Ύπουλες επενδύσεις πάνω από 2,5 δισ. δολ. σε ακίνητα!

Για την golden visa αγοράζουμε ακίνητα στην Ελλάδα, λένε δημοσιεύματα, αλλά…

 

Η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να εισβάλει στρατιωτικά «μια βραδιά», όπως έλεγε ο Erdogan, για να αποκτήσει ερείσματα στην Ελλάδα.
Μέσα από μια συνδυαστική στρατηγική πολιτικής, οικονομικής και πληθυσμιακής διείσδυσης, η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της χωρίς να ρίξει ούτε μία…
Οικονομικά, οι τουρκικές επιχειρήσεις αυξάνουν την παρουσία τους, αγοράζοντας ακίνητα και εταιρείες, ιδιαίτερα σε τουριστικές και παραμεθόριες περιοχές.
Η οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας από ξένες επενδύσεις καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε τουρκικές επιχειρηματικές κινήσεις.
Πολιτικά, η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μειονότητα της Θράκης ως μοχλό πίεσης, προσπαθώντας να επιβάλει την ατζέντα της μέσα από διεθνή φόρουμ και παρεμβάσεις σε ελληνικά ζητήματα.
Παράλληλα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δρουν ενεργά στην περιοχή, επηρεάζοντας τοπικές κοινότητες.

Πληθυσμιακά, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τη μεταναστευτική κρίση για να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, επιβαρύνοντας τις υποδομές και προκαλώντας κοινωνική αναταραχή.
Ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών μετατρέπεται σε γεωπολιτικό εργαλείο πίεσης.
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ύπουλη στρατηγική, βάσει της οποίας η τουρκική επιρροή επεκτείνεται χωρίς συμβατικό πόλεμο…

Η Ελλάδα της καρδιάς τους…

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, οι τουρκικές εφημερίδες θριαμβολογούν…
Σύμφωνα με το ισοζύγιο πληρωμών που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, το ποσό που κατέβαλαν οι κάτοικοι της Τουρκίας για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 20,5% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μόνο τον Ιανουάριο του 2024, το ποσό αυτό ανήλθε στα 144 εκατομμύρια δολάρια. Ο Bayram Tekçe, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Υπηρεσιών Ακίνητης Περιουσίας (GİGDER), υπενθύμισε ότι πριν από 5-10 χρόνια, οι αγορές ακινήτων στο εξωτερικό δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Σχολιάζοντας τους λόγους αυτής της αύξησης, ανέφερε: «Ο βασικός λόγος για την αγορά κατοικιών στο εξωτερικό είναι η απόκτηση της χρυσής βίζας (golden visa), ώστε οι αγοραστές να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα».
Επίσης, ο Tekçe ανέφερε ότι τα ακίνητα στο εξωτερικό ξεκινούν συνήθως από 300 χιλιάδες δολάρια.
«Οι Τούρκοι πληρώνουν 500 χιλιάδες δολάρια για μια μέση κατοικία.
Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την απόκτηση ενός ακινήτου είναι η ικανότητα του ακινήτου να παράγει εισόδημα από ενοίκια» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Ozden Cimen, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας real estate, Parcel Estates, ανέφερε ότι οι Τούρκοι κατατάσσονται στην 7η θέση μετά την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Κίνα, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ μεταξύ των επενδυτών που απέκτησαν τα περισσότερα ακίνητα στο Ντουμπάι.

