Το φοβικό σύνδρομο και η μοναδική χαμένη ευκαιρία επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Του Κωνσταντίνου Κούσαντα, Αντιστράτηγου ε.α
Ενώ τα επίσημα θεσμικά όργανα της ΕΕ προβάλουν την Ελλάδα με 12 νμ χωρικά ύδατα (γεωγραφικοί και νομικοί όροι που χρησιμοποιούνται από την ΕΕ όπως ο EMODnet – European Marine Observation and Data Network, Μarine, Region maps, ο Χάρτης της Σεβίλλης, η επίσημη οδηγία της ΕΕ του Νοεμβρίου 2024), δυστυχώς δεν μπορούν να πείσουν την χώρα μας να πραγματοποιήσει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ, συντηρώντας συμφέροντα και συντεχνίες για την διαρκή νομή της εξουσίας.
1. Κατά συνέπεια η 1998/392 απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ υποχρέωσε την Ελλάδα να υποβάλει εσπευσμένα με καθυστέρηση 4 χρόνων τον Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΕΘΧΣ) με κωλυσιεργία, λόγω του φοβικού συνδρόμου του πολέμου της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάσει μια μοναδική ευκαιρία να υποβάλει δικαιωματικά χωρικά ύδατα 12 νμ ως κράτος μέλος της ΕΕ.
2. Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός Σχεδιασμού Θαλάσσιων Χώρων (Maritime Spatial Plan) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2024 για την Ελλάδα, βασίζεται στην πρόβλεψη των 12 νμ ως χωρικά ύδατα, σύμφωνα με την UNCLOS και την έγκριση της ΕΕ.
Η χώρα μας όμως αόριστα σημείωσε στον ΕΘΧΣ ότι διατηρεί μελλοντικά το δικαίωμα αυτό των 12 νμ χωρικών υδάτων, ενώ η ευκαιρία ήταν μοναδική με την οδηγία της ΕΕ
3. Η χαρτογράφηση – ενδεικτική οδηγία της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2024 αναγνώριζε στην Ελλάδα το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ παντού συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου όπου υπάρχουν νησιά, άρθρο 121 UNCLOS.
Με αυτόν τον τρόπο οι τουρκικές μονομερείς αξιώσεις της Τουρκίας θα εκμηδενιζόταν εντελώς περί δήθεν γκρίζες ζώνες, γαλάζιας πατρίδας, αξιώσεις έρευνας διάσωσης διότι τα διεθνή ύδατα θα είχαν μειωθεί εντελώς και το Αιγαίο θα γινόταν εθνική κυριαρχία με την σφραγίδα της ΕΕ.
4. Ακόμα και σε περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας για την επέκταση των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων στα 12 νμ, η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ κατισχύει υπέρ του κράτους της ΕΕ που αποτελεί μέλος της και όχι τρίτου κράτους
5. Σύμφωνα με το άρθρο 309 της UNCLOS δεν επιτρέπεται να υπάρχουν επιφυλάξεις ή εξαιρέσεις στην παρούσα Σύμβαση, εκτός εάν επιτρέπεται ρητά από άλλα άρθρα αυτής της Σύμβασης.
Επομένως η χώρα μας θα μπορούσε άμεσα να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα από τώρα ως 12 νμ, μονομερώς υπερασπιζόμενη το άρθρο 3 της UNCLOS.
6. Εάν η χώρα μας είχε υποβάλει με τον ΕΘΧΣ της 16ης Απριλίου 2025 χωρικά ύδατα 12 νμ, θα είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην δικαιοδοσία μεγαλύτερης ΑΟΖ που θα άρχιζε πέρα των 12 νμ, είτε για ανακήρυξη είτε για οριοθέτηση ή ακόμα και για διαμεσολάβηση ή Διεθνές Δικαστήριο.
7. Το άρθρο 309 της UNCLOS δεν εμποδίζει ένα κράτος, όταν υπογράφει, επικυρώνει ή προσχωρεί σε αυτήν τη Σύμβαση, να κάνει διακηρύξεις ή δηλώσεις για την εναρμόνιση των νόμων και κανονισμών της UNCLOS.
Επομένως η χώρα μας είχε όλο το δικαίωμα να επικαλεστεί το δίκαιο της ΕΕ για 12 νμ.
8. Η χώρα μας θα μπορούσε να σταματήσει την παράνομη αλιεία των τούρκων ψαράδων έξω από τα 6 νμ, που έχει γίνει καθεστώς πλέον, διότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ θα περιφρουρούσε τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων σε όλη την συνοριακή γραμμή των νησιών του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου
9. Η μεγιστοποίηση της στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας δεν λαμβάνεται υπόψη από την πολιτική ηγεσία με τα 60 νέα αεροσκάφη 4,5ης γενιάς, που δεν έχει κανένα η Τουρκία. Η στρατιωτική ισχύς δεν λειτουργεί μόνο αποτρεπτικά αλλά αποτελεί βασικό πυλώνα υποστήριξης της εθνικής μας κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων
10. Η Ελλάδα λόγω του φοβικού συνδρόμου δεν έχει προβεί ούτε καν στο πρώτο στάδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ όπου προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS, άρθρο 7, ότι κάθε κράτος μπορεί να χαράξει ευθείες γραμμές βάσης οι οποίες θα κλείσουν τους κόλπους της ακτογραμμής του.