Η έκθεση αφορά σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) και τις ΗΠΑ.
Εστιάζει στην προσωπική εικόνα του Προέδρου Donald Trump, καθώς και στις αντιλήψεις των νέων για πολιτικές επιλογές του Trump όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία.
Η μελέτη ανέδειξε σημαντικές κοινωνικές διαφοροποιήσεις. Η έμφυλη ιδιότητα και η εθνική ταυτότητα ήταν οι βασικοί διαφοροποιητικοί παράγοντες.
Οι νέοι στην Ελλάδα εμφανίζονται σημαντικά πιο θετικοί απέναντι στον Donald Trump σε σύγκριση με συνομηλίκους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το 55% των νέων Ελλήνων δηλώνει ότι έχει πολύ ή κάπως θετική άποψη για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης κυμαίνεται από 15% έως 31%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάνει στο 40%.
Στην Ιταλία και στην Ισπανία η αποδοχή του Donald Trump είναι στο 23%, ενώ στη Γερμανία μόλις στο 15%.Donald Trump καταλύτης για την αλλαγή
Στην πλειοψηφία τους οι νέοι (54%) εγκρίνουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις από τις τρέχουσες για να έρθει η αλλαγή. Το 23% των νέων θεωρεί τις αλλαγές απαραίτητες και τον Donald Trump αποτελεσματικό καταλύτη, ενώ το κυρίαρχο 31% αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των αλλαγών αλλά δεν θεωρεί τον Donald Trump τον κατάλληλο καταλύτη.
Ως αποτελεσματικό καταλύτη θεωρούν τον Donald Trump οι Έλληνες νέοι άνδρες με 40%, οι Ισπανοί συνομήλικοί τους με 35%, όπως επίσης και οι νέοι Αμερικανοί άνδρες με 35%.
Donald Trump – σύγκριση με εθνικό ηγέτη
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νέοι της Ευρώπης (62%) προτιμούν τις θέσεις τους εθνικού τους ηγέτη από εκείνες του Donald Trump.
Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εθνικό ηγέτη δείχνουν οι νέοι της Ιταλίας (72,5%), οι νέοι της Γερμανίας (70%), εκείνοι της Ισπανίας (62,5%), της Γαλλίας (60%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (57,5%), με τη λίστα να συμπληρώνεται από τους Έλληνες (50%).
Συμπεράσματα
Οι νέοι της Ελλάδας αναδεικνύονται ως εξαίρεση στη μελέτη, δείχνοντας μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής του Donald Trump και των πολιτικών του, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νέους που μελετήθηκαν.