Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Δημοσίου Δικαίου Κληροδοτήματα για την «αλλαγή ενός εθνικού κληροδοτήματος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και ποια σχέδια, ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί»
Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του Ζαππείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Δημοσίου Δικαίου Κληροδοτήματα (Ζάππειο Μέγαρο και Βαρβάκειο Ιδρυμα).
- Από τη
Σπυριδούλα Τριάντου
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του νυν αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τα ιδρύματα, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις κοινωφελείς περιουσίες, ανακοινώθηκε ότι το Ζάππειο αλλάζει νομικό καθεστώς και μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου!
Ο σύλλογος διερωτάται «αν και κατά πόσο είναι νόμιμη η αλλαγή ενός εθνικού κληροδοτήματος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και ποια σχέδια, ποιες σκοπιμότητες και ποιοι εξυπηρετούνται από τη μετατροπή αυτή σε ΝΠΙΔ, καθεστώς που ίσχυε πριν από το 1939 και που ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικοποίηση».
Οπως επισημαίνεται, το Ζάππειο διοικείται από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, και μετατράπηκε σε ΝΠΔΔ για να προστατευθεί η περιουσία του Ευαγγέλη Ζάππα, που αποδόθηκε στο ελληνικό έθνος και ο οποίος ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων «μέγας εθνικός ευεργέτης».
Το ενδιαφέρον όσον αφορά τη συγκυρία και τα προσφάτως τεκταινόμενα στο Καλλιμάρμαρο είναι ότι, όπως τονίζεται, «η αλλαγή αυτή έρχεται τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα σχετικά με μη είσπραξη εσόδων από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν χαρακτήρα εμπορικής δραστηριότητας και γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος, που ανοικοδομήθηκε με χρήματα του Ευαγγέλη Ζάππα και τα οποία έσοδα εισπράττονται από την EOE (ΝΠΙΔ)».
Ο γνωστός επιχειρηματίας
Αποκαλυπτικό είναι ότι «το 2015 έγινε απόπειρα εμπορικής εκμετάλλευσης του Ζαππείου Μεγάρου από γνωστό ιδιώτη επιχειρηματία, η οποία, έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων στη Δικαιοσύνη, δεν έγινε αποδεκτή, σύμφωνα με την αριθ. 55/2020 απόφαση του Αρείου Πάγου». Με τον ορισμό ως ιδρύματος Δημοσίου Δικαίου επισημαίνεται ότι «διασφαλίστηκε η βούληση του διαθέτη, η προστασία της περιουσίας του, η χρηστή διοίκηση και η σύννομη διαχείριση, με τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις γνωμοδοτήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και με τον νόμο που καθιστά δημόσιους υπολόγους τούς διαχειριστές της περιουσίας του και πρόβλεψη καταλογισμού στους υπεύθυνους διαχειριστές σε περίπτωση οποιοσδήποτε ζημίας εις βάρος του κληροδοτήματος». Οπως εξηγείται, «το κληροδότημα δεν έχει ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο ούτε κατά 1 ευρώ. Επίσης, το κληροδότημα δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Τα «12 άτομα χωρίς διευθυντή» -εξηγεί ο σύλλογος-, που αναφέρει ο υπουργός ότι εργάζονται στο Ζάππειο, υπηρετούν από 20 έως 30 χρόνια το κληροδότημα, χωρίς νέες προσλήψεις τα τελευταία 20 χρόνια, και αγωνίζονται για την προστασία της περιουσίας του εθνικού ευεργέτη και τη λειτουργία του κληροδοτήματος, αποφέροντας σε αυτό έσοδα κατά μέσο όρο ετησίως 2.000.000 ευρώ, με έξοδα κατά μέσο όρο 1.500.000 ευρώ, ενώ έχουν αποδοθεί φόροι προς το Ελληνικό Δημόσιο την τελευταία δεκαετία 6.000.000 ευρώ.
Σοκ! Κατασκευή-έκτρωμα κρύβει το Καλλιμάρμαρο!
Πηγή: Eφημερίδα «δημοκρατία»