Με βαθύ αίσθημα ιστορικής ευθύνης και τιμής προς τα θύματα ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις μνήμης για την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι δράσεις αυτές διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και την Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και αποσκοπούν στην ενίσχυση της ιστορικής συνείδησης και της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας που συντελέστηκε εις βάρος του αρμενικού λαού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915, όταν διανοούμενοι, ιερείς και πολιτικοί της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν και εξοντώθηκαν από τις οθωμανικές αρχές. Ακολούθησαν μαζικές εκτοπίσεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων. Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι τα θύματα ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο, σε μια οργανωμένη εξόντωση που αναγνωρίζεται επίσημα ως γενοκτονία από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς — ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι φετινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί έδρα μιας ζωντανής και ενεργής αρμενικής κοινότητας, έχουν ως στόχο όχι μόνο την απόδοση τιμής αλλά και τη σύνδεση της ιστορικής μνήμης με τις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 – Ημέρα Μνήμης

Στις 11:00 το πρωί, στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, επί της οδού Διαλέττη 4, θα τελεστεί δοξολογία χοροστατούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Γεγιά Μαλχασιάν. Θα ακολουθήσει επετειακή ομιλία από την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κα Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά, η οποία θα αναφερθεί στην ιστορική σημασία της ημέρας και στη διαχρονική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας για δικαίωση και αναγνώριση.

Κυριακή 27 Απριλίου 2025 – Κεντρική Εκδήλωση

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” στις 11:00 π.μ. με σύντομους χαιρετισμούς και την κύρια ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα, Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ο τίτλος της ομιλίας του, «Η Γενοκτονία των Αρμενίων, η τουρκική γεωπολιτική ταυτότητα και το νέο διεθνές σύστημα», υποδηλώνει τη σύνδεση του παρελθόντος με τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.

Ώρα 12:30 – Πορεία και κατάθεση στεφάνων

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο των Ηρώων του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου στις 12:45 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας, παρουσία τοπικών αρχών, μελών της αρμενικής κοινότητας και απλών πολιτών που επιθυμούν να τιμήσουν τα θύματα με την παρουσία τους.

 

Η αρμενική μνήμη ως παγκόσμια ευθύνη

Οι φετινές εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτουν με το παγκόσμιο κλίμα αναταραχής και τις συζητήσεις γύρω από την αναγνώριση γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η αρμενική γενοκτονία παραμένει ένα θέμα που πολλοί πολιτικοί φοβούνται να αγγίξουν λόγω γεωπολιτικών ισορροπιών, παρά τη σαφή τεκμηρίωσή της από ιστορικούς και διεθνή νομικά σώματα.

Η Θεσσαλονίκη, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στέλνει από τη Μακεδονία ένα ισχυρό μήνυμα δικαίωσης, αντίστασης στη λήθη και προώθησης της ιστορικής αλήθειας.

πηγή