«Το χρειαζόμαστε επειγόντως» – «Κόψαμε θέσεις εργασίας για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα»!
Tρία χρόνια μετά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, στην ΕΕ και ακόμα περισσότερο στην Γερμανία, θεωρούν πως είναι απαραίτητο να επανέλθει το ρωσικό φυσικό αέριο στον εφοδιασμό της Ευρώπης καθώς συνειδητοποιούν πως ενώ πριν εξαρτώταν εξολοκλήρου από την ρωσική ενέργεια τώρα εξαρτώνται από το αμερικανικό LNG.
Στις Βρυξέλλες και στις άλλες πρωτεύουσες κατανόησαν ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ρωσική ενέργεια με αντίστοιχη αμερικανική σε συμφέρουσες για τις ευρωπαϊκές χώρες τιμές επί προεδρίας Ν.Τραμπ.
Άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλει δασμούς για να μειώσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σε σχέση με την ΕΕ.
Ένας ακόμα καλύτερος τρόπος για να γίνουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες μη ανταγωνιστικές είναι να μην έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.
Στην πραγματικότητα δεν έχει κανέναν λόγο να προσφέρει αμερικανικό LNG σε χαμηλές τιμές, σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία αποτελεί εκ των βασικότερων οικονομικών αντιπάλων των ΗΠΑ.
Οι μεγάλες εταιρίες της ΕΕ έχουν τώρα λένε ότι η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων από τον ρωσικό κρατικό γίγαντα Gazprom, «θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δεσμευτεί ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας μέχρι το 2027.
Ήδη από την επιλογή αυτή η ΕΕ είχε υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες, αλλά τώρα καθώς οι συνομιλίες με τον γίγαντα του υγροποιημένου φυσικού αερίου Κατάρ για περισσότερο φυσικό αέριο έχουν «βαλτώσει», και ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά αλλά είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρες, οι Ευρωπαίοι έχουν κατανοήσει πως θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα πορεία.
«Εάν υπάρξει μια λογική ειρήνη στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε ροές 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ίσως 70, ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του LNG», δήλωσε στο Reuters ο Didier Holleaux, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γαλλικής Engie, σε συνέντευξή του.
Το γαλλικό κράτος κατέχει εν μέρει την Engie, η οποία ήταν από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου της Gazprom. Ο Holleaux δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει περίπου το 20-25% των αναγκών της ΕΕ, από 40% πριν από τον πόλεμο.
Ο επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής TotalEnergies, Patrick Pouyanne, προειδοποίησε την Ευρώπη κατά της υπερβολικής εξάρτησης από το αμερικανικό φυσικό αέριο.
«Πρέπει να διαφοροποιηθούμε, πολλές διαδρομές, όχι να βασιστούμε υπερβολικά σε μία ή δύο», δήλωσε ο Pouyanne στο Reuters.
Η Total είναι ένας μεγάλος εξαγωγέας αμερικανικού LNG και πωλεί επίσης ρωσικό LNG από την ιδιωτική εταιρεία Novatek.
«Η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει ποτέ στην εισαγωγή 150 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη Ρωσία όπως πριν από τον πόλεμο … αλλά θα στοιχημάτιζα ίσως 70 bcm», πρόσθεσε ο Pouyanne.
Η Γαλλία, η οποία παράγει μεγάλες ποσότητες πυρηνικής ενέργειας, καλύπτει εν μέρει την δική της ζήτηση.
Από την πλευρά της, η Γερμανία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο για να βοηθήσει στην προώθηση του μεταποιητικού της τομέα και να καταστήσει την βιομηχανία της ανταγωνιστική μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα ενέργειας.
Στο Χημικό Πάρκο Leuna, ένα από τα μεγαλύτερα χημικά συμπλέγματα της Γερμανίας που φιλοξενεί εργοστάσια της Dow Chemical και της Shell μεταξύ άλλων, ορισμένοι κατασκευαστές λένε ότι το ρωσικό αέριο θα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα.
Η Ρωσία κάλυπτε το 60% των τοπικών αναγκών, κυρίως μέσω του αγωγού Nord Stream, ο οποίος ανατινάχθηκε το 2022.
«Βρισκόμαστε σε σοβαρή κρίση και δεν μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε ο Christof Guenther, διευθύνων σύμβουλος της InfraLeuna, του φορέα εκμετάλλευσης του πάρκου.
Είπε ότι η γερμανική χημική βιομηχανία έχει περικόψει θέσεις εργασίας για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.
«Η επαναλειτουργία των αγωγών θα μείωνε τις τιμές περισσότερο από οποιαδήποτε τρέχοντα προγράμματα επιδοτήσεων», δήλωσε.
«Είναι ένα θέμα ταμπού», πρόσθεσε ο Guenther, λέγοντας ότι πολλοί συμφωνούν στην ανάγκη επιστροφής στο ρωσικό φυσικό αέριο.