Του Γιώργου Βενέτη
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ανοιχτά τον πραγματικό στόχο του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Δεν πρόκειται μόνο για την εξάρθρωση της Χαμάς, αλλά για την ερήμωση της Γάζας. Συγκεκριμένα ο Νετανιάχου είπε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την τελική φάση του πολέμου.
Η Χαμάς θα καταθέσει τα όπλα και στους ηγέτες της θα επιτραπεί να φύγουν από τη χώρα. Θα ασχοληθούμε με την ασφάλεια στη Γάζα και θα εφαρμόσουμε το σχέδιο εθελοντικής μετανάστευσης του Τραμπ. Αυτό είναι το σχέδιό μας, δεν το κρύβουμε και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή». Η νέα δήλωση του Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική του Ισραήλ υπερβαίνει την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων. Ακόμη και μετά την κατάρρευση της Χαμάς, το Ισραήλ σκοπεύει πλήρως να διατηρήσει τον απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο στη Γάζα και να εξοντώσει τον πληθυσμό της.
Στόχος η λιμοκτονία των Παλαιστινίων
Μετά από περισσότερους από 18 μήνες πολέμου που ακολούθησαν μία ανάπαυλα εύθραυστης εκεχειρίας, οι συμφωνίες έσπασαν από τον κατακτητή και οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν ξανά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Από τις 2 Μαρτίου όλα τα περάσματα που επιτρέπουν την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν κλείσει. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας είναι τρομοκρατημένος, κουρασμένος. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα και κυρίως η έλλειψη πόσιμου νερού, κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη για τους Παλαιστίνιους, που μερικές φορές πρέπει να περπατήσουν 500 μέτρα κάνοντας ουρές για να πάρουν 2 ή 3 λίτρα νερό.Πριν από την επίθεση, υπήρχαν 1.230 πηγάδια νερού που λειτουργούσαν με καύσιμα και ηλιακούς συλλέκτες. Οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν 990 πηγάδια. Απομένουν περίπου 240, αλλά λειτουργούν μόνο στο 30% της χωρητικότητάς τους λόγω ελλείψεων σε καύσιμα και ηλιακούς συλλέκτες. Τα βυτιοφόρα περνούν μέσα από κατεστραμμένες γειτονιές. Στην έλλειψη πόσιμου νερού προστίθεται και η κρίση οικιακού νερού, καθώς οι σωλήνες καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς.
Επιπλέον, τα προϊόντα διατροφής είναι δυσεύρετα στην αγορά και οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές. Ο πληθυσμός τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα, ένα πολύ μέτριο γεύμα που συχνά αποτελείται από ρύζι, ζυμαρικά ή κονσέρβες. Δεν υπάρχουν πια φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι. Κρίσιμη είναι και η έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού πέρα από την καταστροφή των νοσοκομείων. Στη Λωρίδα της Γάζας, 30 νοσοκομεία είναι εντελώς εκτός λειτουργίας. Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μόνο μερικές δομές εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί. Υπάρχουν λίγοι εθελοντές γιατροί, αλλά αυτό είναι ανεπαρκές για τον σημαντικό αριθμό ασθενών και τραυματιών που χρειάζονται φροντίδα. Το πρόβλημα επιτείνει η έλλειψη αερίου. Από την αρχή της επίθεσης, το αέριο έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, αλλά τίποτα από τις 2 Μαρτίου.
Επιχείρηση εθνοκάθαρσης στην Γάζα
Το Ισραήλ είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη εκστρατεία εθνοκάθαρσης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τη μονομερή λήξη της κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ στις 18 Μαρτίου, η οποία δεν τιμήθηκε ποτέ από τη πλευρά του εισβoλέα, πραγματοποιούνται ανηλεείς βομβαρδισμοί και εναντίον αμάχων, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας περισσότερους από 3.600, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Δεκάδες παιδιά σκοτώνονται καθημερινά σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε, ότι το Ισραήλ δεν θα άρει τον πλήρη αποκλεισμό μέχρι να «νικηθεί» η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι 59 Ισραηλινοί όμηροι. «Ούτε ένας κόκκος σιταριού δεν θα μπει στη Γάζα», υποσχέθηκε. Αλλά πόσο εύκολο είναι η Χαμάς, η οποία έχει επιβιώσει του πολύμηνου πολέμου, να παραδοθεί ή να εξαφανιστεί;
Η ισραηλινή ηγεσία σχεδιάζει την εξώθηση των Παλαιστινίων πέρα από τα σύνορα, στην Αίγυπτο ή την αποστολή τους σε χώρες της Αφρικής. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν έρθει σε επαφή με τρεις κυβερνήσεις της Ανατολικής Αφρικής — το Σουδάν, τη Σομαλία και την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας, γνωστή ως Somaliland — για να συζητήσουν την επανεγκατάσταση των εθνοκαθαρισμένων Παλαιστινίων.
Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζητούν κυνικά την «εθελοντική μεταφορά» των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο, εκτιμώντας ότι η εκτόπιση των περισσότερων Παλαιστινίων από τη Γάζα στο αιγυπτιακό Σινά είναι μια πρακτική και αποτελεσματική λύση! Με τη Γάζα να έχει υψηλή πυκνότητα πληθυσμού καθώς είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον πλανήτη, οι εν λόγω αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μετοίκησή τους στις τεράστιες “ανεκμετάλλευτες εκτάσεις” στο αιγυπτιακό βόρειο Σινά, είναι η ενδεδειγμένη λύση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι Παλαιστίνιοι μοιράζονται κοινό πολιτισμό και γλώσσα με την Αίγυπτο, που καθιστά κάθε απέλαση “φυσική”. Δεν γίνεται λόγος βέβαια για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Όλα ανάγονται σε οικονομικούς και οικιστικούς όρους!
