Όλεθρος – Σκληρή απάντηση Πακιστάν, κατέρριψε 5 αεροσκάφη! – Η επιχείρηση Sindoor άνοιξε τις πύλες της κόλασης για Ινδία και Πακιστάν – Σκληρά πλήγματα εκατέρωθεν με νεκρούς και κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών!
Πραγματικό χάος…
Η Ινδία εξαπέλυσε τη στρατιωτική επιχείρηση «Sindoor», βάλλοντας κατά υποδομών που χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» και που βρίσκονται σε πακιστανικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, ισχυρές πυραυλικές επιθέσεις εξαπολύθηκαν μεταξύ 6 με 7 Μαΐου 2025 σε συνολικά εννέα στόχους σε έξι πόλεις στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ και στο Παντζάμ.
Από την επίθεση τουλάχιστον 26 πολίτες σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν, όπως υποστήριξαν οι αρχές του Πακιστάν, οι οποίες έκαναν λόγο για πράξη πολέμου.
Παράλληλα, ισχυρά πυρά και εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο συνοριακές περιοχές του ινδικού Κασμίρ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η πυραυλική επίθεση είχε στόχο «τρομοκρατικές υποδομές» στο Πακιστάν και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν, Τζαμού και Κασμίρ, «από όπου σχεδιάζονται και κατευθύνονται τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ινδίας».
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι δεν έπληξε στρατιωτικές υποδομές του Πακιστάν στο πλαίσιο της επιχείρησης Sindoor ενώ έκανε λόγο για 10 νεκρούς και για 48 τραυματίες από πυρά του πακιστανικού στρατού.
Το Sindoor είναι μια κόκκινη σκόνη που εφαρμόζεται από παντρεμένες Ινδές γυναίκες κατά μήκος της χωρίστρας των μαλλιών τους και ως κουκκίδα στο μέτωπό τους.
Η ινδική στρατιωτική επιχείρηση Sindoor πήρε το όνομά της από τις Ινδές γυναίκες που έχασαν τους συζύγους τους στην τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους.
Κατόπιν της επιχείρησης Sindoor, άρχισε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ινδικού και του πακιστανικού στρατού στη Γραμμή Ελέγχου στο Κασμίρ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν υπέστησαν απώλειες, ανέφερε το ANI, επικαλούμενο πηγές στο Ινδικό Υπουργείο Άμυνας:
«Ο Ινδικός Στρατός αντέδρασε αποτελεσματικά στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός όταν ο Πακιστανικός Στρατός χρησιμοποίησε πυροβολικό.
Ο πακιστανικός στρατός υπέστη απώλειες ως αποτέλεσμα της αποφασιστικής ινδικής απάντησης».
Το Πακιστάν ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την «κατάφωρη επιθετικότητα» της Ινδίας που παραβιάζει την κυριαρχία του Πακιστάν και το διεθνές δίκαιο ενώ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στις επιθέσεις της Ινδίας.
Ο επικεφαλής του πακιστανικού στρατού είπε πως το Πακιστάν θα απαντήσει κατάλληλα και ανάλογα σε χρόνο και τόπο που αυτό που θα αποφασίσει.
Οι στόχοι
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Ινδίας, στόχοι της επίθεσης στο πλαίσιο της επιχείρησης Sindoor ήταν «κέντρα στρατολόγησης, εξέδρες εκτόξευσης και κέντρα κατήχησης».
Όπως είπε, οι στόχοι αυτοί επιλέχθηκαν κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και όλοι καταστράφηκαν.
Μάλιστα οι Ινδοί έδωσαν στη δημοσιότητα και τις ονομασίες των στόχων τους: Markaz Subhan Allah, Bahawalpur, Markaz Taiba, Muridke, Sarjal, Tehra Kalan, Mehmoona Joya Facility, Sialkot, Markaz Ahle Hadith Barnala, Bhimber, Markaz Abbas, Kotli, Maskar Raheel Shahid, located στο Kotli District, Shawai Nallah Cam στο Muzaffarabad και Markaz Syedna Bilal.
Μάλιστα η Ινδία ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις για τον ρόλο του Πακιστάν στην τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, η οποία όπως αναφέρει, είχε ως στόχο να διαταράξει την ηρεμία στο ινδικό Κασμίρ.
