάρχουν φυσικοί υδατικοί πόροι, οι Ελληνοκύπριοι καλύπτουν τις ανάγκες τους σε νερό με 6 λίμνες όπου συλλέγεται το νερό της βροχής και 5 συστήματα καθαρισμού θαλασσινού νερού« αναφέρει το τουρκικό δημοσιευμένα και συνεχίζει:

«Η κυπριακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την ξηρασία που συνεχίστηκε φέτος και το ποσοστό πληρότητας στις λίμνες μειώθηκε στο 25%. Έχοντας πληροφορηθεί ότι είχαν απομείνει 46 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στους ταμιευτήρες και ότι θα αδειάζονταν εντελώς τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε εντολή στους υπουργούς του

“Κάνε ό,τι χρειάζεται αλλά  βρείτε νερό”.

Το Υπουργείο Γεωργίας έχει περιορίσει τη χρήση νερού σε λίμνες για γεωργικούς σκοπούς, μειώνοντας την ποσόστωσή του κατά 37 τοις εκατό σε 32 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το υπουργείο Τουρισμού ετοίμασε πακέτο κινήτρων 8 εκατομμυρίων ευρώ για ξενοδοχεία που προετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού. Δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο για τη μείωση των απωλειών νερού από τους παλιούς αγωγούς.

Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, δήλωσε ότι λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στους αγρότες, δεν θα είναι δυνατή η νέα φύτευση, οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν και θα υπάρξουν διακοπές νερού στις πόλεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Από Ελλάδα με τάνκερ»

Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αναβίωσε την ιδέα μεταφοράς νερού με βυτιοφόρα από την Ελλάδα, 1.300 χιλιόμετρα μακριά, η οποία δοκιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ δαπανηρή.

Μια άλλη σωτηρία για τους Έλληνες της Ελεύθερης Κύπρου είναι η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι μία από τις πέντε εγκαταστάσεις υπό την ελληνοκυπριακή διαχείριση έμεινε εκτός λειτουργίας λόγω πυρκαγιάς, λένε ότι τα νέα έργα εγκαταστάσεων δεν θα τους σώσουν φέτος.

«Δεν θέλουμε τουρκικό νερό»

Η Τουρκία και η Κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρος, προσφέρουν στην κυπριακή κυβέρνηση εδώ και χρόνια να «μοιράζονται» το νερό του ποταμού Δράκου, που φτάνει στο Κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω ενός αιωρούμενου συστήματος υποβρύχιων σωληνώσεων από το Αναμούρ, που ονομάστηκε έργο του αιώνα.

Το Νερό της Ανατολίας, το οποίο διέρχεται από τη θάλασσα μήκους 80 χιλιομέτρων μεταξύ της Τουρκίας και του Κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, μέσω ενός συστήματος αιωρούμενων σωλήνων, μεταφέρει 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως στο φράγμα Geçitköy στην πόλη της Κερύνειας στην Κατεχόμενη Κύπρο.

Δεν υπάρχει φυσική πηγή νερού στο νησί της Κύπρου, το οποίο έχει βιώσει αλλεπάλληλες ξηρασίες τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας από το Κατεχόμενο τμήμα, επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς την κυπριακή κυβέρνηση για συνεργασία σε θέματα νερού και ηλεκτρισμού στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Κύπρου που φιλοξένησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη της Ελβετίας τον περασμένο μήνα και συμμετείχαν οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί καν στις μέχρι τώρα εισηγήσεις, προκειμένου «να μην παραμείνει εξαρτημένη από το τουρκικό νερό».

«Αυτή η στάση δεν είναι νέα»

Το ενδιαφέρον της κυπριακής κυβέρνησης για το νερό δεν είναι κάτι νέο. Το 2011, η αποθήκη πυρομαχικών στη ναυτική βάση Ευάγγελου Φλωράκη στην πόλη Μαρί της Κυπριακής Δημοκρατίας ανατινάχθηκε και ο γειτονικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής υπέστη σοβαρές ζημιές και αδράνησε.

Όταν τέθηκε το θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα Κατεχόμενα , ο τότε Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος Β’, που ήταν στην πρώτη γραμμή της εχθρότητας προς τους Τούρκους , είπε:

«Θα χρησιμοποιούσα λάμπες γκαζιού αντί να χρησιμοποιώ τουρκικό ρεύμα για φωτισμό».