Ασπίδα για τα επιτόκια, εργαλείο για τη μείωση του χρέους – «Τετ α τετ» Πιερρακάκη – Τσάκωνα για την εξέλιξη του δανειακού προγραμματισμού!

Με το ταμείο γεμάτο και χωρίς την πίεση για εσπευσμένη έξοδο στις αγορές, το ελληνικό Δημόσιο βαδίζει στο υπόλοιπο του 2025 με σχεδόν μηδενικές ανάγκες χρηματοδότησης και στρατηγική ευελιξία για τη διαχείριση του χρέους.
Το μαξιλάρι – «μαμούθ» των 44,1 δισ. ευρώ δεν είναι απλώς αποθεματικό ασφαλείας, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας απέναντι στις διακυμάνσεις της αγοράς και ως εφαλτήριο για την αποκλιμάκωση του χρέους στο 144% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2025.

Δανειακές ανάγκες 8 δισ

Οι δανειακές ανάγκες του έτους περιορίζονται στα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη έχουν καλυφθεί τα 7,25 δισ. ευρώ — το 91% — από το πρώτο κιόλας τρίμηνο. Αυτό επιτρέπει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να κινηθεί με ηρεμία, παρακολουθώντας στενά τη δυναμική των αγορών και το επενδυτικό ενδιαφέρον, που πλέον στρέφεται κατά προτεραιότητα σε τίτλους μικρότερης διάρκειας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 σηματοδοτήθηκε από έντονη κινητικότητα καθώς τον Ιανουάριο αντλήθηκαν 4 δισ. ευρώ μέσω νέου 10ετούς ομολόγου με απόδοση 3,64%, ενώ ακολούθησε επανέκδοση με 250 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Τον Μάρτιο, ο ΟΔΔΗΧ επανέκδωσε τον 15ετή τίτλο του 2023 (4,057%) και τον 30ετή του 2024 (4,408%), αντλώντας 3 δισ. ευρώ συνολικά. Από αυτά, τα 1,5 δισ. προήλθαν από ανταλλαγή τίτλων που λήγουν το 2026 (μέσω προγράμματος switch and tender), ενώ τα υπόλοιπα ενίσχυσαν απευθείας τα ταμειακά διαθέσιμα.

Οι αποδόσεις των επανεκδόσεων ήταν χαμηλότερες από τις αρχικές, με υψηλούς δείκτες κάλυψης που επιβεβαιώνουν τη σταθερή ζήτηση για ελληνικά ομόλογα. Σε αυτό συμβάλλει η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην ποιοτική σύνθεση των επενδυτών: το ποσοστό των θεσμικών επενδυτών έφθασε το 63,7% το 2024 (έναντι 49% το 2019), ενώ των hedge funds υποχώρησε στο 6,7% (από 11%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επανεκδόσεις του Μαρτίου συνδυάστηκαν με ανταλλαγή δύο ομολόγων που λήγουν εντός του 2026, μέσω της διαδικασίας switch and tender. Από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν, τα 1,5 δισ. ευρώ προήλθαν από την ανταλλαγή, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ ενίσχυσαν το ταμειακό απόθεμα του Δημοσίου ως «νέο χρήμα».

Ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο 143% του ΑΕΠ

Στόχος της στρατηγικής είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να περιοριστεί στο 143%–144% του ΑΕΠ το 2025, από 154% το 2024, και να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 130% έως το 2028. Η πορεία αυτή υπερβαίνει τον στόχο που θέτει το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως για τις χώρες με λόγο χρέους προς ΑΕΠ άνω του 90%.
Το 2024 αποτέλεσε κομβική χρονιά, καθώς σημειώθηκε μείωση του χρέους όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς – για πρώτη φορά από το 2019 και μόλις τέταρτη φορά από το 1995. Η επίδοση αυτή ήρθε παρά τη μεθοδολογική αναθεώρηση από την Eurostat, που ανέβασε τεχνητά το επίπεδο του χρέους μέσω της ενσωμάτωσης των αναβαλλόμενων τόκων.
Το θετικό momentum ενισχύεται από τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.
Τον Μάρτιο του 2025, η Moody’s χορήγησε στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα έπειτα από 14 χρόνια, ενώ η DBRS Morningstar διατήρησε τις θετικές προοπτικές.
Πλέον, όλοι οι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ οίκοι κατατάσσουν τη χώρα στην επενδυτική κατηγορία.

Στον ΟΔΔΗΧ ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Στο φόντο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μεταβαίνει σήμερα στα γραφεία του ΟΔΔΗΧ, για σύσκεψη με τον επικεφαλής Δημήτρη Τσάκωνα. Στόχος είναι η αξιολόγηση της πορείας των εκδόσεων και η χάραξη της επόμενης φάσης δανεισμού, με σταθερό πυρήνα την επιδίωξη βιώσιμης μείωσης του χρέους και διατήρησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Μάριος Χριστοδούλου