Επιπλέον ο Ινδός ΥΠΕΞ, Vikram Misri υποστήριξε πως το Πακιστάν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες.
Αντίποινα
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shehbaz Sharif υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν αντίποινα.
«Το Πακιστάν έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει δυναμικά σε αυτή την πράξη πολέμου που επιβλήθηκε από την Ινδία και δίνεται δυναμική απάντηση.
Το πακιστανικό έθνος και οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίζουν τον εχθρό.
Δεν θα αφήσουμε ποτέ τον εχθρό να πετύχει τους άθλιους στόχους του» υπογράμμισε ο Sharif, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία για επιθέσεις κατά αμάχων, δεσμευόμενο ότι θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση.
Και πράγματι η απάντηση υπήρξε ισχυρή.
Σκληρή και άμεση απάντηση από το Πακιστάν – Κατέρριψε 5 μαχητικά αεροσκάφη της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας
H απάντηση του Πακιστάν ήρθε με ταχύτητα και ακρίβεια, αφού 5 αεροσκάφη της Indian Air Force (3 Rafale, ένα Su – 30 και ένα MiG – 29) φέρεται να καταρρίφθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του στρατού της χώρας.
Όπως αναφέρεται, τα αεροσκάφη αυτά καταρρίφθηκαν, αφού πρώτα είχαν εξαπολύσει επιθέσεις κατά στόχων στο Πακιστάν.
Στρατιωτική πηγή του Πακιστάν υποστήριξε στο πρακτορείο Reuters ότι καταρρίφθηκαν 5 πολεμικά αεροσκάφη της Ινδίας ενώ αυτά βρίσκονταν στον εναέριο χώρο της Ινδίας καθώς και ένα ινδικό drone.
Εάν όμως επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για τις πιο σοβαρές στρατιωτικές απώλειες της Ινδίας εδώ και δεκαετίες και εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο κρατών.
Τι λέει η Ινδία
Η Ινδία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες περί κατάρριψης μαχητικών της από πυρά του Πακιστάν.
Αντιθέτως τέσσερις περιφερειακές κυβερνητικές πηγές στο ινδικό Κασμίρ μιλά για τη συντριβή τριών μαχητικών αεροσκαφών.
Ινδία: Αυτή ήταν η πρώτη απάντησή μας σε μια βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση
«Αυτά τα βήματα έρχονται μετά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, στην οποία δολοφονήθηκαν 25 Ινδοί και ένας Νεπαλέζος πολίτης.
Οι ενέργειές μας ήταν στοχευμένες, μετρημένες και μη κλιμακούμενες. Δεν έχουν στοχοποιηθεί πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Ινδία έχει επιδείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και στη μέθοδο εκτέλεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, αναφερόμενο σε επίθεση που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα εναντίον τουριστών στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.
Μιλώντας στο Geo News, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε επίσης ότι κανένα ινδικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον πακιστανικό εναέριο χώρο ενώ καμία στρατιωτική εγκατάσταση του Πακιστάν δεν επλήγη.
Συγκεκριμένα, ο Αντιστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry δήλωσε στο ARY News ότι η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε γρήγορα, ενεργοποιώντας τα αμυντικά της συστήματα και εμποδίζοντας οποιοδήποτε ινδικό αεροσκάφος να διεισδύσει στον πακιστανικό εναέριο χώρο.
«Το Πακιστάν θα απαντήσει σε χρόνο και τόπο της επιλογής του», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ατυχής ενέργεια της Ινδίας θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».
Μετά τις εκρήξεις, η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω γενικής διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο εκπρόσωπος των διεθνών αερογραμμών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις που ήδη εκτελούνταν από αέρος έχουν εκτραπεί προς το Καράτσι.
Ήδη πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι εκτρέπουν τις πτήσεις τους.
Η Ινδία είχε ενημερώσει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και άλλες 7 δυνάμεις για την Επιχείρηση Sindoor
Η Ινδία ενημέρωσε επίσημα τη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Επιχείρηση Sindoor, στο πλαίσιο της οποίας οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα στο Πακιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών πηγών στο Νέο Δελχί, αποκάλυψε το ρωσικό πρακτορείο Tass.