Ερωτήματα

Εύλογα, η «απόβαση» Τούρκων στην ελληνική παραμεθόριo, με εξαγορές ακινήτων και επιχειρήσεων, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων κι εντός του κυβερνώντος κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, 11 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση με τίτλο «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Όπως τονίζουν «διαχρονικά το δίκαιο που ίσχυε σχετικά με τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, αποσκοπούσε στην κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας που υπερτερούν έναντι άλλων δημοσίων συμφερόντων ή ατομικών δικαιωμάτων».
Οι συναρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιθετικών και κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά.
Τον προβληματισμό ενισχύουν και τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η Τουρκία παραμένει από το 2021 έως και σήμερα ακλόνητα δεύτερη στη λίστα με τις 10 κορυφαίες εθνικότητες ως προς τις αρχικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή (Golden Visa), με την Κίνα να διατηρεί σταθερά τα πρωτεία. Ενδιαφέρον, ακόμη, αποτελεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι αγοραστές ακριβών ακινήτων (μετανάστες με Golden Visa στην Ελλάδα που έλαβαν ισχυρές άδειες διαμονής) ήταν 554 το 2020, 640 το 2021, 774 το 2022 και 698 το 2023, ήτοι 2.666 στην τετραετία.
Ειδικά για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η Τουρκία έρχεται πρώτη σε αιτήματα χορήγησης άδειας μόνιμου επενδυτή, αφού μόνο για το 2024 εκδόθηκαν 44 άδειες μόνιμου επενδυτή, ανανεώθηκαν επτά και εκκρεμούν 62 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για Τούρκους επενδυτές.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, όπου εκδόθηκαν 26 νέες άδειες, εκκρεμούν 53 και ανανεώθηκαν 15, αποτυπώνοντας σε απόλυτους αριθμούς το εντονότατο επενδυτικό τουρκικό ενδιαφέρον.

Αν η Ελλάδα συνεχίσει να υποχωρεί, θα χάσει το μισό Αιγαίο

Για βαθιά περιφρόνηση απέναντι στα ελληνικά δίκαια κάνει λόγο με παρέμβασή του στο American Enterprise Institute ο γνωστός γεωπολιτικός αναλυτής Michael Rubin, προειδοποιώντας την ελληνική ηγεσία πως αν συνεχίσει στην ίδια οδό, αυτή του ανώφελου κατευνασμού, επιδεικνύοντας συνεχώς υποχωρητικότητα, η Ελλάδα θα χάσει το μισό Αιγαίο, όπως η Κύπρος έχει χάσει το 38% των εδαφών της…
Σύμφωνα με τον Michael Rubin, «η Τουρκία πιστεύει πως η πολιτική της «Mavi Vatan» (Γαλάζια Πατρίδα) θα μπορούσε να επιτύχει την κατάληψη του μισού Αιγαίου ή ότι θα μπορούσε να επαναχαράξει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα: η Τουρκία κράτησε το ΝΑΤΟ όμηρο και ανάγκασε τη Σουηδία να ταπεινωθεί και να παραδώσει Κούρδους αντιφρονούντες για να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια και φυλάκιση στην Τουρκία.
Για πολύ καιρό, η Ελλάδα πίστευε ότι μια ήσυχη, υπεύθυνη προσέγγιση θα ενίσχυε τη συνεργασία της με την Ευρώπη και έτσι θα κέρδιζε επαίνους και επιρροή σε διεθνή φόρα.
Ωστόσο, τέτοιες στάσεις δεν λειτουργούν ποτέ. Όταν τρομοκρατικές ομάδες απάγουν ομήρους, πολλές κυβερνήσεις προτείνουν σιωπηρή διαχείριση.
Αυτές οι τακτικές απλώς μειώνουν την πίεση στις κυβερνήσεις και τους τρομοκράτες, αλλά δεν επιστρέφουν τα θύματα σπίτι τους.
Η έντονη φωνή μπορεί να είναι αρετή. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δείχνει συχνά ότι “το τρίξιμο του τροχού φέρνει το λάδι”.
Αν η Ελλάδα συνεχίσει να επιδεικνύει υποχωρητικότητα, θα χάσει το μισό Αιγαίο όπως η Κύπρος έχει χάσει —προσωρινά— το 38% της επικράτειάς της.
Άλλωστε, υπάρχει μια επικίνδυνη τάση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να απαιτούν από μικρές δημοκρατίες να κάνουν παραχωρήσεις για να κατευνάσουν μεγαλύτερους νταήδες».
88888_3.JPG
www.bankingnews.gr