και αγόραζαν ξενοδοχεία στην Κροατία!
Το Ουκρανικό Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) και η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAPO) ανακάλυψαν την υπεξαίρεση έως και 733 εκατομμυρίων ουκρανικού εθνικού νομίσματος ή περίπου 16,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διαδικασία προμήθειας τροφίμων για τον ουκρανικό στρατό.
Ο ύποπτος για την υπόθεση είναι πρώην ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών προμηθειών, δύο διευθυντές εταιρειών, καθώς και ένα ακόμη άτομο. Κατηγορούνται για παράνομη υπεξαίρεση κρατικού χρήματος, στο αποκορύφωμα της ολοσχερούς ρωσικής εισβολής, αναφέρει η Ουκρανική Pravda.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα τρόφιμα για τον στρατό το 2022 και το 2023 προμηθεύονταν μέσω προσυναρμολογημένων «πακέτων τροφίμων», που αποτελούνταν από έναν κατάλογο που περιείχε έως και 409 είδη. Ωστόσο, μόνο το 10 τοις εκατό των προϊόντων –όπως λαχανικά, δημητριακά, κρέας και νερό– παραγγέλνονταν τακτικά. Άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών, της ζελατίνης ή των μούρων, σπάνια ή ποτέ δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα λόγω της εποχιακής φύσης τους.
«Αυτό το σύστημα επέτρεψε στους προμηθευτές να χειραγωγήσουν τις τιμές – να αυξήσουν τεχνητά την τιμή των προϊόντων υψηλής ζήτησης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις τιμές των μη δημοφιλών ή εποχιακών προϊόντων (όπως κεράσια ή βερίκοκα). Φαίνεται ότι δεν υπάρχει παραβίαση επειδή το συνολικό κόστος του κιτ παρέμεινε αμετάβλητο σύμφωνα με την ανακοίνωση του NABU.
Η ανάλυση πραγματογνωμοσύνης επιβεβαίωσε ότι δύο εταιρείες του ίδιου ιδιοκτήτη κέρδισαν παράνομα με αυτόν τον τρόπο 16,5 εκατ. ευρώ. Μέρος των κεφαλαίων διοχετεύεται στη συνέχεια υπό το πρόσχημα των μερισμάτων και της οικονομικής βοήθειας σε συνδεδεμένες εταιρείες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα χρήματα βγήκαν στο εξωτερικό.
Πού ακριβώς πήγαν τα κλεμμένα χρήματα;
Μέρος των κεφαλαίων αποσύρθηκε μέσω καταβολής μερισμάτων και εικονικής οικονομικής βοήθειας σε συναφείς εταιρείες. Σύμφωνα με το NABU, ο ιδιοκτήτης των εταιρειών ξόδεψε αυτά τα χρήματα για την αγορά ξενοδοχείων στην Κροατία και άλλων ακινήτων στο εξωτερικό. Τέτοιες ενέργειες χαρακτηρίζονται ως νομιμοποίηση εγκληματικού εισοδήματος.
Βασικό ρόλο στο σχήμα είχε στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος «δεν παρατήρησε» τις φουσκωμένες τιμές στους καταλόγους κατά την υπογραφή των συμβάσεων. Οι πράξεις του έγιναν αφορμή για υποψίες υπεξαίρεσης.