Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας επιχείρησε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο του για την «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προαναγγέλοντας επί της ουσίας ότι τα μερίσματα των αποστράτων θα μειωθούν. Ταυτόχρονα απ΄ όσα είπε προκύπτει ένα μήνυμα προς τους στρατιωτικούς οι οποίοι επιλέγουν να μη μιλούν για τα προβλήματα πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν την υπουργική εύνοια: θα βρεθούν όλοι υπόλογοι στο πρώτο πρόβλημα που θα εμφανιστεί, γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα δηλώσει…άγνοια.

Αυτό προκύπτει απ΄  όσα είπε ο κ.Δένδιας για την τραγική υπόθεση στο 424 στρατιωτικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη , όπου εξαιτίας καθυστερημένης διάγνωσης, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του ο κ.Δένδιας είπε:

«Όταν το πληροφορήθηκα το περιστατικό διά των ΜΜΕ και όχι ως όφειλε η Υπηρεσία, δι’ αυτής, τηλεφώνησα στον επικεφαλής του υγειονομικού κλάδου να του ζητήσω διευκρινίσεις, τις οποίες δεν μπορούσε να μου παράσχει. Ζήτησα στοιχεία για το περιστατικό. Δεν μπορούσε να μου τα παράσχει. Ζήτησα σειρά ενεργειών οι οποίες δεν είχαν γίνει. Και δεν είχαν γίνει ούτε από αυτόν, ούτε από τους υφισταμένους του, όσους εκρίθησαν εκτάκτως. Και για να φτάσουμε στην ουσία του περιστατικού, τα περιστατικά εκείνο τον χρόνο στο 424 ΓΣΝ για το οποίο είχαμε ήδη στείλει και δεύτερο παθολογοανατόμο, ήταν 900. Σήκωσα λοιπόν, το τηλέφωνο και ρώτησα πόσα περιστατικά μπορεί να χειριστεί αυτή η ειδικότητα; Μου ελέχθη μετριοπαθώς 2.500 με 3.000. Πώς το ακούτε;

 Από πού σας προκύπτει ότι δεν είχε χρόνο; Και χρειάστηκε ένα έτος για να «καταδικάσει» έναν άνθρωπο σε θάνατο. Διότι είχα την τραγική εμπειρία να πρέπει να σηκώσω το τηλέφωνο, να μιλήσω με τον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος σε δεδομένο χρονικό διάστημα -μην το αναφέρω δημοσίως- θα χάσει τη ζωή του και να του πω ότι είμαι εκεί για την οικογένειά του και ότι λυπάμαι βαθύτατα για αυτό που συνέβη. Νομίζετε ότι υπήρξα αυστηρός επειδή έκρινα όλα τα προϊστάμενα κλιμάκια με τον τρόπο που τα έκρινα κι έπρεπε να είχα κάνει κάτι άλλο;»

Συνεπώς κατά τον ΥΕΘΑ τα περιστατικά που κλήθηκε να διαχειριστεί το νοσοκομείο με έναν  παθολογοανατόμο δεν ήταν πολλά και τέλος πάντων εκείνος δεν γνώριζε το πρόβλημα, γιατί κανείς δεν τον είχε ενημερώσει. Αυτή είναι η μόνιμη δικαιολογία των πολιτικών ηγεσιών στο ΥΠΕΘΑ, αφού υπάρχουν άφθονοι στρατιωτικοί να επωμιστούν τις ευθύνες. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια -όπως στο δράμα της Λιβύης- ούτε καν αυτό συμβαίνει.

Τι άλλο ειπώθηκε στη χθεσινή συζήτηση: 

Ο κ.Δένδιας υποστήριξε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ούτε λίγο ,ούτε πολύ είναι άδεια και γι΄  αυτό ασύμφορα.

«Λέχθηκε ότι τα νοσοκομεία αυτά πρέπει να επιβιώσουν προς χάρη του στρατιωτικού προσωπικού. Σωστά. Λέχθηκε επίσης και ότι στερούνται του ανάλογου προσωπικού για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που απαιτείται. Έχετε αίσθηση της ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων; Προφανώς δεν έχετε. Το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, το 2024, έχει ποσοστό πληρότητας 55%. Ξέρετε κανένα νοσοκομείο στον πλανήτη που μπορεί να επιβιώσει με ποσοστό πληρότητας 55%;» είπε και συμπλήρωσε:

«Το καλύτερο από όλα είναι το Ναυτικό Νοσοκομείο, το οποίο έχει ποσοστό πληρότητας 62%, ενώ το 404 έχει 38% πληρότητα. Είναι λάθος για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς να αυξήσουμε τις πληρότητες; Καμία νοσοκομειακή μονάδα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με αυτές τις πληρότητες. Ή θα πρέπει να μειώσεις τις κλίνες και το προσωπικό, ή θα πρέπει να αυξήσεις τις πληρότητες. Κάνω χάρη στους δικαστικούς νομίζετε ή ρουσφέτι;».

Ο κ.Δένδιας είχε νέα και για τους απόστρατους:

«Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν κρατιούνται στο σύνολο τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυτό το ξέρετε, αλλά ουδείς το ανέφερε», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και προσέθεσε:

«Από πού και ως πού, με ποια λογική θα σταθούν οικονομικά τα νοσοκομεία, όταν ένα τμήμα της προσόδους τους πηγαίνει ως συνταξιοδοτική συνεισφορά;»

Συνεπώς τα …μαντάτα για τους απόστρατους δεν είναι ευχάριστα.

Ο κ.Δένδιας εμφανίστηκε να …αγωνιά για την καλύτερη περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων …εκτός των στρατιωτικών νοσοκομείων! Δηλαδή στους ιδιώτες!

