Ακριβά εξοπλιστικά, φτωχή κοινωνία – Στα 25 δισ. ευρώ το νέο πρόγραμμα εξοπλισμών – Η Ελλάδα είναι ήδη η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνώντας ακόμα και μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία!
Κι αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ήδη η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνώντας ακόμα και μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ακόμα και σε περιόδους κρίσης, η Ελλάδα παρέμεινε πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ υστερεί στις επενδύσεις στην παιδεία, την υγεία και την τεχνολογική καινοτομία.
Την ίδια στιγμή, η αμυντική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε μαρασμό, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ακριβή τη συντήρηση του αμυντικού εξοπλισμού.Το… follow on support και η… Ασπίδα του Αχιλλέα
Από τη βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη στήριξη του στη «δύσκολη απόφαση» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αναδιάταξη δυνάμεων ώστε να έχουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε εκεί που τις χρειαζόμαστε.
Επίσης αναφέρθηκε στην υποστήριξη των συστημάτων, που έχει παραλάβει η Ελλάδα. «Αν δεν φροντίσουμε για τη συντήρησή τους είτε θα έχουμε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις είτε όπλικα συστήματα που σε λίγα χρόνια θα είναι άχρηστα. Γι αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά το follow on support και ως σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων» τόνισε και συνέχισε: «αυτό αφορά και την Ασπίδα του Αχιλλέα, έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα. Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλάβει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν τέτοιες ελληνικές εταιρείες αρκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτή, όχι μόνο κρατικές».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ακόμα μία σημαντική παράμετρος -που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί- είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. «Η χώρα έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία» υπογράμμισε ο ίδιος.
Η βασική φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αλλάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ, έμφαση στην κυβερνοάμυνα. «Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Bellhara ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες όπως μας δίδαξε ο πολεμος στην Ουκρανία» τόνισε.
Οι αυξήσεις στους ένστολους
Σχετικά με τις αυξήσεις αποδοχών σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, ο πρωθυπουργός παρέπεμωε στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.
«Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είδαν αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα. Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όχι το νέο μισθολόγιο αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία που θα διαχωρίσει το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο αλλά που θα αντανακλά την προσφορά του στην πατρίδα αλλά και για να αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γι αυτό έγιναν οι ανακοινώσεις τώρα για να προλάβουμε τα μηχανογραφικά και όχι για όπως γινόταν στη ΔΕΘ» υποστήριξε.
www.bankingnews.gr