Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ύψος των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στους μέσους μισθούς των εργαζομένων στις χώρες μέλη του.
Η έκθεση καταγράφει το σύνολο των φόρων που πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες και «λέει» πολλά για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη καυχιέται για το περιβόητο υπερπλεόνασμα.
Στην Ελλάδα μισθωτός χωρίς παιδιά με μέσο μισθό, πληρώνει φόρους και εισφορές που αντιστοιχούν στο 39,3% του συνολικού κόστους που επιβαρύνεται ο εργοδότης. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει συνολικά ο εργοδότης, ο εργαζόμενος «βλέπει στην τσέπη του» μόλις 60,7 ευρώ! Που πηγαίνει το υπόλοιπο; Σε φόρους εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες κρατήσεις. Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό για τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ είναι 34,9%!
Με απλά λόγια οι Έλληνες εργαζόμενοι επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε πολλές άλλες χώρες.
Η αύξηση του φορολογικού βάρους μεταξύ 2023 και 2024 κατά 0,54 ποσοστιαίες μονάδες προκύπτει κυρίως από την αύξηση των ονομαστικών μισθών. Και αυτό επειδή περισσότερο εισόδημα σημαίνει φορολογία με υψηλότερους συντελεστές.
Στη χώρα μας για τις οικογένειες με δύο παιδιά και έναν σύζυγο εργαζόμενο η λεγόμενη «φορολογική σφήνα» το 2024, μειώθηκε οριακά (κατά 0,05 εκατοστιαίες μονάδες) και διαμορφώθηκε στο 37,3%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι στο 25,7%!
Για τις οικογένειες με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους μειώθηκε κατά 0,27 μονάδες το 2024, στο 37,5% έναντι 29,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.
Και με αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση εξακολουθεί να πανηγυρίζει για την οικονομική ευρωστία των Ελλήνων!