Είπε:

«Συμμερίζομαι απολύτως τη φιλοδοξία να είναι το καλύτερο υγειονομικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα, και επίσης το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους και δεν είναι υποχρεωτικό. Αν δεν θέλουν δεν θα το κάνουν, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Ούτε στην ασφάλιση υπάρχει, αν θέλουν θα το κάνουν, αλλά δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι ορθό να είναι γκετοποιημένοι. Είναι δικαίωμα τους να πηγαίνουν όπου αισθάνονται ότι θα έχουν τη καλύτερη περίθαλψη. Και είναι υποχρέωση δική μου να έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό νομοθετούμε».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης άσκησε έντονη κριτική στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «για μια ακόμα φορά καταθέτει ένα νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα βαθύτερα προβλήματα του συστήματος στρατιωτικής υγειονομικής μέριμνας, παρά τις επιμέρους θετικές διατάξεις του».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση, αντί να λύσει τα προβλήματα που η ίδια προκάλεσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιλέγει να τα μεταφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι «αυτή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας, οδηγεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση των στρατιωτικών νοσοκομείων με την δυνατότητα μεγαλύτερης εμπλοκής του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Μίλησε ακόμα για «απουσία ουσιαστικών κινήτρων για τη στήριξη του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού, την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην περίθαλψη των στρατιωτικών αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική».

«Είμαστε σαφώς, υπέρ του κοινωνικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των στρατιωτικών νοσοκομείων που παραμένει διακριτός σε όλες τις χώρες του δυτικού συστήματος ασφαλείας», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, επί της αρχής, να δώσει το πράσινο φως σε ένα σχέδιο νόμου που δεν πείθει ότι έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, το αναγκαίο προσωπικό και τα κατάλληλα κίνητρα για να υλοποιήσει όλα όσα υπόσχεται. Δεν συναινούμε στην περαιτέρω απαξίωση της στρατιωτικής περίθαλψης», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «το νομοσχέδιο οδηγεί σιγά -σιγά τα στρατιωτικά νοσοκομεία, που ήταν πρότυπο στην παροχή υγειονομικών παροχών, στην οικονομική ασφυξία, στην υποβάθμιση και την απαξίωση».

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του στην ένταξη τους στο ΕΣΥ -σε έκτακτες καταστάσεις- όπως και στη δυνατότητα οι διοικητές των στρατιωτικών νοσοκομείων να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων στρατιωτικών γιατρών.

Μίλησε επίσης «για υποβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης» καθώς και για «αόριστες διατάξεις που οδηγούν στην καχυποψία ότι δεν θα ενισχυθούν αλλά θα απαξιωθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας των στρατιωτικών νοσοκομείων προσαρμόζεται στα κριτήρια του κόστους οφέλους, όπως έγινε και με το ΕΣΥ, και θα έχουν τις ίδιες τραγικές συνέπειες απαξίωσης τους».

Όπως είπε, με την ανεπαρκή στελέχωση τους, την έλλειψη υποδομών και την υποχρηματοδότηση τους, θα είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων.

«Τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με το ΕΣΥ με τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, η οποία στηρίζεται στα κέρδη των επιχειρηματιών ομίλων. Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα αλλά επικαλείται και την προσαρμογή των στρατιωτικών νοσοκομείων στην εμπορευματοποίηση της υγείας», σημείωσε ο κ. Λαμπρούλης.

Για θετικές αλλά και αρνητικές ρυθμίσεις, μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, ενώ σημείωσε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία που ήταν στολίδι για τις υγειονομικές υπηρεσίες που προσέφεραν οδηγούνται σε απαξίωση. Δήλωσε θετικός για την λειτουργία -πέραν της κανονικής- των στρατιωτικών νοσοκομείων και φαρμακείων με την εξασφάλιση όμως του απαιτούμενου προσωπικού, ενώ προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε και τη διάταξη για την στελέχωση μονάδων του ΕΣΥ σε έκτακτες καταστάσεις από στρατιωτικούς γιατρούς.

«Συμφωνούμε σε πολλά, όμως γίνονται πολύ μικρά βήματα για τη στήριξη των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις και εμείς θα θέλαμε να είναι πιο τολμηρά», κατέληξε ο κ. Φωτόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Νίκη», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση των υγειονομικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο ακυρώνεται στη πράξη λόγω της υποστελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων και την υποχρηματοδότηση τους».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε ότι οι στόχοι του νομοσχεδίου, δεν αντιμετωπίζονται άμεσα, και τόνισε ότι «αντί η σημαντική συμβολή και η ποιοτική υγειονομική περίθαλψη που παρέχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία να μεταφερθεί στο ΕΣΥ, γίνεται το αντίστροφο μεταφέροντας τους τα σοβαρά προβλήματά του».

Υποστήριξε επίσης ότι «το Υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων χωρίς χρήματα ενώ θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίττα ολόκληρη».

«Θέλετε να εξορθολογήσετε με μηδέν προϋπολογισμό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εντάσσει την προσπάθεια της αυτή στο πνεύμα της εμπορευματοποίησης, και στην ιδιωτική εργασίας όπως γίνεται και στο ΕΣΥ».

«Αδιανόητο να έχουν οι πολίτες πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία» χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αλέξανδρος Ζερβέας ενώ έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας σε περίπτωση που οι διοικητές τους μπορεί να είναι ιδιώτες.

Την ανάγκη αποσαφηνίσεων διατάξεων, τόνισαν, μεταξύ άλλων, από την πλευρά τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Θεοδώρα Τζάκρη και Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, έκανε λόγο για «μία ουσιαστική, πολύπλευρη νομοθετική παρέμβαση, που εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για συνολική αναβάθμιση και ουσιαστική ενίσχυση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

πηγή