«Ανώτατοι Ινδοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τους ομολόγους τους σε σειρά χωρών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες της Ινδίας. Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Ρωσία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Αμύνης της χώρας είχε ανακοινώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εκκίνησαν την Επιχείρηση Sindoor, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε εννέα στόχους εντός πακιστανικού εδάφους.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα πλήγματα εστιάστηκαν σε σημεία «από τα οποία σχεδιάζονταν και κατευθύνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ινδίας».
Η ενέργεια αυτή έρχεται ως απάντηση στη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην Pahalgam, όπου σκοτώθηκαν 25 Ινδοί πολίτες και ένας υπήκοος του Nepal, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Η επίθεση σημειώθηκε στις 22 Απριλίου στην τουριστική κωμόπολη Pahalgam, στην περιοχή Jammu and Kashmir, δημοφιλή προορισμό για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Inter-Services Intelligence (ISI) του Πακιστάν, με εκτελεστικό βραχίονα την εξτρεμιστική οργάνωση Lashkar-e-Taiba.
Ως συνέπεια, Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ αντάλλαξαν διπλωματικές κυρώσεις, ανέστειλαν διμερείς συμφωνίες και προχώρησαν στο κλείσιμο του εναερίου χώρου η μία προς την άλλη.
Επιπλέον, και οι δύο πλευρές έχουν καταγράψει περιστατικά ανταλλαγής πυρών στη Γραμμή Ελέγχου (Line of Control), συνοδευόμενα από αντίποινα.
Στις 29 Απριλίου, ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi προήδρευσε σε υψηλού επιπέδου σύσκεψη ασφαλείας, κατά την οποία, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δήλωσε πως οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήρη ελευθερία να αποφασίσουν τον τρόπο, τον σκοπό και τον χρόνο της απάντησής τους απέναντι στην επίθεση στην Jammu and Kashmir.
Η Κίνα καλεί σε αυτοσυγκράτηση
Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να θέσουν ως προτεραιότητα την ειρήνη και τη σταθερότητα καλεί την Ινδία και το Πακιστάν η Κίνα.
«Η Κίνα θεωρεί λυπηρή την στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας νωρίς σήμερα το πρωί.
Ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση.
Η Ινδία και το Πακιστάν είναι και θα είναι πάντα γείτονες η μία της άλλης.
Είναι και οι δύο γείτονες της Κίνας.
Η Κίνα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας.
Καλούμε και τις δύο πλευρές να ενεργήσουν προς το ευρύτερο συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας, να παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Guterres – ΟΗΕ: Καταδικάζουμε την επίθεση, ο πόλεμος δεν είναι η λύση
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΟΗΕ, καθώς ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres καταδίκασε την επίθεση του Απριλίου στο Κασμίρ και κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να «αποφύγουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση που θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο».
«Μην γελιέστε: Μια στρατιωτική λύση δεν είναι λύση», επεσήμανε σχετικά ο Guterres, με ανάρτησή του στο Χ, σημειώνοντας ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων βρίσκονται «στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών».
Οι πληγές του 1971 ξανανοίγουν: Η Ινδία χτυπά βαθύτερα από ποτέ εντός των συνόρων του Πακιστάν
Τα πρόσφατα πλήγματα της Ινδίας κατά του Πακιστάν αποτελούν τη βαθύτερη στρατιωτική διείσδυση εντός των αδιαμφισβήτητων πακιστανικών συνόρων που έχει πραγματοποιήσει το Νέο Δελχί από τον πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν του 1971.
Την Τετάρτη, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι πέντε τοποθεσίες επλήγησαν από ινδικά πυρά — οι τρεις εξ αυτών βρίσκονται στο Pakistan-administered Kashmir, ενώ οι άλλες δύο στην επαρχία Punjab του Πακιστάν.
Οι περιοχές στο Punjab που αποτέλεσαν στόχο είναι οι Ahmadpur East και Muridke.
Ο πόλεμος του 1971 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ήταν μια μείζων στρατιωτική σύγκρουση που κατέληξε στη δημιουργία του Μπανγκλαντές, μετασχηματίζοντας ριζικά τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.
