Σφοδρή επίθεση από τα «τρολ» στο twitter δέχεται η Μαρία Καρυστιανού που έχασε την κόρη την κόρη της, Μάρθη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή σε 57 θύματα μετά τη συνέντευξη που έδωσε στους Sunday Times. Το βρετανικό Μέσο αναφέρει ότι η οργή συνεχίζει να επικρατεί στην χώρα μας δύο χρόνια μετά την τραγωδία.
«Δύο χρόνια μετά τη ‘συγκάλυψη’ της σιδηροδρομικής καταστροφής, η Ελλάδα είναι πιο οργισμένη από ποτέ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.
Το γνωστό μέσο χαρακτηρίζει τη χώρα ως μια από τις πιο διεφθαρμένες στην Ευρώπη.
Ο δημοσιογράφος Πίτερ Κόνραντι λέει για τη Μαρία Καρυστιανού ότι είναι ηγετική μορφή του κινήματος που έχει ξεσπάσει, ενώ περιγράφει το σοκ που βίωσε όταν αποκαλύφθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο από το Intercity 62.
«Δεν έχουμε οξυγόνο»
Ωστόσο, στο ηχητικό ντοκουμέντο ακουγόταν η φίλη της Μάρθης, Φραντζέσκα να της μιλάει.
«Την άκουγα να μιλάει στην κόρη μου, λέγοντας: ‘Μάρθη, θα πεθάνουμε, σ’ αγαπώ’», είπε στον δημοσιογράφο η Μαρία Καρυστιανού, ενώ καθόντουσαν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, όπως περιγράφει ο Κόνραντι.
Η Φραντζέσκα σε άλλο σημείο του αποσπάσματος είπε: «Δεν έχουμε οξυγόνο».
«Για τρία φρικτά λεπτά η Μάρθη ήταν ζωντανή μαζί με τη φίλη της», πρόσθεσε η Μαρία Καρυστιανού. «Οι ηχογραφήσεις έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν ήταν απλώς ζωντανοί, αλλά είχαν συνείδηση και μπορούσαν να μιλήσουν για το τι τους συνέβαινε», σημείωσε.
Λίγα λεπτά μετά, τα δύο κορίτσια έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά που ξέσπασε, με το ρεπορτάζ να αναφέρεται στις πυρόσφαιρες που δημιουργήθηκαν.
Όταν η Μαρία Καρυστιάνου κλήθηκε τρεις ημέρες αργότερα για να αναγνωρίσει τη Μάρθη, η σορός της κόρης της είχε απανθρακωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να την αναγνωρίσει επισημαίνει το δημοσίευμα.
Για τους φίλους και τους συγγενείς των θυμάτων, η σύγχυση σχετικά με το πώς πέθαναν οι αγαπημένοι τους είναι μόνο ένα από τα αναπάντητα ερωτήματα που φαίνεται να έχουν αυξηθεί μετά την καταστροφή – για τα πάντα, από την έλλειψη βασικών διαδικασιών ασφαλείας μέχρι τη σχεδόν απρεπή βιασύνη με την οποία οι αρχές καθάρισαν τον χώρο, γεγονός που μπορεί να έθεσε σε κίνδυνο τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι Sunday Times.
«Δεν έχω οξυγόνο», η φράση που έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών για την τραγωδία στα Τέμπη. «Δεν έχω οξυγόνο», η φράση που έχει γίνει σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών για την τραγωδία στα Τέμπη.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «τέτοια ερωτήματα ασκούν πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 2019 και κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή, κυρίως χάρη στην επιτυχία του να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά μετά από μια μακρά οικονομική κρίση».
Οι Sunday Times υπογραμμίζουν ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι επτά στους δέκα στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μειοψηφίας υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας – πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι ένοχη για τη συγκάλυψη της θεμελιώδους αιτίας της καταστροφής.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στη μεγαλειώδη συγκέντρωση και απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, στον ρόλο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη και στην καμπάνια με τις υπογραφές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, οι Sunday Times αναφέρονται στα αίτια της σύγκρουσης και στο πώς κατέρρευσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί ανθρώπινου λάθους.
Σύντομα άρχισαν να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες που μετέτρεψαν την καταστροφή σε σύμβολο αυτού που πολλοί Έλληνες αντιλαμβάνονται ως μακροχρόνιες συστημικές αποτυχίες στην ασφάλεια και τη λογοδοσία, σημειώνει το γνωστό μέσο.
Η χώρα χαρακτηρίζεται συχνά ως μία από τις πιο διεφθαρμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πελατειακές σχέσεις να αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, αναφέρει το δημοσίευμα. Η εμπιστοσύνη στο νομικό σύστημα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι χαμηλή. «Φυσικά ήταν ένα δυστύχημα, αλλά ήταν ένα δυστύχημα που θα μπορούσε να αποφευχθεί», δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού.
Οι επιθέσεις στη Μαρία Καρυστιανού
Η Μαρία Καρυστιανού συνεχίζει τις προσπάθειες της, λέει το γνωστό μέσο, παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται στα social media, οι οποίες θεωρεί ότι ενορχηστρώνονται από τη Νέα Δημοκρατία για να τη δυσφημίσουν.
Διαψεύδει πάντως ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νεοαποκτηθείσα προβολή της για να ξεκινήσει πολιτική καριέρα.
«Είμαστε απέναντι στους πολιτικούς, οπότε αντιμετωπίζουμε έναν άδικο αγώνα, διότι παραδοσιακά στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν είναι ποτέ ένοχοι για τίποτα, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε. «Θέλω απλώς να αποδοθεί δικαιοσύνη και να είμαι σίγουρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Ξέρω ότι αυτό θα ήθελε και η κόρη μου», κατέληξε.