Στο Διδυμότειχο απλά παρακολουθούν τα βυτία να περνούν…
Υπάρχει απόφαση-αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2018 επί Πατσουρίδη, αλλά η σημερινή δημοτική αρχή Χατζηγιάννογλου δεν έκανε τίποτα
Θα μπορούσαν να αποτελέσουν “συμμάχους” στην διεκδίκηση τα υπουργεία που έχουν ενεργοβόρες εγκαταστάσεις στην πόλη (Νοσοκομείο, Μεραρχία, Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Ψυχολογίας)
Ο υπουργός Ενέργειας επί ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει το 2018 στο Evros-news: “Την περίοδο 2022-2024 μπορεί να είναι εφικτή η χρήση φυσικού αερίου σε Διδυμότειχο και Σουφλί”
Με μια σεμνή τελετή που περιλάμβανε και Αφή τη Φλόγας του φυσικού αερίου, εγκαινιάστηκε στην Ορεστιάδα και επίσημα η λειτουργία του και η διανομή του σε όσους έκαναν αιτήσεις σύνδεσης.
Την ίδια στιγμή, στο Διδυμότειχο απλά παρακολουθούν τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν το φυσικό αέριο στον ειδικό Σταθμό Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) στην είσοδο της πόλης και αφού τον ξεφορτώσουν, αυτό μεταφέρεται μέσω του δικτύου διανομής που έχει ήδη κατασκευαστεί, στους χρήστες. Μειώνοντας φυσικά το κόστος ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και δημόσια κτίρια.
Το Διδυμότειχο, το διοικητικό κέντρο του βορείου Έβρου, έδρα δημοσίων δομών που εκ των πραγμάτων είναι ενεργοβόρες, όπως το Νοσοκομείο, η 16η Μεραρχία με τα ΣΟΑ (Στρατιωτικές κατοικίες) και τα στρατόπεδα, η Σχολή Αστυφυλάκων, η Μητρόπολη, το ΕΦΚΑ, το Πρωτοδικείο, η Πανεπιστημιακή Σχολή Ψυχολογίας, το νέο Αστυνομικό κτίριο που κατασκευάζεται, η ΔΕΗ, αλλά και έδρα της μεγαλύτερης βιομηχανίας του Έβρου, της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων.
Καμιά αναφορά από την δημοτική αρχή του Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και καμιά διεκδίκηση τουλάχιστον δημόσια. Ήρθε ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε μέτρα για τον Έβρο, υπάρχει η Επιτροπή Ανασυγκρότησης του νομού που ήδη λειτουργεί και έκανε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αλλά η πιθανότητα και η ανάγκη να αποκτήσει φυσικό αέριο το Διδυμότειχο δεν ακούγεται, ούτε υπάρχει πουθενά. Μπορεί η Ορεστιάδα, λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού να έχει εν δυνάμει περισσότερους πιθανούς οικιακούς καταναλωτές, αλλά όπως επισημάναμε, στο Διδυμότειχο υπάρχουν δημόσιες, κρατικές δομές που είναι και ιδιαίτερα ενεργοβόρες και αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα διεκδίκησης. Και κάτι άλλο.
Σε μια πιθανή διεκδίκηση από την δημοτική αρχή του κ.Χατζηγιάννογλου, θα μπορούσαν, αφού βέβαια προηγούνταν ανάλογες επαφές, συζητήσεις και συμφωνίες, να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ως “ΣΥΜΜΑΧΟΙ” και τα ανάλογα υπουργεία. Το υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την 16η Μεραρχία και τις άλλες εγκαταστάσεις, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την Σχολή Αστυφυλάκων και το νέο Αστυνομικό Σταθμό και το υπουργείο Παιδείας για την Σχολή Ψυχολογίας. Γιατί αν έρθει το φυσικό αέριο θα εξοικονομήσουν πολλά χρήματα από την μείωση του ενεργειακού κόστους.
Υπάρχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2018
που ζητούσε φυσικό αέριο επί δημαρχίας Πατσουρίδη
Να επισημάνουμε εδώ, ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου τον Φεβρουάριο του 2018, επί δημαρχίας Παρασκευά Πατσουρίδη, που ζητούσε από την τότε Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την επέκταση του φυσικού αερίου και στο Διδυμότειχο,
Μια επικαιροποίηση του χρειάζεται, ώστε να έρθει ως ισχυρή διεκδίκηση και με πιο απαιτητικό τρόπο, τώρα που η Κυβέρνησης στα λόγια ισχυρίζεται ότι θέλει να βοηθήσει και να στηρίξει την περιοχή που συρρικνώνεται δημογραφικά και δίνει τα 10χιλιαρα σε οικογένειες για εγκατάσταση στην περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “Να επεκταθεί και στο Διδυμότειχο η χρήση φυσικού αερίου” ζητάει με νέο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο
Μάλιστα μετά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου, τον Ιούνιο του 2018, ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη στο Evros-news.gr(κάποια ντόπια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του είχαν διαμαρτυρηθεί γιατί έδωσε συνέντευξη στον Κώστα Πιτιακούδη που έκανε κριτική στην Κυβέρνηση τους), όπου χαρακτηριστικά δήλωσε:
Σταθάκης: “Την περίοδο 2022-2024 μπορεί να είναι εφικτή η χρήση φυσικού αερίου σε Διδυμότειχο και Σουφλί”
Ο κ.Πατσουρίδης ως γνωστόν το 2019 έχασε τις εκλογές, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε στο Διδυμότειχο ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, αλλά στα έξι χρόνια που έχουν περάσει και ενώ βλέπουμε την Ορεστιάδα ότι απέκτησε ήδη φυσικό αέριο, στο Διδυμότειχο… σφυρίζουν αδιάφορα. Ένα έργο που θα μειώσει το κόστος θέρμανσης και ενέργειας για τα νοικοκυριά και όχι μόνο, με τον γνωστό βαρύ χειμώνα στην περιοχή, ούτε διεκδικήθηκε συνεχώς, ούτε ακούγεται, Προφανώς στην σημερινή δημοτική αρχή των χαμηλών προσδοκιών και των τεράστιων καθυστερήσεων (μόνο το έργο φωτισμού LED από την εταιρεία Δαστερίδη έγινε με ταχύτατους ρυθμούς, αφού και μέσα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς συνεδρίαζαν, μην τα ισοπεδώνουμε όλα), αρκούν οι μελέτες για υποβάθμιση της κλειστής τρίτης γέφυρας του Ερυθροποτάμου και ότι μπορεί να καθυστερεί τουλάχιστον έναν χρόνο ήδη ο αναδασμός Διδυμοτείχου, Ισαακίου, Ψαθάδων που επίσης θα μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει όπως είπε ο δήμαρχος.
Αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας ή είμαστε αχάριστοι. Μπορεί από πέρυσι το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) να ενέκρινε το έργο ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων που θα συμβάλλει στην προσέλκυση τουριστών και την επισκεψιμότητα στην πόλη, όμως ο διαγωνισμός ακόμα δεν προκηρύχθηκε. Όπως ακούγεται πάντως έντονα στο Διδυμότειχο, η εξεύρεση ακινήτων για αγορά προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου Διδυμοτείχου προχωράει με… ταχύτητα φωτός. Και τα χρήματα, πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ φαίνεται να βρέθηκαν και τα υποψήφια ακίνητα. Εκτός αν καθυστερήσουν από τα παζάρια που θα κάνουν οι άγνωστοι (τουλάχιστον) αυτή την στιγμή ιδιοκτήτες τους.
Υ.Γ1: Εδώ δεν μπορούμε ούτε μια μαθητική παρέλαση να αποφασίσουμε σωστά αν γίνει την 25η Μαρτίου θα μου πείτε, επίσης ένα δημοτικό στάδιο δεν μπορούμε 2,5 χρόνια να ολοκληρώσουμε ή να παραχωρήσουμε ένα ετοιμόρροπο διατηρητέο σε επενδύτρια να το αξιοποιήσει και να προσελκύσει επισκέπτες, η συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ του δημάρχου των Δελφών μάρανε κάποιους…
Υ.Γ: Καλά που ανέλαβε προσωπικά το θέμα των έργων στο Τέμενος Βαγιαζήτ και τα άλλα που υλοποιούνται στην περιοχή Διδυμοτείχου η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, γιατί διαφορετικά ακόμα θα περιμέναμε να λυθεί το πρόβλημα ενός λογαριασμού ρεύματος για να προχωρήσει ο εργολάβος στο τέμενος.