Νέα μεθοδολογία καθορισμού της τιμής προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές!
Οι προτάσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους
Η μείωση του κόστους του ρεύματος είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Ενέργειας, και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για να “κάψει το λίπος” του ηλεκτρικού συστήματος, που ανεβάζει έμμεσα το ενεργειακό κόστος, στρέφεται κατά των κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών.
Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας για τον περιορισμό των κακοπληρωτών από την αλλαγή προμηθευτή, κάτι που έχει συζητηθεί πολύ αλλά δεν έχει προχωρήσει.
Επίσης στο επίκεντρο μπαίνουν και οι ρευματοκλοπές, με στόχο την αυστηροποίηση των προστίμων.
Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος συγκεντρώνει στοιχεία για τα πρόσθετα της ενέργειας κόστη που ανεβάζουν τους λογαριασμούς, ώστε να μελετηθεί τι παρεμβάσεις χρειάζονται για να μειωθούν. Στόχος είναι να επιχειρηθεί να μειωθεί λίγο το καθένα από αυτά τα στοιχεία που επηρεάζουν το συνολικό κόστος ενέργειας, και τότε το σωρευτικό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό.
Ενεργειακός τουρισμός
Εκτός από το Λογαριασμό Προσαυξήσεων, ο οποίος όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton έχει διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο, τις απώλειες δικτύου και τις ρευματοκλοπές και το κόστος της ενέργειας που παράγεται στα νησιά, έμμεσος παράγοντας αύξησης του κόστους είναι ο ενεργειακός τουρισμός.
Σύμφωνα με πηγές οι συνολικές οφειλές κακοπληρωτών στους προμηθευτές ξεπερνούν τα 2,7 δισ. ευρώ ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται οι απλήρωτες οφειλές, αυξάνοντας τις επισφάλειες για τους προμηθευτές και εν τέλει το κόστος ρεύματος, που καλούνται να πληρώνουν συνολικά οι καταναλωτές.
Η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας που αφορά στην αλλαγή παρόχου από τους καταναλωτές, έχει κατατεθεί εδώ και μήνες στο υπουργείο Ενέργειας.
Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ προτείνει να μην επιτρέπεται αλλαγή προμηθευτή, αν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου και ή αν υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά.
Η διαδικασία του Debt Flagging προβλέπεται ότι θα γίνει από το ΔΕΔΔΗΕ και έχει να κάνει με την καταγραφή του ιστορικού των κακοπληρωτών, δημιουργώντας ένα ενεργειακό “Τειρεσία”, που θα είναι στη διάθεση της αγοράς.
Ρευματοκλοπές: 1,2 δισ. το έτος
Με το ύψος των ρευματοκλοπών να αντιστοιχεί σε 100 εκατ. ευρώ το μήνα ή αλλιώς σε 1,2 δις. ευρώ ετησίως, στόχος του Υπουργείου είναι να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ώστε να αποθαρρύνει όσους καταφεύγουν στις ρευματοκλοπές και έτσι να τις μειώσει.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, που έγινε εδώ και λίγους μήνες προβλέπει σημαντική αύξηση των προστίμων για ρευματοκλοπές.
Ειδικότερα, μετά τη διαπίστωση η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε καθοριστεί το 2017 ως “πέναλτι” για τις ρευματοκλοπές σήμερα – με την αύξηση του κόστους που μεσολάβησε – είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει νέα μεθοδολογία καθορισμού της τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια.
Προβλέπεται μεθοδολογία με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα) ώστε το «πέναλτι» να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100 %) σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50%.
Ενδεικτικά με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2024 η κλαπείσα ενέργεια θα χρεωνόταν από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και λοιπούς (επαγγελματίες) καταναλωτές αντίστοιχα και από 145 – 280 για τους δικαιούχους ΚΟΤ.