«Η Κύπρος θα παραμείνει κοσμική»
Συνδικάτα εκπαιδευτικών, πολιτικά κόμματα και άλλοι, προοδευτικοί φορείς καταδίκασαν την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία ως επέμβαση στο αυστηρά κοσμικό εκπαιδευτικό σύστημα του ψευδοκράτους
Στους δρόμους της Λευκωσίας βγήκαν την Παρασκευή, 2 Μαΐου, χιλιάδες τουρκοκύπριοι. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την απόπειρα -όπως λένε- της κυβέρνησης Ερντογάν της Τουρκίας, να αλλοιώσει τον κοσμικό χαρακτήρα του ψευδοκράτους και να ενισχύσει την κυριαρχία του Ισλάμ στην πολιτική ζωή του τόπου.
Το κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών υποχώρησε αρκετά, ώστε οι διαμαρτυρόμενοι τουρκοκύπριοι να μπορούν να διαδηλώσουν κατά μήκος μίας κεντρικής οδού της πρωτεύουσας της διαιρεμένης Κύπρου, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δε θα περάσει» και «Η Κύπρος θα παραμείνει κοσμική». Ακολούθησε συναυλία.
Εισαγωγή του Ισλάμ στο εκπαιδευτικό σύστημα
Η συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής είναι η πιο πρόσφατη σε μία σειρά κινητοποιήσεων που οργανώνουν συνδικάτα της εγχώριας Αριστεράς προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλλει στους -σταθερά κοσμικούς- τουρκοκύπριους την εισαγωγή του Ισλάμ στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βόρεια Κύπρο. Ο τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε ένα συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων στο ψευδοκράτος. Πριν την επίσκεψη ο ίδιος φέρεται να δήλωνε ότι θα επέπληττε δημοσίως τους διαδηλωτές.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο, όταν η συντηρητική τουρκοκυπριακή Αρχή ήρε την απαγόρευση της μαντίλας στα γυμνάσια. Συνδικάτα εκπαιδευτικών, πολιτικά κόμματα και άλλοι, προοδευτικοί φορείς καταδίκασαν την άρση της απαγόρευσης ως επέμβαση στο αυστηρά κοσμικό εκπαιδευτικό σύστημα του ψευδοκράτους. Απέδωσαν, μάλιστα, την κίνηση σε επιθυμία των Αρχών για «ισλαμοποίηση» της τουρκοκυπριακής κοινωνίας.
Η διαίρεση του νησιωτικού κράτους πραγματοποιήθηκε το 1974, με την τουρκική εισβολή μετά το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη χούντα των Συνταγματαρχών, που απέβλεπε στην ένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα. Έκτοτε, η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας στο βόρειο τρίτο του νησιού, είναι η Τουρκία, η οποία και διατηρεί περισσότερα από 35.000 στρατεύματα στο ψευδοκράτος. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έγινε το 2004. Ωστόσο, μόνο ο ελληνοκυπριακός νότος, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού, απολαμβάνει πλήρη οφέλη. Την περασμένη Παρασκευή (02/05) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε τον διορισμό της προσωπικής του απεσταλμένης για την Κύπρο, Μαρία Άντζελα Χολγκουίν Κουέλαρ. Αποστολή της είναι να διερευνήσει τρόπους για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες και έχουν «παγώσει» από το 2017.
«Υποδιοίκηση της Τουρκίας»
Η Έλμα Εϊλέμ, πρόεδρος της τουρκοκυπριακής Ένωσης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης KTOEOS, και εκ των βασικών διοργανωτών των διαδηλώσεων, υπογράμμισε στο Assοciated Press ότι η αλλαγή στο καταστατικό που επιτρέπει την εμφάνιση με μαντίλα στα σχολεία αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας χειραγώγησης των πολιτών, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής κοινωνίας στα διατάγματα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ της Τουρκίας. «Το διαιρεμένο τμήμα του νησιού έχει μετατραπεί σε υποδιοίκηση της Τουρκίας. Κάθε θεσμός έχει καταληφθεί ενώ ο πληθυσμός μας έχει μειωθεί σε μειονότητα. Η πολιτική βούληση των τουρκοκυπρίων έχει υποσταλεί. Η αλλαγή στο καταστατικό του υπουργείου παιδείας είναι μέρος του σχεδίου κοινωνικής μηχανικής», εξήγησε η ίδια.
Μετά την άρση της απαγόρευσης, πάντως, σε λύκειο της Βόρειας Κύπρου οι καθηγητές φέρονται να έστειλαν σπίτι της μία μαθήτρια που εμφανίστηκε φορώντας μαντίλα. Η Εϊλέμ υπερασπίζεται τη στάση των συναδέλφων της, επισημαίνοντας ότι, οι εκπαιδευτικοί, δε θα επιτρέψουν «την επιβολή του Ισλάμ στα κορίτσια, μέσω του σώματός τους». Όπως εξηγεί, «δεν είναι θέμα ελευθερίας, μαντίλας ή κανονισμού. Πρόκειται για την απόπειρα επιβολής του ΑΚΡ και του φονταμενταλισμού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».
Πάντως, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών έχουν ήδη ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για την αμφισβήτηση της άρσης της απαγόρευσης της μαντίλας στο τουρκοκυπριακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Όπως τόνισε η Εϊλέμ, «θα είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας».