Διαβάστε το ρεπορτάζ της  «Δημοκρατίας»

 

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ανά την Ελλάδα. Χιλιάδες περιουσίες απαξιώνονται, πολλά χωριά κινδυνεύουν με μαρασμό.

 

Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Πληθαίνουν όσο περνούν οι μέρες οι αντιδράσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας για το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο συρρικνώνονται τα όρια των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Το ζήτημα αγγίζει περίπου 10.000 οικισμούς, ειδικά στην περιφέρεια, με χιλιάδες περιουσίες να απαξιώνονται και πολλά χωριά να κινδυνεύουν με μαρασμό.

Το θέμα, που ανέδειξε στο πρωτοσέλιδό της η «δημοκρατία», αποτελεί βασικό αντικείμενο συζήτησης σε πολλές τοπικές κοινωνίες, με βουλευτές και φορείς να ζητούν την τροποποίηση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος. Μετά τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη και Φραγκίσκο Παρασύρη, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης, την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΚΕΔΕ, την ΠΟΜΙΔΑ και πολλούς ακόμα αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς, ήρθαν οι παρεμβάσεις από ακόμα τρεις εκπροσώπους του ελληνικού λαού στη Βουλή.

Με επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης ζητεί την άμεση τροποποίηση του νέου πλαισίου, τονίζοντας πως εφαρμόζεται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης. Κάνει λόγο για σοβαρό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς με το νέο θεσμικό πλαίσιο τίθενται εκτός ορίων οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων που έχουν δημιουργηθεί μετά το 1983 και άρα εγείρεται ζήτημα αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των αντίστοιχων οικοπέδων. Ο κ. Αυγενάκης υπενθυμίζει ότι η έκδοση του Π.Δ. ήταν αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον ισχύοντα νόμο, «ωστόσο η εφαρμογή του χωρίς πρόβλεψη για την ιδιαίτερη φύση οικισμών και την τοπική πραγματικότητα, μετατρέπει μια αναγκαία μεταρρύθμιση σε παράγοντα αποσταθεροποίησης». Ο βουλευτής της Ν.Δ. ζητεί την άμεση θεσμοθέτηση Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων για την προστασία περιουσιών και τη διασφάλιση της δυνατότητας δόμησης.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μίλτος Ζαμπάρας υποστηρίζει πως χιλιάδες ιδιοκτησίες που έως χθες θεωρούνταν οικοδομήσιμες, μετατρέπονται πλέον σε γη χωρίς δυνατότητα αξιοποίησης. «Μήπως η απαξίωση των μικρών ιδιοκτησιών ανοίγει τον δρόμο για τη συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων και ισχυρών παικτών της αγοράς real estate;» αναρωτήθηκε ο κ. Ζαμπάρας. έλος, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας Μιχάλης Χουρδάκης σημείωσε ότι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, που απέκτησαν τα ακίνητά τους με νόμιμο τρόπο και με την προσδοκία της μελλοντικής αξιοποίησής τους, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με νέα απαξίωση της περιουσίας τους, ζητώντας την άμεση αναστολή εφαρμογής των νέων περιορισμών.