Τροπολογίες για τις λέξεις «Μακεδονία», «Μακεδονικός» και τα παράγωγά τους!

Τα περισσότερα από αυτά διευκρινίζουν ή συμπληρώνουν ορισμένα μέρη του εγγράφου, αλλά υπάρχουν και εκείνα που εισάγουν νέο περιεχόμενο ή αξιολογήσεις στην έκθεση.

Έτσι, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MIA από τις Βρυξέλλες, οι Έλληνες ευρωβουλευτές Εμμανουήλ Φράγκος και Γαλάτω Αλεξανδράκη από το ακροδεξιό και εθνικιστικό κόμμα «Ελληνική Λύση» προτείνουν «την αντικατάσταση των λέξεων «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με τη λέξη «Σκόπια» στο κείμενο ολόκληρου του Ψηφίσματος».

Η ευρωβουλευτής Tijs Reuthen από το Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα (PVDA) προτείνει την προσθήκη μιας γραμμής 19α που θα έγραφε “λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας από την ΕΕ”.

Ο ευρωβουλευτής του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος Prerodba, Στάνισλαβ Στογιάνοφ, προτείνει την αντικατάσταση ενός σημείου και να προστεθεί ότι τα Σκόπια ενώ προσπαθούν να γίνουν μέρος της ΕΕ συνεχίζουν να βιώνουν οπισθοδρομήσεις λόγω της ανεπαρκούς πολιτικής βούλησης της χώρας να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις».

Υποστήριξη για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά και προτάσεις για απόρριψή της 

Τροπολογίες έχουν επίσης υποβληθεί στο Άρθρο 1 της Έκθεσης, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του στην επιθυμία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην ΕΕ», με τις περισσότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές να είναι προσθήκες που σχετίζονται με μηνύματα για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης ή την επίδειξη πολιτικής βούλησης.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που προτείνουν την αντικατάσταση ολόκληρου του άρθρου, όπως οι Έλληνες ευρωβουλευτές Φράγκος και Αλεξανδράκη: «επαναλαμβάνουν τη σημασία της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια».

Οι τρεις ευρωβουλευτές από τη γαλλική εθνική συγκέντρωση της Μαρίν Λεπέν προτείνουν, ωστόσο, να αντικατασταθεί αυτό το άρθρο με το κείμενο: «απορρίπτει κατηγορηματικά την επιθυμία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, καθώς οι υποψήφιες χώρες, ιδίως από τα Δυτικά Βαλκάνια, απέχουν ακόμη πολύ από την εκπλήρωση των κριτηρίων πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας που καθορίζονται στην πολιτική διαφθορά. επίμονο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών».

Προτάσεις για τροπολογίες έχουν επίσης υποβληθεί στο άρθρο 2, σύμφωνα με το οποίο το ΕΚ «Υπενθυμίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική και η αξιοπιστία της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης· σημειώνει ότι η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να επιδεικνύει δέσμευση για την ένταξη στην ΕΕ και την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ. εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση για αυτές τις τροπολογίες, οι οποίες θα ενίσχυαν τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας και θα επιτάχυναν την πρόοδό της προς την ένταξη στην ΕΕ».

Αρκετοί Βούλγαροι ευρωβουλευτές προτείνουν να εισαχθεί περιεχόμενο που αναφέρει την ανάγκη «ενσωμάτωσης των Βουλγάρων στο Σύνταγμα» και «σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών της βουλγαρικής μειονότητας», ενώ οι Έλληνες Φράγκος και Αλεξανδράκη απαιτούν την πλήρη αντικατάσταση αυτού του άρθρου με το κείμενο: «Σημειώνει ότι τα Σκόπια δεν έχουν κάνει με κανέναν τρόπο τα απαραίτητα μέτρα για να ενταχθούν στην ΕΕ και να ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική πρόσβασης».

Επιπλέον, Βούλγαροι ευρωβουλευτές προτείνουν τροπολογίες στην Έκθεση που αναφέρονται σε «αυξημένες διακρίσεις σε βάρος πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που προσδιορίζονται ως Βούλγαροι», καθώς και στην εγγραφή βουλγαρικών ενώσεων στη χώρα και στη δημιουργία «κλίματος εχθρότητας προς τη Βουλγαρία» και στη διάδοση «ρητορικής μίσους προς τη βουλγαρική κοινότητα».

Πλήρης αντικατάσταση του άρθρου προτείνεται επίσης από τρεις Γάλλους ακροδεξιούς βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να γράφει: «Προειδοποιεί ενάντια στην τυφλή προώθηση της πολυπολιτισμικότητας στη Βόρεια Μακεδονία που θα συνέβαλε στον κατακερματισμό της χώρας επιτρέποντας στις παραμεθόριες μειονότητες να συνδεθούν με την πατρίδα τους.

Οι Έλληνες ακροδεξιοί Φράγκος και Αλεξανδράκη προτείνουν επίσης το δικό τους άρθρο 2α, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να έχει ως εξής: «Να σημειώνεται ότι οι λέξεις «Μακεδονία», «Μακεδονικός» και τα παράγωγά τους αποτελούν μέρος της ελληνικής ιστορίας για περισσότερες από δύο χιλιετίες».

Mkd

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog