Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες, Κρίστοφ Καμπ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, πρόσφερε εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τον υφιστάμενο εθνικό κανονισμό για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και την εφαρμογή του, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με την Πρόεδρο Γκόρντανα Σιλιάνφοφσκα Ντάβκοβα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Nova Makedonija, ο ΟΑΣΕ δεν είχε μέχρι στιγμής σχολιάσει για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά τώρα προφανώς το θέτει σε εφαρμογή ως απάντηση στα αιτήματα για συνταγματικές αλλαγές, να εγγραφούν στο σύνταγμα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με βουλγαρική αυτογνωσία και να τεθεί υπό εντατική παρακολούθηση η εφαρμογή των δικαιωμάτων τους.
Στη Βόρεια Μακεδονία δεν υπάρχει η ορολογία «μειονότητες»

Ενώ στις επίσημες εκθέσεις για τη χώρα, ο ΟΑΣΕ αναφέρει «μειονότητες», όπως ορίζεται από διεθνείς συμβάσεις, στη Βόρεια Μακεδονία αυτός ο όρος έχει αφαιρεθεί από τη χρήση και αντί για ‘μειονότητες’ στο σύνταγμα της χώρας αναφέρονται ως «μέρη λαών» (τέτοιος ορισμός μειονοτήτων δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο).
Όμως, εάν εφαρμοστεί αυτό, τότε θα ανακηρυχθούν αυτά τα «τμήματα των λαών» ως συνιστώντες λαοί με αποτέλεσμα να διαγραφεί ο αιωνόβιος αγώνας των «Μακεδόνων» για το δικό τους κράτος;
Με ένα τέτοιο πιθανό βήμα, ο σλαβομακεδονικός λαός θα γινόταν ένα μέρος όλων των λαών που υπάρχουν στη χώρα, χωρίς δικό του κράτος, μοιραζόμενος εδάφη με άλλους λαούς.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο ΟΑΣΕ πρέπει να γνωρίζει ότι πιέζοντας τα Σκόπια να αυξήσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των μειονοτήτων πέρα από όλα τα διεθνή πλαίσια, στην πραγματικότητα εργάζεται προς την αποσύνθεση της χώρας.
Η θέση ότι ο ΟΑΣΕ το κάνει αυτό για να ξεμπλοκάρει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας είναι τρομερά καταστροφική για τη χώρα, γιατί de facto ο ΟΑΣΕ, με την πρωτοβουλία του (για την αναθεώρηση, την προώθηση και την εφαρμογή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων), πρακτικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα δικαιώματα των μειονοτήτων παραβιάζονται και δεν γίνονται σεβαστά εδώ και πρέπει να παρέμβει στο επίπεδο της ΕΕ και να τα φέρει σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. ικανοποιητικό κριτήριο για την αντιμετώπιση των μειονοτήτων;!».
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν σέβονται τις μειονότητες
Η εφημερίδα των Σκοπίων, αναφέρεται στις γειτονικές της χώρες γράφοντας χαρακτηριστικά: η Ελλάδα και η Βουλγαρία λαμβάνουν αρνητικές αναφορές εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Δικαστήριο του Στρασβούργου και άλλα όργανα για κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα και μένουν ατιμώρητες. Οι δικαιολογίες ότι το σύνταγμά τους ήταν τέτοιο είναι κάτι περισσότερο από κοινότοπο για χώρες που είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που, με την ένταξη σε όλους τους οργανισμούς, δεσμεύτηκαν να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Δυστυχώς, η πραγματική κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι καλή. Η Βουλγαρία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν επιτρέπει την εγγραφή μακεδονικών ενώσεων, ενώ τα δικαιώματα της σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι κάτω από κάθε επίπεδο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ακόμη και στον 21ο αιώνα φοβούνται για την ασφάλειά τους αν λένε ότι είναι «Μακεδόνες».
Ακόμη και οι Σλαβομακεδόνες τουρίστες μας που πηγαίνουν στα ελληνικά θέρετρα κάθε καλοκαίρι πρέπει να προσέχουν (όταν λένε) από πού έρχονται για να μην προκαλέσουν ταλαιπωρία κατά τη διαμονή τους (να μην λένε δηλαδή ‘από τη Μακεδονία’).
Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι αντί ο ΟΑΣΕ να ασχολείται πολύ περισσότερο με χώρες όπου τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει πραγματικά να βελτιωθούν, ακολουθεί τη γραμμή της ελάχιστης αντίστασης και ασκεί πίεση εκεί όπου όλα έχουν εκπληρωθεί από καιρό, όπως τονίζεται.