και λάτρης του «σφαγέα των Ποντίων»!
Η σύλληψη και προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως και επικρατέστερου αντιπάλου του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου προκάλεσε πολιτική αναταραχή στην γείτονα. Αν και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση επέλεξαν πολύ ήπιους τόνους για την καταδίκη της σύλληψής του, για τους δικούς τους λόγους που σχετίζονται με τις δοσοληψίες που έχουν με την Άγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση την χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να αναβάλλει το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, που ήταν προγραμματισμένο για πριν το Πάσχα.
- Από την Μύρνα Νικολαΐδου, εφημερίδα «Εστία της Κυριακής»
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία που η κατάσταση παραμένει ρευστή και ανησυχητική» απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως τόνισε «παραμένει αταλάντευτη η θέση μας ότι παραχωρήσεις στο κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές και οφείλονται πειστικές απαντήσεις για κάθε επικαλούμενη παραβίασή τους. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται δυσχερές να οργανωθεί άμεσα το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας». «Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συμπέσουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου και εκεί θα συζητήσουν τα σχετικά θέματα» κατέληξε ο ίδιος.
Κοντολογίς, η Αθήνα είναι αυτή που πρωτοστάτησε στις διεθνείς αντιδράσεις και μάλιστα δεν έμεινε στα λόγια αλλά προχώρησε και στα έργα, κάτι που δεν μάς έχει συνηθίσει, ειδικά όταν πρόκειται για τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και, παρ όλο που η σύλληψη και προφυλάκιση ενός πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν δεν μπορεί παρά να είναι κατηγορηματικώς και χωρίς περιστροφές καταδικαστέα, η ερώτηση που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση –ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας είπε το περίφημο «Εκρέμ, δεν είσαι μόνος»-, γνωρίζουν πράγματι ποιoς είναι ο Ιμάμογλου.
Θα επιχειρήσουμε, λοιπόν, να τους διαφωτίσουμε. Παρά το φιλοδυτικό και μετριοπαθές προφίλ που επιχειρεί να προβάλλει προς τα έξω, ο κεμαλιστής Εκρέμ Ιμάμογλου έχει εκφράσει κατά καιρούς ακραίες εθνικιστικές απόψεις τόσο για τον ποντιακό Ελληνισμό όσο και για το κυπριακό. Οι δεσμοί του με τα κατεχόμενα είναι άλλωστε πολύ παλιοί και πολύ στενοί. Μετακόμισε στα κατεχόμενα σε ηλικία 18 ετών, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο εκεί για δύο χρόνια και έπαιξε ποδόσφαιρο για την ομάδα «Turkish Hearths Limassol».
Τον Μάιο του 2019, επισκεπτόμενος το μνημείο του Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, λίγο πριν από τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, ο Ιμάμογλου είπε ότι είναι τιμή του που τον γνώρισε προσωπικά και ανέφερε με νόημα «Όταν εκλεγείς σε οποιοδήποτε κυβερνητικό γραφείο, θα πρέπει να κάνεις την πρώτη σου κρατική επίσκεψη στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Γι’ αυτό είμαι εδώ». Και προσέθεσε: «Ο αγώνας της ανεξαρτησίας εδώ είναι πολύ σημαντικός. Για μένα, ο αγώνας της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) είναι μια υπερπολιτική εθνική υπόθεση, έτσι σε όλες τις προσπάθειές μου από εδώ και στο εξής, θα είμαι πάντα υπερασπιστής και προστάτης της ΤΔΒΚ. Η Τουρκία, η μητέρα πατρίδα, θα πρέπει να διατηρήσει την ιδιότητα της εγγυήτριας στον οδικό χάρτη της ΤΔΒΚ στο υψηλότερο επίπεδο και θα πρέπει να παραμείνει εμπλεκόμενη στην πολιτική διαδικασία. Αυτή είναι η υπέρτατη ευθύνη της Τουρκίας».