Η τελευταία φορά που η Ινδία έπληξε στόχους εντός των αδιαμφισβήτητων συνόρων του Πακιστάν ήταν το 2019, όταν ινδικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε πολλαπλούς στόχους, έπειτα από την κατηγορία ότι το Ισλαμαμπάντ βρισκόταν πίσω από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 Ινδούς παραστρατιωτικούς.
Η για δεκαετίες διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ στα σύνορα Ινδίας – Πακιστάν – Κίνας
Πυρηνικές κεφαλές… και προσομοίωση
Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο χώρες είναι πυρηνικές, με περισσότερους από 150 πυρηνικές κεφαλές η κάθε μια.
Το 2019, το Πανεπιστήμιο του Princeton έκανε προσομοίωση πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
«Το σενάριο που αφορά το 2025, περιλαμβάνει τρομοκρατική επίθεση σε Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους με πολλά θύματα, η οποία θα οδηγήσει σε μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση» αναφέρει η έκθεση.
Εκτιμήσεις για 125 εκατομμύρια νεκρούς
Αν η Ινδία και το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν και τις 300 πυρηνικές κεφαλές που φέρεται να διαθέτουν, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να χαθούν από 50 έως 125 εκατομμύρια άνθρωποι.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι οικολογικές συνέπειες θα είναι παγκόσμιες.
«Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας μπορεί να μειωθεί κατά 2-5°C και η βροχόπτωση να μειωθεί κατά 15-30%.
Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγικότητα της γεωργίας και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πείνα» επισημαίνει η έρευνα του Princeton.
Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες της κλιμάκωσης;
Η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ διαρκεί σχεδόν 80 χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν η αποικία της Βρετανικής Ινδίας απέκτησε ανεξαρτησία και χωρίστηκε σε δύο κράτη με βάση τη θρησκεία – την Ινδία (όπου ζούσαν κυρίως Ινδουιστές) και το Πακιστάν (όπου ζούσαν κυρίως Μουσουλμάνοι).
Κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού, το Κασμίρ πέρασε στην Ινδία, αν και η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν μουσουλμανική και ο κυβερνήτης ήταν Ινδουιστής.
Έτσι, αμέσως άρχισαν συγκρούσεις στην περιοχή, και ακολούθησαν αρκετοί πόλεμοι μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για τον έλεγχο της.
Σήμερα, το Κασμίρ ελέγχεται εν μέρει από την Ινδία (οι περιοχές Τζαμού και Κασμίρ, Λαντάκ) και εν μέρει από το Πακιστάν (το αυτοανακηρυγμένο ανεξάρτητο κράτος Αζάντ Κασμίρ και οι βόρειες περιοχές Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν).
Επίσης, μέρος του Κασμίρ ελέγχεται από την Κίνα.
Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μέσω των ελεγχόμενων περιοχών στο Κασμίρ, το Πακιστάν έχει κοινά σύνορα με την Κίνα.
Το τρίγωνο Ινδίας – Πακιστάν – Κίνας
Η σχέση στο τρίγωνο “Κίνα-Πακιστάν-Ινδία” είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την ένταση.
Το Πακιστάν θεωρείται στενός σύμμαχος της Κίνας, ενώ η Ινδία είναι ο κύριος περιφερειακός αντίπαλος της Κίνας στην Ασία.
Επιπλέον, η Ινδία θεωρείται ένας από τους πιθανούς ανταγωνιστές της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, καθώς πολλές πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν την Ινδία ως εναλλακτική τοποθεσία για παραγωγή.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα έχει άμεση σχέση με την τρέχουσα κλιμάκωση.
Αντιθέτως, οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί φαίνονται να πηγαίνουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης.
Αστάθεια στο Πακιστάν
Ένας άλλος πιθανός παράγοντας πίσω από την κλιμάκωση είναι η εσωτερική κατάσταση στο Πακιστάν.
Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, όπως η φυλάκιση του δημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, ο οποίος είχε ακολουθήσει πολιτική σύσφιξης σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.
Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων και οι καταστροφικές συνέπειες της χρήσης τους λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας για μια πλήρη σύγκρουση.
Ποιες είναι οι συνέπειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Εάν η Ινδία ή το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Ουκρανία, καθώς δημιουργείται προηγούμενο για τη χρήση πυρηνικών όπλων και από τη Ρωσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αν η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξελιχθεί σε πλήρη στρατιωτική φάση, οι δυτικές χώρες, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες.