Ετοιμάζουν και την τράπεζα! – Η τοποθεσία και ο «κόφτης» των 1.000 ευρώ!
Η συζήτηση στους κόλπους της Εκκλησίας για την εισαγωγή POS στους ιερούς ναούς είχε ξεκινήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και έγινε ήδη πράξη, ενώ η σύγκρουση στο εσωτερικό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μπορεί να έφερε αναβολή στην ίδρυση της ψηφιακής τράπεζας με το όνομα “Phos Bank”, αλλά δεν ματαιώθηκε το σχέδιο που έχει την ευλογία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Έπειτα από σχετική απόφαση, τα πρώτα POS τοποθετούνται στα σημεία όπου βρίσκεται παραδοσιακά το παγκάρι, κυρίως σε ναούς με αυξημένη επισκεψιμότητα και τουριστικό ενδιαφέρον.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι έγινε ο πρώτος στην Ελλάδα που απέκτησε POS για δωρεές.
Το μηχάνημα εγκαταστάθηκε από την εταιρεία Donationpos, είναι self-service και κόστισε περίπου 1.500 ευρώ στον ναό.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους που το τοποθέτησαν, πρόκειται για ένα μηχάνημα το οποίο δεν μπορεί να χακαριστέι, ενώ αποτελεί το πρώτο που τοποθετείται σε εκκλησία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανθρώπους της εκκλησίας που γνωρίζουν, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί… μεγάλη πτώση στα έσοδα από τα παγκάρια, επειδή εκείνοι που θα ήθελαν να αφήσουν χρήματα δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω κάρτας (ή γιατί δεν έχουν λεφτά).
Ειδικά στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που είναι τουριστικές, το παγκάρι ενός ιερού ναού όπως του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ μπορούσε πριν να βγάλει έως και 30.000 ευρώ το μήνα, πλέον το ποσό αυτό έχει πέσει στις 7.000 ευρώ.
Πολύ σημαντικό για τους πιστούς είναι το γεγονός ότι αν κάποιος θέλει να κάνει μια δωρεά ή να αφήσει στο παγκάρι από 100 ευρώ και πάνω μέσω κάρτας υπάρχει φοροαπαλλαγή 40%.
Βέβαια, τα έσοδα της Εκκλησίας ξεπερνούν σε παγκάρια και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας τα πέντε δισ. ευρώ ετησίως.
Αυτή η φοροαπαλλαγή δεν είναι μόνο για τα χρήματα που θα αφήσει κάποιος στο παγκάρι, αλλά και για οποιαδήποτε θρησκευτική τελετή, όπως γάμος ή βάφτιση, την οποία θα επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν με κάρτα.
Όλα αυτά οδήγησαν στην απόφαση ίδρυσης ψηφιακής τράπεζας από την ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας, η οποία όμως συνάντησε την σθεναρή αντίσταση από πολλούς ισχυρούς μητροπολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι «Χάνεται η έξωθεν καλή μαρτυρία του σώματος της Εκκλησίας».
Η απόφαση αναβλήθηκε, αλλά δεν ματαιώθηκε…