Εξάλλου, ο Ιμάμογλου υπερηφανεύεται ότι ήταν ο πρώτος δήμαρχος στην Τουρκία που το 2017 ανήγειρε στην Κωνσταντινούπολη (όταν ήταν δήμαρχος του Μπεϊλίκτουζου) μνημείο μνήμης και τιμής της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, υπό την επωνυμία «ο αγώνας της Κύπρου». Μέρος του περιλαμβάνει έναν πίνακα που αντιπροσωπεύει την υπογραφή της συμφωνίας του Λονδίνου του 1959, μέσω της οποίας, είπε ο Ιμάμογλου, «η Τουρκία απέκτησε το δικαίωμα να εισέλθει στην Κύπρο»! Μάλιστα, η παρουσία και του Μακάριου στο μνημείο προκάλεσε τότε σφοδρές αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και από τον ίδιο τον Ερντογάν, με αποτέλεσμα το πρόσωπο του Μακαρίου να βανδαλιστεί.
Υπεραμυνόμενος, τότε, της επιλογής του, ο Ιμάμογλου δικαιολογήθηκε ότι «το μνημείο δεν περιείχε μόνο αυτό στο οποίο υπογράφηκε η συμφωνία του Λονδίνου. Ήταν πραγματικά μεγαλύτερο και είχε ενότητες που ενημέρωναν για την ιστορία της Κύπρου, τις δηλώσεις Ετζεβίτ και Ερμπακάν και τον αγώνα για την Κύπρο από την Οθωμανική περίοδο μέχρι σήμερα… Απλώς απεικονίσαμε μια συμφωνία με τον εχθρό [Μακάριο]».
Αλλά, ο επίδοξος αντίπαλος του Ερντογάν δεν είναι μόνο υπερασπιστής του ψευδοκράτους, είναι λάτρης και του «σφαγέα των Ποντίων», Τοπάλ Οσμάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι «υπερήφανος εγγονός του». Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2019, ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε ομιλία του στην Κερασούντα επικαλέστηκε τον Τοπάλ Οσμάν, στενό συνεργάτη του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη βαρβαρότητα του ως «ο σφαγέας των Ποντίων» ή «η ύαινα του Πόντου». Ο Ιμάμογλου είχε πει τότε: «Υπάρχουν αξίες τις οποίες τηρώ (…) είμαι πιστός στους διοικητές στους στρατιώτες, στον παππού μου Τοπάλ Οσμάν,τους παππούδες σας, σε όλους αυτούς». Σημειωτέον ότι ο Τοπάλ Οσμάν χρημάτισε και δήμαρχος της Κερασούντας και λέγεται ότι όποιον Έλληνα καλούσε στο δημαρχείο, δεν έβγαινε ζωντανός.
Τα θηριώδη ένστικτα του Τοπάλ Οσμάν τα έχει περιγράψει ο Αχμέτ Εμίν Γιαλμάν στο αυτοβιογραφικό «Turkey in my time», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το pontosnews.gr σε παλαιότερη δημοσίευσή του. Ο πολεμικός ανταποκριτής σε εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης τον είχε γνωρίσει προσωπικά και μάλιστα περιγράφει την εκτέλεση ενός Πόντιου οπλαρχηγού στο δημαρχείο της Κερασούντας, την ώρα που στη διπλανή αίθουσα ήταν σε εξέλιξη δεξίωση προς τιμή Βρετανού διπλωμάτη.
Η σοκαριστική ιστορία της μπάντας της Κερασούντας
Σοκαριστική είναι και η ιστορία της μπάντας της Κερασούντας, η οποία έγινε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ από τον Νίκο Ασλανίδη. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της πόλης, η οποία «επιστρατεύτηκε» από τον Τοπάλ Οσμάν.
Οι μουσικοί (13 Έλληνες και 3 Τούρκοι) ήταν αναγκασμένοι να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν. Μόλις η ορχήστρα σταμάτησε να είναι επιτελεί το… καθήκον της, τα μέλη της σφαγιάστηκαν – γλίτωσε μόνο ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα. Δεν έπαιξε ποτέ ξανά μουσική.
Και τελευταίο, αλλά όχι ελάσσον, το ερώτημα που εξακολουθεί να αιωρείται είναι αν ο κ. Ιμάμογλου ταυτίζεται ή όχι με τις προκλητικές θέσεις του κόμματος του, το οποίο, μάλιστα, κατηγορεί τον Ερντογάν ότι είναι… υποχωρητικός απέναντι στους Έλληνες. Τον Ιούλιο του 2022, ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης των νησιών.
Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Τούρκο Πρόεδρο ότι μένει μόνο σε λόγια, σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο! Σε άλλο παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα, αποκαλώντας τον νταή και πως δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».