Όλα αλλάζουν στη Μέση Ανατολή – Μεγάλοι κερδισμένοι Ρωσία και… Ιράν!

Η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 Triumph, ρωσικής κατασκευής, στη βάση T4 κοντά στην Παλμύρα της Συρίας, αποκαλύπτουν τόσο τουρκικά, όσο και ρωσικά ΜΜΕ.
Η Άγκυρα έχει αρνηθεί επανειλημμένα να μεταπωλήσει αυτά τα συστήματα στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας ότι της είναι χρήσιμα.
Τώρα, οι Τούρκοι φαίνεται να επιδιώκουν τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πρόσβασης ή απαγόρευσης πτήσεων στον συριακό εναέριο χώρο, όπου μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Τα στρατηγικά οφέλη για τη Ρωσία και τους συμμάχους της

Βέβαια, η πιθανή εγκατάσταση των S-400 στην Παλμύρα γεννά πολλά ερωτηματικό, σχετικά με το πραγματικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τη Ρωσία και τους συμμάχους της.
Παρότι αυτό μπορεί να φαίνεται παραδοξολογικό, υπάρχουν έμμεσα αλλά στρατηγικά σημαντικά οφέλη, τόσο σε στρατιωτικο-τεχνικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Τούρκοι σκοπεύουν να συγκροτήσουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας στην αεροπορική βάση T4, η οποία ανήκε στο πρώην Συριακό Πολεμικό Ναυτικό και όπου ήταν παρόντες Ρώσοι και Ιρανοί στρατιωτικοί μέχρι την πτώση του Bashar al-Assad, τον Δεκέμβριο του 2024.
Παράλληλα, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είχε πραγματοποιήσει πολλαπλά αεροπορικά χτυπήματα στην εγκατάσταση τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Ωστόσο, μετά τη αποκάλυψη περί της παρουσίας Τούρκων στρατιωτών στη βάση T4, η αεροπορική δραστηριότητα των Ισραηλινών και Αμερικανών μειώθηκε δραματικά.
Όταν η ζώνη αεράμυνας των S-400 στην Παλμύρα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να αλλάξει άρδην η κατάσταση στην περιοχή.

Τα 6 στρατηγικά αποτελέσματα της κίνησης του Erdogan

1. Περιορισμός επιχειρησιακής ευελιξίας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι υπόλοιποι της αντι-Άσαντ συμμαχίας θα χάσουν την επιχειρησιακή τους ευελιξία στη Συρία. Δεν θα μπορούν να αγνοούν πλέον την “ενέδρα” της τουρκικής αεράμυνας.

2. Το Ισραήλ θα χάσει τον αεροδιάδρομο προς το Ιράν

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον τον συριακό εναέριο χώρο ως “διάδρομο” για επιθέσεις στο Ιράν.
Η Άγκυρα αντιτίθεται στην κλιμάκωση της σύγκρουσης και δεν επιθυμεί αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κουρδικού κράτους, κάτι που θα απειλούσε την τουρκική εδαφική ακεραιότητα.

3. Η Τουρκία αναδεικνύει την αυτονομία της, παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ

Παρόλο που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη των S-400 στη Συρία δείχνει την ανεξαρτησία της και την υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων. Η Άγκυρα θέλει να προστατεύσει τις φιλοτουρκικές δυνάμεις στη Συρία, απαιτώντας από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές και να μην παραβιάζει τον συριακό εναέριο χώρο.

4. Αποδυνάμωση της αμερικανικής επιρροής στη Συρία

Η χρήση συριακής στρατιωτικής υποδομής από την Τουρκία, αντί από τις ΗΠΑ, υποδηλώνει περιορισμό της αμερικανικής επιρροής στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι το 2019, αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Raqqa και σε άλλες πόλεις της Συρίας καταλήφθηκαν από ρωσικές δυνάμεις.

5. Αύξηση της εξαγωγικής ισχύος των ρωσικών S-400

Η επιχειρησιακή χρήση των S-400 σε μια σύγκρουση μεσαίας έντασης αποτελεί την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για το ρωσικό οπλικό σύστημα, ενισχύοντας το εξαγωγικό του προφίλ και προσελκύοντας νέους αγοραστές.

6. Η Ρωσία ενισχύει τη θέση της χωρίς άμεση εμπλοκή

Μετά την πτώση του Assad, η Ρωσία ενισχύει τη γεωπολιτική της επιρροή στη Συρία, χωρίς να χρειάζεται άμεση στρατιωτική παρέμβαση. Επιπλέον, η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα επικεντρωθεί πλέον στην Τουρκία, δίνοντας στη Μόσχα περιθώρια ελιγμών.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη των S-400 από την Τουρκία στη Συρία σηματοδοτεί μια νέα φάση στην περιφερειακή αντιπαράθεση, με πιθανές συνέπειες για τις ισορροπίες ισχύος στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr