Οι μικροφειλέτες 1.888.365

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης θα βρεθούν οι 1.888.365 μικροφειλέτες, που έχουν δημιουργήσει χρέος 13,18 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ έκαστος

Από τις αρχές Καλοκαιριού 2025 και μετά από διεθνή διαγωνισμό θα μπουν στο κυνήγι των οφειλετών του ΕΦΚΑ οι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες θα παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, στους οποίους αντιστοιχεί το 26,73% του συνολικού χρέους που έχει συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλετών (ΚΕΑΟ).
Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, με τα 32 δισ. ευρώ να είναι κύριες, ενώ τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες.
Εκτός από την τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών του ΕΦΚΑ, οι εταιρίες θα αναλάβουν να διαχωρίσουν τις οφειλές ανάλογα με τη δυνατότητα είσπραξής τους, αλλά και με βάση τις δυνατότητες καταβολής μέρους τους, προκειμένου να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους οφειλέτες που μπορούν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης θα βρεθούν οι 1.888.365 μικροφειλέτες, που έχουν δημιουργήσει χρέος 13,18 δισ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ έκαστος.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, που αφορούσε το τέταρτο τρίμηνο του 2024, το συνολικό χρέος προς τον e -ΕΦΚΑ φθάνει τα 49,3 δισ. ευρώ, τα οποία επιμερίζονται ως εξής:

-Το 73,44% των οφειλετών  (575.353 οφειλέτες έχουν χρέος έως 15.000 ευρώ έκαστος. Οι συνολικές οφειλές αυτής της κατηγορίας, ανέρχονται σε 6,41 δισ. ευρώ.
-Μεγάλο μέρος του υπολοίπου χρέους (περίπου 6,77 δισ. ευρώ) αφορά 313.012 οφειλέτες με οφειλή από 15.000 – 30.000 ευρώ έκαστος (ποσοστό 13,75%). Άρα, το 88,03% του συνόλου, δηλαδή  1.888.365 οφειλέτες, έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

Οι κατηγορίες αυτές βρίσκονται στο στρόχαστρο της νέας νομοθετικής ρύθμισης. Όπως προκύπτει οι περισσότεροι οφειλέτες χρωστούν μέχρι 15.000 €. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 7 στους 10 επαγγελματίες-αγρότες εγκαταλείπουν τη ρύθμιση για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ και 9 στους 10 επαγγελματίες-αγρότες επέλεξαν την 1η (χαμηλότερη) ασφαλιστική κλάση για το 2025, η οποία οδηγεί στην απολαβή χαμηλών συντάξεων.

Ποιοι αντιδρούν – Τι λέει η κυβέρνηση

Πάντως, έντονα αντιδρά το σύνολο των φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τόσο οι έμποροι (ΕΣΕΕ), η ΓΣΕΒΕΕ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο εκφράζουν αντιρρήσεις για την συγκεκριμένη απόφαση  σημειώνοντας ότι θα πλήξει τις επιχειρήσεις θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση του εγχώριου επιχειρείν χωρίς να βελτιώσει την εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ για την οποία λαμβάνεται το μέτρο.
Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών αντιπροτείνουν τη θέσπιση μιας διευρυμένης και ρεαλιστικής ρύθμισης οφειλών (ασφαλιστικών και φορολογικών) προς το Δημόσιο σε 100 ή 120 μηνιαίες δόσεις, με σταθερές επιβαρύνσεις επιτοκίων στα επίπεδα του 3% – 4%. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν, αλλά λόγω της οικονομικής ασφυξίας που υφίστανται δεν μπορούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δια του υπουργείου εργασίας ξεκαθαρίζει πως οι εν λόγω εταιρίες που θα ενταχθούν στο σύστημα, θα έχουν περισσότερο ρόλο ενημερωτικό, υπενθυμίζοντας στους οφειλέτες το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ. Σε καμία περίπτωση, δεν επιχειρείται να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ασκούν πιέσεις προς τους οφειλέτες, στη λογική των εισπρακτικών εταιριών που αξιοποιούνται για τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν μεταφερθεί σε funds.

1_217.png

Αντώνης Βασιλόπουλος