Στην κατάληψη της βομβαρδισμένης αεροπορικής βάσης Tiyas στη Συρία προχωράει η Τουρκία, πετώντας το γάντι στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Middle East Eye τα κατασκευαστικά σχέδια για την τοποθεσία βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη και η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει συστήματα αεράμυνας όπως το Hisar απειλώντας ουσιαστικά το Ισραήλ.
«Μόλις το σύστημα εγκατασταθεί, η βάση θα ανακατασκευαστεί και θα επεκταθεί με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει επιτήρηση και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με εκτεταμένες δυνατότητες κρούσης» ανέφερε πηγή στο μέσο και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας μέσα και γύρω από τη βάση, το οποίο θα έχει ικανότητες αεράμυνας μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας έναντι ποικίλων απειλών, από τζετ μέχρι drones και πυραύλους.
Μια δεύτερη πηγή σημείωσε ότι η παρουσία τουρκικών συστημάτων αεράμυνας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πιθανότατα θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.
«Στοχοποιήσαμε πρόσφατα τη στρατιωτική βάση Τ4 για να στείλουμε ένα μήνυμα: δεν θα επιτρέψουμε καμία απειλή για την επιχειρησιακή μας ελευθερία στον αέρα», δήλωσε η ισραηλινή πηγή ασφαλείας στην Jerusalem Post.
Η πρώτη πηγή της ΜΕΕ αποκάλυψε επίσης ότι η Άγκυρα εξετάζει την προσωρινή ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας S-400 στο Τ4 ή στην Παλμύρα για να εξασφαλίσει τον εναέριο χώρο κατά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και η Ρωσία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συζητούν για την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, το οποίο οδήγησε στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν πιθανούς τρόπους για την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Έτσι, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει την απενεργοποίηση του συστήματος με την αποσυναρμολόγηση και την αποθήκευσή του ή πιθανή μετεγκατάστασή του σε βάση που ελέγχεται από την Τουρκία εκτός Τουρκίας…