Τα σχέδια για το μέλλον των Παλαιστινίων περισσεύουν. Ένα έγγραφο του Ισραηλινού Υπουργείου Πληροφοριών που διέρρευσε πρότεινε την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα στο Βόρειο Σινά και την κατασκευή φραγμών και ζωνών ασφαλείας για να αποτραπεί η επιστροφή τους. Εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα συνεπαγόταν μια δυνητικά επικίνδυνη αντιπαράθεση με τον αιγυπτιακό στρατό, προκαλώντας κρίση στο αιγυπτιακό καθεστώς του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι , ο οποίος έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Γάζα ως «κόκκινη γραμμή». Θα ήταν ένα βήμα σε μια περιφερειακή σύγκρουση.
Οι συνέπειες της επαπειλούμενης εθνοκάθαρσης θα είναι καταστροφικές, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα των αραβικών καθεστώτων, πυροδοτώντας θύελλες διαμαρτυριών εντός των αραβικών χωρών. Πιθανότατα θα σημάνει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας και Αιγύπτου, που είναι ήδη σε οριακό σημείο και θα ωθήσει την περιοχή πιο κοντά στον πόλεμο. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών με το Ισραήλ, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από την υπογραφή των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1979. Οι ισραηλινές πρεσβείες στο Κάιρο και το Αμμάν είναι σε μεγάλο βαθμό άδειες με το ισραηλινό προσωπικό να έχει αποσυρθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας
Το Ισραήλ έχει καταλάβει εδάφη στη Συρία και στο νότιο Λίβανο, μέρος του οράματός του για το “Μεγάλο Ισραήλ”, το οποίο παρεμπιπτόντως περιλαμβάνει την κατοχή εδαφών στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Επί του παρόντος, στο στόχαστρό του βρίσκεται η Γάζα και γιατί θέλει “να τελειώσει τη δουλειά” με τους Παλαιστίνιους αλλά και γιατί ορέγεται τα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.
Γι’ αυτόν τον σκοπό, έχει αναπτύξει σχέδια για ένα νέο κανάλι που θα παρακάμπτει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα συνδέει το λιμάνι του Ισραήλ Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Αυτά τα έργα απαιτούν την “εκκαθάριση” της Γάζας από τους Παλαιστίνιους και τον εποικισμό της με Εβραίους αποίκους.
Οι ισραηλινοί σχεδιασμοί αγνοούν τον θυμό στον αραβικό κόσμο ο οποίος θα εκραγεί σε μια δικαιολογημένη οργή εάν πραγματοποιηθεί μαζική απέλαση. Στην περίπτωση αυτή τα ενοχικά ανεκτικά καθεστώτα, απλώς για να διατηρήσουν την εξουσία, θα αναγκαστούν να δράσουν. Δεν αποκλείονται επίσης τρομοκρατικές επιθέσεις, είτε από οργανωμένες ομάδες είτε από μοναχικούς λύκους, εναντίον ισραηλινών και δυτικών στόχων, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εθνοκάθαρση στη Γάζα θα αποτελέσει φυτώριο στρατολόγησης για ισλαμιστές μαχητές. Η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ πρέπει, σε κάποιο επίπεδο, να κατανοήσουν το κόστος αυτής της αγριότητας. Αλλά φαίνεται σαν να το αποδέχονται, με υπολογισμούς σε όρους “κόστος-όφελος”.
Τι πιστεύουν το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον ότι θα συμβεί, αν οι Παλαιστίνιοι εκδιωχθούν από τη γη τους, στην οποία ζουν εδώ και αιώνες; Πώς θα αντιδράσει ένας λαός που είναι απελπισμένος, στερημένος ελπίδας, αξιοπρέπειας και τρόπου βιοπορισμού, τον οποίο εξοντώνει ένας από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά στρατούς του πλανήτη;
Δεν ανησυχούν, ότι η δημιουργία μιας κόλασης του Δάντη για τους Παλαιστίνιους θα αυξήσει την τρομοκρατία, τις επιθέσεις αυτοκτονίας; Δεν μπορούν να κατανοήσουν την οργή που κυματίζει τη Μέση Ανατολή και πώς θα εμφυτεύσει ένα μίσος απέναντί στη Δύση, που θα διαρκέσει για δεκαετίες; Η τραγωδία της Γάζας θα στοιχειώσει όλον τον πολιτισμένο κόσμο που είτε συμμετέχει, είτε ανέχεται τον αφανισμό των Παλαιστινίων. Ενδεχόμενη εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων θα φέρει στα κατώφλια μας το κακό που έχουμε διαπράξει στους Παλαιστίνιους. Ό,τι σπείρεις θερίζεις. Έχουμε σπείρει ή ανεχθεί, ένα ναρκοπέδιο μίσους και βίας.
Ελπίδα για αποτυχία των ισραηλινών σχεδίων, τα οποία θα απαιτούσαν την έγκριση των ΗΠΑ, δίνει η όπως φαίνεται αποτυχημένη επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον. Οι διαπραγματεύσεις έληξαν πρόωρα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Ισραήλ να «καταστρέψει τη Χαμάς» και να απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους και προφανώς ανέπτυξε τους σχεδιασμούς για το μέλλον της Γάζας. Σύμφωνα όμως με ισραηλινές πηγές, ο Νετανιάχου επέστρεψε στο Τελ Αβίβ με άδεια χέρια, χωρίς καμία πρόοδο σε βασικά διμερή ζητήματα.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου, που πολλοί περίμεναν, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, πυροδοτώντας φήμες για αποτυχία ή μεγάλες διαφωνίες. Ορισμένοι σχολιαστές εκτίμησαν, ότι ο Νετανιάχου υπερεκτίμησε την επιρροή του στον Τραμπ.