Τα επόμενα βήματα, η διαδικασία για Προανακριτική – Οι βουλευτές θα μπορέσουν να λάβουν γνώση επί του περιεχομένου της δικογραφίας των 10.000 σελίδων σε ειδικά διαμορφωμένο γραφείο
Τη δικογραφία διαβίβασε στη Βουλή, μέσω Αρείου Πάγου και υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης υπουργών».
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, πρόκειται για ποινική δικογραφία που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, όπως και
τους πρώην υφυπουργούς Μεταφορών και Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο.
Μάλιστα, οι βουλευτές θα μπορέσουν να λάβουν γνώση επί του περιεχομένου της δικογραφίας των 10.000 σελίδων, όμως εξαιτίας του ογκωδέστατου υλικού, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι υπάρχει γραφείο έτοιμο στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, «Παύλος Μπακογιάννης», με 10 υπολογιστές για τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Από την εξέταση του υλικού θα εξαρτηθεί και η κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στα πολιτικά πρόσωπα, αν δηλαδή ο κ. Καραμανλής θα ελεγχθεί για πλημμέλημα ή κακούργημα.
Πάντως, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θέσει κανένα εμπόδιο στη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης όλων των ζητημάτων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και δείχνει το μοντέλο Τριαντόπουλου που είναι η παραπομπή στο φυσικό δικαστή, ενώ η αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Προτάσεις από αντιπολίτευση για Προανακριτικη
Μάλιστα, φαίνεται πως θα υπάρξουν τρεις προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει γνωστοποιήσει πως έχει τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών για να καταθέσει τη δική του πρόταση.Στον ίδιο δρόμο φαίνεται πως κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος όμως διαθέτει 26 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνήσει με 3 ανεξάρτητους βουλευτές και αναζητείται ακόμη ένας που θα υπογράψει την πρόταση.
Στο μεταξύ, συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα 5 Μαΐου, για την κατάθεση κοινού αιτήματος Προανακριτικής Επιτροπής, πρότεινε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κάλεσμα Κωνσταντοπούλου σε κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινό αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την ανακοίνωση της παραλαβής από τη Βουλή της ποινικής δικογραφίας για τα Τέμπη, ζητώντας τον λόγο και πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να γίνει συνάντηση στις 5/5.
Όπως ανέφερε ότι απευθύνει «ευθεία και ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους αρχηγούς τους. Αυτή δεν είναι μια στιγμή κομματικών υπολογισμών, αλλά κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής ευθύνης, απέναντι στις νέες μεθοδεύσεις που ήδη οργανώνονται, να κάνουν, δηλαδή, ότι έκαναν με τον Τριαντόπουλο».
Ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αρθούμε στο ύψος της οφειλής μας: καλώ τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης την επόμενη Δευτέρα 5 Μαΐου να συναντηθούμε σε συμβούλιο αντιπολίτευσης και να συμφωνήσουμε για την κατάθεση αιτήματος προανακριτικής επιτροπής, όπως επιβάλλεται»
Ακόμη, κάλεσε «την κυβέρνηση να τοποθετηθεί εάν έχει την πρόθεση να καταθέσει, η ίδια, αίτημα προανακριτικής επιτροπής, εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να θέσει τον εαυτό του στην διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής και της προανακριτικής επιτροπής, και εάν θα δεχθείτε κύριοι της κυβέρνησης με πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σας».
Παραγραφή για Σπίρτζη – Στο κάδρο ο Καραμανλής
Για την περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη μπορεί να μην διεξαχθεί διερεύνηση λόγω παραγραφής, αλλά αυτό δεν ισχύει όμως για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Η διαβίβαση της δικογραφίας αναμένεται να δρομολογήσει τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και την παραπομπή του με το «μοντέλο Τριαντόπουλου» στο δικαστικό συμβούλιο.
Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, προανήγγειλε χθες ότι στην υπόθεση Καραμανλή οδηγός θα είναι το μοντέλο Τριαντόπουλου.
Κακλαμάνης: Ειδικό γραφείο με 10 υπολογιστές
Διαθέσιμη από τις 11:00 είναι η δικογραφία στο γραφείο στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα 168, όπου υπάρχουν 10 υπολογιστές για τα τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό 7 ημέρες την εβδομάδα από τις 9 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές που θα ενημερώνονται δεν θα μπορούν να φωτογραφίζουν το υλικό, αλλά μόνο να κρατούν σημειώσεις, ώστε να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας.
««Για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές, που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες, από κανέναν, κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής [. . .] Διαμορφώσαμε την αίθουσα “168-Παύλος Μπακογιάννης” με 10 τερματικά, ένα για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ένα για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν το σύνολο της δικογραφίας, που μας διαβιβάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή. Η αίθουσα αυτή, εκτός από σήμερα, που θα ανοίξει από τις 11:00 για να δούμε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, θα είναι επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.
Σημειώνεται, ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας βρίσκεται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ενώ οι υπολογιστές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τα επόμενα βήματα – Με 30 υπογραφές το αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής
Για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής μπορεί να κατατεθεί σχετική πρόταση με υπογραφές από 30 βουλευτές τουλάχιστον.
Βάση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που αφορά στην τέλεση πλημμελημάτων ή κακουργημάτων που διαπράττονται από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από 30 Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη».
Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, για την άσκηση δίωξης εναντίον υπουργού απαιτείται πρόταση κατηγορίας που υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές, και απόφαση της Βουλής που δέχεται αυτήν την πρόταση.
Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Φλωρίδης: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει εμπόδια στη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει κανένα εμπόδιο στη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης όλων των ζητημάτων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για την υπόθεση των Τεμπών.
Ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ σε ερώτησηγια το ενδεχόμενο προανακριτικής εξήγησε οτι «θα πρέπει τα κόμματα να παραλάβουν αντίγραφα της δικογραφίας με το σημείωμα του ανακριτή, να τη μελετήσουν και μετά να αποφασίσουν το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Εδώ δεν υπάρχει καμία κατηγορία συγκεκριμένη. Κάποια στιγμή πολύ πρόσφατα, μετά από δυο απολογίες στελεχών του υπουργείου, ο ανακριτής διαπιστώνει ότι οι απολογούμενοι αυτοί αναφέρονται σε ευθύνες που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία για την εποπτεία στα ζητήματα ασφάλειας από τους αρμόδιους υπουργούς. Όταν το συναντά αυτό, ο ανακριτής σταματά τη διερεύνηση όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Συνεχίζει την κανονική ανακριτική διαδικασία και κάνει ένα σημείωμα που διαβιβάζεται στη Βουλή όπου λέει πως κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως έγινε αναφορά σε πολιτικούς που είχαν την ευθύνη για μια συγκεκριμένη περίοδο».
Πρόσθεσε πως «όταν ένας ανακριτής συναντά αναφορές για πολιτικά πρόσωπα, βάσει Συντάγματος, υποχρεούται να πει “εγώ εδώ σταματώ” και να το διαβιβάσει στη Βουλή. Η διαδικασία τώρα προβλέπει ότι 30 βουλευτές μπορούν να κάνουν αίτημα. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσει εμπόδια στη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Ακόμα όμως τα κόμματα βρίσκονται στη διαδικασία που πρέπει να μελετήσουν τη δικογραφία, η οποία είναι τεράστια. Ύστερα, θα οριστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει για σύσταση προανακριτικής και στη συνέχεια αφού συγκροτηθεί, θα ερευνήσει ό,τι πρέπει να ερευνήσει».
Για το μοντέλο Τριαντόπουλου που είναι η παραπομπή στο φυσικό δικαστή, ο υπουργός ανέφερε: «τι έγινε με την υπόθεση Τριαντόπουλου; Συστάθηκε η προανακριτική, η οποία τι είπε; Για την υπόθεση αυτή που συγκροτηθήκαμε έχει γίνει πλήρης έρευνα από την Εισαγγελία της Λάρισας, δεν χρειάζεται να ψάξω κάτι άλλο και αυτήν την υπόθεση και αυτόν τον φάκελο όπως είναι τα στέλνω στον φυσικό δικαστή. Τι σημαίνει τώρα φυσικός δικαστής; Ήδη από τον Άρειο Πάγο έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ο κατάλογος όλων των Αρεοπαγιτών και η Βουλή σε δημόσια συνεδρίαση θα κάνει κλήρωση των ανακριτών και του δικαστικού συμβουλίου».
«Με βάση λοιπόν αυτό, η προανακριτική θα δει τι υλικό έχει στα χέρια της. Εδώ το πολιτικό σύστημα θα κριθεί από τον κόσμο κατά πόσο είναι σοβαρό. Όταν ο κόσμος λέει ότι ο πολιτικός πρέπει να συναντά το γρηγορότερο τον φυσικό δικαστή, η κυβέρνηση στην υπόθεση Τριαντόπουλου το έκανε αυτό. Εάν το αίτημα όλων είναι να γίνει αυτό, γιατί να μη γίνεται; Για να κάνουν κάποιοι σόου;», κατέληξε.
Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Το αίτημα Σπίρτζη να ελεγχθεί μπλοκάρει ένα μοντέλο Τριαντόπουλου για Καραμανλή
«Αν επιχειρήσουν να χειριστούν την περίπτωση Καραμανλή, όπως του Τριαντόπουλου, θα πρόκειται για μια ακόμα ομολογία ενοχής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς μιλώντας στο Action24 σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης προστάτεψε και τον εαυτό του και τον κ. Τριαντόπουλο από τις ερωτήσεις της μειοψηφίας. Αυτό θέλει να κάνει και τώρα με τον κ. Καραμανλή. Όμως, η θέση της Ν.Δ. αδυνατίζει ραγδαία διότι ο έτερος ελεγχόμενος (σ.σ. Χρήστος Σπίρτζης), ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από την αρχή αυτής της ιστορίας, λέει “ελέγξτε με”».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ζητήσει 4 φορές, να ελεγχθεί. Αν η Ν.Δ. έχει τα κότσια ας προχωρήσει στην προανακριτική. Και θα κάνω μία υποθετική ερώτηση: Ο Χρήστος Σπίρτζης θα είναι κατηγορούμενος. Τι θα κάνουν; Θα του αρνηθούν να καταθέσει; Άρα, το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί τώρα. Και φαντάζεστε να ζητηθεί και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση; Θα αρνηθούν σε κατηγορούμενο; Ή έχουν στον νου τους ότι, ενώ ο Σπίρτζης θα ζητά να καταθέσει, ο Καραμανλής ο κρυπτόμενος θα στέλνει και αυτός καμία επιστολή, γελοιωδέστατη και προσβλητική για τις αρμοδιότητες της Βουλής;».