Φρεγάτες αγοράζουμε, F-35 αγοράζουμε, αλλά εκείνο το καλώδιο ηλεκτροδότησης με την Κύπρο δεν τολμούμε όχι να το ποντίσουμε αλλά ούτε να το συζητήσουμε! Το φιάσκο την «εξοπλιστικής διπλωματίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ανεπανάληπτο όπως και το εθνικό κόστος. Το οικονομικό κόστος θα το υποστούν εξ΄ ολοκλήρου οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις και τα σχόλια, έχουν αρχίσει να κατανοούν το μέγεθος της κοροϊδίας.
Η κοινή γνώμη που είχε αποδεχτεί με θετικό τρόπο τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την αγορά φρεγατών Belharra και μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ήταν δύσπιστη -απολύτως δικαιολογημένα- σε όσους ασκήσαμε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπαταλούσε δισεκατομμύρια, χωρίς να εξασφαλίζει τίποτα ουσιαστικό για την Εθνική Άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. Οι παλινωδίες, η προχειρότητα και τελικά η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίστηκε τις πολυδάπανες εξοπλιστικές αγορές είναι πλέον εμφανέστατες.
Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως πρωθυπουργός ανακοινώνοντας στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν πως δεν μπορεί να γίνει η προμήθεια γαλλικών φρεγατών ,γιατί «είχε να δώσει τα αναδρομικά των συνταξιούχων»!
Για να εξευμενίσουν την οργή του Μακρόν ,που είχε χάσει και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων στην Αυστραλία, σε σύσκεψη στο Μαξίμου …έπεσε η ιδέα να αγοράσουμε τα Rafale! Ακόμη κι έτσι η αγορά ήταν θετική εξέλιξη για την ΠΑ, που προμηθεύτηκε ένα αξιόπιστο μαχητικό αεροσκάφος που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Στη συνέχεια κι αφού η διοίκηση Μπάϊντεν …επέτρεψε την πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα -λόγω της…χαλάστρας που έκανε στη Γαλλία με τη συμφωνία AUKUS και την απώλεια του συμβολαίου των υποβρυχίων της Αυστραλίας- ο κ.Μητσοτάκης πήγε στη Γαλλία και μαζί με τον Μακρόν ανακοίνωσαν τις 3 φρεγάτες Belharra.
Πρώτο ερώτημα: Δεν γνώριζε τότε ότι οι ανάγκες μας προέβλεπαν 4 φρεγάτες και 4 κορβέτες;
Δεύτερο ερώτημα: Γιατί επελέγησαν οι Belharra κι όχι οι Fremm για τις οποίες υπήρχε απόφαση από το 2009; Οι Fremm είναι δοκιμασμένα πλοία και μπορούν να φέρουν τα ίδια όπλα που θα έχουν και οι Belharra! Μήπως έπρεπε οι Έλληνες φορολογούμενοι να χρηματοδοτήσουν το νέο γαλλικό πρόγραμμα φρεγατών και να …σώσουν και 2.500 θέσεις εργασίας στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν, όπως μας είπε «φόρα παρτίδα» η τότε Γαλλίδα υπουργός Άμυνας;
Τρίτο ερώτημα: Γαλλικές φρεγάτες θέλαμε για να έχουν το στρατηγικό όπλο των Scalp Naval. Γιατί δεχτήκαμε να αγοράσουμε τις Belharra ΧΩΡΙΣ αυτά τα όπλα; Μήπως γιατί «μας τράβηξαν το αυτί» οι Αμερικανοί;
Τέταρτο ερώτημα: Τι έγινε εκείνο το πρόγραμμα των κορβετών που θα «πλαισίωναν» τις φρεγάτες;
Αυτά για τον Στόλο που «καίγεται» για ενίσχυση και αναβάθμιση.
Στην ΠΑ μετά από την απόκτηση των Rafale , είχαμε τις πανηγυρικές δηλώσεις για την…αποδοχή των ΗΠΑ να χρυσωπληρώσουμε τα F-35. Έλληνες αεροπόροι κι όχι μόνο αλλά και ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παραγγείλει το αεροσκάφος, ανοιχτά εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ποιος θα ελέγχει το αεροσκάφος! Οι ίδιοι ή οι Αμερικανοί; Ο κ.Δένδιας που ρωτήθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής είπε ότι …ακούει τη συζήτηση που γίνεται αλλά αποφάσισε «να πάρει τα αεροσκάφη» -σε πρώτο ενικό…αγοράζει- «γιατί τα ήθελαν και οι Τούρκοι»!
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η «εξοπλιστική πολιτική» Μητσοτάκη , η οποία ασκείται χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο και εκτελείται αποκλειστικά με απ΄ ευθείας αναθέσεις και προσωπικές αποφάσεις-ανακοινώσεις!
Οι Έλληνες πολίτες ακούν για 28 δις εξοπλισμών , διαπιστώνοντας ταυτόχρονα , ότι τα χρήματα τους δεν πάνε για την κάλυψη εθνικών αμυντικών δαπανών, αλλά για τις ευρωπαϊκές-αμερικανικές εμμονές και φυσικά για τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες του εξωτερικού . Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής να υπάρξει το παραμικρό κέρδος!
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα επιμένουμε ότι οι εξοπλισμοί που γίνονται αυτή την περίοδο θα μας απασχολούν για χρόνια.
Κλείνοντας θα επισημάνουμε για ακόμη μία φορά την ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο έλεγχος όσων γίνονται στους εξοπλισμούς δεν είναι κομματικό καθήκον . Είναι πατριωτικό καθήκον.