Απροστάτευτη σε έναν πόλεμο με την Τουρκία! – Η Ελλάδα εξοπλίζεται για έναν πόλεμο που το ΝΑΤΟ κάνει πως δεν βλέπει…

Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τη σημερινή ελληνική πολιτική χωρίς σαφή εικόνα των όσων συνέβησαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνει σε ανάλυσή του το GIS Reports, σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, με τη χώρα μας να δαπανά 28 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12ετίας, ενώ σε έναν πιθανό πόλεμο με την Τουρκία θα παραμείνει απροστάτευτη από την βορειοατλαντική συμμαχία.
Όπως αναφέρεται, η κρίση, που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκλόνισε την Ευρώπη, άφησε την Ελλάδα ως το μεγαλύτερο θύμα της, αποτέλεσμα πολλών ετών διαφθοράς, φοροδιαφυγής και κακοδιαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.
Από το 2009, η Αθήνα αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας για να περιορίσει το δημόσιο χρέος και να αντιμετωπίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, κυρίως ξένους.
Η χώρα βγήκε επισήμως από τη δεκαετή κρίση το 2018 και το 2021 κατάφερε να εκδώσει το πρώτο της 30ετές ομόλογο.
Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα – μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης – βρίσκεται σε τροχιά δημοσιονομικής ανάκαμψης, με πολλούς οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν τις προοπτικές της.
Η χώρα παραμένει στρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα χιλιάδες νησιά της Ελλάδας δεν είναι μόνο τουριστικοί προορισμοί, αλλά και πηγή διαρκούς έντασης με την Τουρκία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, από την εποχή της Συνθήκης των Σεβρών (1920), που μεταβίβασε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική ηγεσία έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα επενδύσεων στην άμυνα.
Μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ υπάρχουν αντικρουόμενες ενεργειακές διεκδικήσεις, θαλάσσια συμφέροντα και συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις.
Ιδιαίτερα μετά την κρίση μετανάστευσης του 2015-2016 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι αμυντικές δαπάνες ενισχύθηκαν περαιτέρω, αποκτώντας ρόλο-κλειδί στη μεσογειακή εξωτερική πολιτική.
Η Αθήνα ενίσχυσε τη συνεργασία της όχι μόνο με παραδοσιακούς εταίρους όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αλλά και με το Ισραήλ. Έγινε μέλος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (2019), μαζί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ιορδανία και τη Γαλλία, με παρατηρητές από ΗΠΑ, ΕΕ και Παγκόσμια Τράπεζα.

Η γεωγραφία είναι πεπρωμένο

Η γεωπολιτική και γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας – με νησιά διάσπαρτα σε Ιόνιο και Αιγαίο που χρειάζονται προστασία – εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες σε αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Το 2023, η Ελλάδα διέθεσε το 3,23% του ΑΕΠ της για την άμυνα, δεύτερη μετά την Πολωνία (4,1%).
Η Ελλάδα ξεπερνά σταθερά το όριο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ.
Το 2024, η Ιταλία δαπάνησε 1,5%, ενώ η Τουρκία, η Γαλλία και η Γερμανία λίγο πάνω από 2%. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει αύξηση του ορίου στο 5%, αν και οι ίδιες οι ΗΠΑ κινούνται στο 3,4%.

Νέο σχέδιο άμυνας

Τον Μάρτιο του 2025, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 28 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12ετίας.
Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, αύξηση επιχειρησιακής ικανότητας, ενίσχυση ψηφιακών υπηρεσιών και προστασία κρίσιμων υποδομών.
Προβλέπεται η απόκτηση 20 μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς και η ανάπτυξη του έργου «Ασπίδα του Αχιλλέα», ύψους 2,8 δισ. ευρώ – ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας, αντιπυραυλικής και αντι-drone προστασίας.

Το σύστημα περιλαμβάνει:

  • Αντιαεροπορικά για τον στρατό: HAWK, SA-8B OSA, TOR-M1, CROTALE, STINGER
  • Για ναυτικό και αεροπορία: PATRIOT, S-300
  • Δημιουργία «Ελληνικού Θόλου», αντίστοιχου του Iron Dome, πιθανόν με ισραηλινή συνεργασία

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δεσμεύτηκε για αλλαγές σε στρατιωτική θητεία, εφεδρεία, Εθνοφρουρά και εθελοντική στράτευση γυναικών. Η επένδυση δεν είναι μόνο τεχνολογική, αλλά και ανθρώπινη.
Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά κεντρικό ρόλο στην αναχαίτιση απειλών, ως απάντηση στο τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Τον Ιανουάριο 2025, η Τουρκία ανέπτυξε 77 πλοία, 7 υποβρύχια, 31 αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα, 28 UAV και 7 USV.
Η Άγκυρα έχει συνάψει συμφωνίες με δυνάμεις όπως η Λιβύη, προκαλώντας εντάσεις με την Ελλάδα σε ζητήματα ΑΟΖ, κυριαρχίας στο Αιγαίο και μεταναστευτικών ροών.
Η Αθήνα ενισχύει τον στόλο της με εκσυγχρονισμό 4 φρεγατών MEKO και 7 πυραυλακάτων Vosper. Διαπραγματεύσεις γίνονται για 4η φρεγάτα Belharra με τη Γαλλία, για φρεγάτες Constellation με τις ΗΠΑ και νέα υποβρύχια.

Ευρωπαϊκό προπύργιο;

Η Ελλάδα ηγείται του PESCO, πλαισίου συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα άμυνας. Στόχος είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας των κρατών-μελών και η ενίσχυση του ρόλου τους στο ΝΑΤΟ.

Τα τρία σενάρια

Το GIS Reports παρουσιάζει τα παρακάτω σενάρια

Πιθανό: Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο

Απίθανο: Επιλέγει ουδετερότητα και απομακρύνεται από την ΕΕ

Όχι τόσο απίθανο: Επεισόδιο ή σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας

Η Αθήνα μπορεί να ενισχύσει την αμυντική της παρουσία, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία μόνη της.
Μια σύγκρουση μεταξύ συμμάχων θα αποτελούσε σενάριο-εφιάλτη για το ΝΑΤΟ, καταλήγει η ανάλυση.

 

ΠΗΓΗ