Του Άλεξ Σταφανόπουλου, δημοσιογράφου
Ένα παλιό ρητό για τις παπικές εκλογές λέει τα εξής: «Όποιος εισέρχεται στο κονκλάβιο ως πάπας, φεύγει ως καρδινάλιος». Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε υποψήφιος θεωρείται επικρατέστερος πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή και κανένας καρδινάλιος δεν πρέπει να μπαίνει στην Καπέλα Σιξτίνα, υποθέτοντας ότι θα πάρει τις ψήφους.
Στο κονκλάβιο του 2013, ένα από τα φαβορί ήταν ο Καρδινάλιος Άντζελο Σκόλα του Μιλάνου. Οι Ιταλοί επίσκοποι ήταν τόσο σίγουροι ότι θα επιλεγεί που αφού βγήκε λευκός καπνός από την καμινάδα του Βατικανού, ένας ανώτερος Ιταλός εκκλησιαστικός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα στους δημοσιογράφους εκφράζοντας τη χαρά του για την εκλογή του Σκόλα. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο είχε ήδη ορκιστεί πάπας.
Αυτό το κονκλάβιο θα είναι κρίσιμο για να αποφασιστεί η μελλοντική κατεύθυνση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το πεδίο των υποψηφίων είναι ανοιχτό, χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Φραγκίσκος αναθεώρησε τη σύνθεση του σώματος που θα εκλέξει τον διάδοχό του, καθιστώντας το πιο αντιπροσωπευτικό της παγκόσμιας εκκλησίας.
Απέρριψε τον παλιό, άγραφο κανόνα που όριζε ότι οι επίσκοποι ορισμένων επισκοπών (αρκετές από αυτές στην Ιταλία) θα γίνονταν αυτόματα καρδινάλιοι και αντ’ αυτού έδωσε κόκκινα καπέλα σε επισκόπους σε μέρη του κόσμου που δεν τους είχαν ποτέ πριν, όπως η Τόνγκα, η Αϊτή και η Παπούα Νέα Γουινέα. Αρκετοί από αυτούς είναι «ξένοι» στο ρωμαϊκό σύστημα, επομένως είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα ψηφίσουν.
Παρ’ όλα αυτά, μόνο λίγοι καρδινάλιοι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, εμπειρία και προσωπικότητα κατάλληλες για να αναλάβουν τον ρόλο της ηγεσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Οι εκλογείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις προτεραιότητες της εκκλησίας και το προφίλ του επόμενου υποψηφίου. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν εάν ο επόμενος πάπας θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Φραγκίσκος ή να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση.
Θα αναζητήσουν κάποιον ικανό να ηγηθεί μιας παγκόσμιας εκκλησίας και να προσφέρει αξιόπιστη ηθική ηγεσία στην παγκόσμια σκηνή. Κάποιοι βλέπουν το μέλλον της εκκλησίας στην Ασία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι ο επόμενος πάπας θα μπορούσε να είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας, με τα δύο τελευταία κονκλάβια να επιλέγουν μεγαλύτερους σε ηλικία πάπες για να εξασφαλίσουν μικρότερες θητείες.
Οι υποψήφιοι για παπικό αξίωμα είναι γνωστοί ως «papabile» ή, σε μετάφραση από τα ιταλικά, «papa-able». Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων για παπικό αξίωμα διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο. Μόνο δύο επιλέχθηκαν από τους προκατόχους του.
🟢 Προοδευτικοί
Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες): Θεωρείται συνεχιστής του οράματος του Πάπα Φραγκίσκου, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ευαισθησία προς τις μειονότητες.
Καρδινάλιος Ματέο Τσούππι (Ιταλία): Επικεφαλής της Ιταλικής Επισκοπικής Συνόδου, γνωστός για την υποστήριξή του σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την προώθηση του διαλόγου.
Καρδινάλιος Μαρίο Γκρεχ (Μάλτα): Αρχικά συντηρητικός, πλέον υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου και προωθεί τη συμμετοχή των λαϊκών στη διοίκηση της Εκκλησίας.
🟡 Μετριοπαθείς
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία): Γραμματέας του Βατικανού, με εκτενή διπλωματική εμπειρία, θεωρείται ικανός να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των φραξιών.
Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα (Ιερουσαλήμ): Λατινικός Πατριάρχης Ιερουσαλήμ, με εμπειρία σε διαθρησκευτικό διάλογο και ειρηνευτικές αποστολές στη Μέση Ανατολή.
Καρδινάλιος Μαρκ Ουέλετ (Καναδάς): Πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Επισκόπων, με ισορροπημένες απόψεις και εμπειρία στη διοίκηση της Εκκλησίας.
🔴 Συντηρητικοί
Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο (Ουγγαρία): Αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης, γνωστός για τις παραδοσιακές του απόψεις και την κριτική του στις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου.
Καρδινάλιος Βίλεμ Έικ (Ολλανδία): Επικριτικός απέναντι στις αλλαγές στην ηθική διδασκαλία της Εκκλησίας, υποστηρίζει την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες.
Καρδινάλιος Φριντολίν Μπεσούνγκου (Κονγκό): Εκφράζει ανησυχίες για την επιρροή των δυτικών ιδεολογιών στην Εκκλησία και προωθεί την παραδοσιακή ηθική.
Οι Γεωπολιτικές Επιπτώσεις
Η εκλογή του νέου Πάπα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες:
Σχέσεις με την Κίνα και την Ταϊβάν: Η επιλογή ενός Πάπα με εμπειρία στην Ασία, θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευαίσθητες σχέσεις του Βατικανού με την Κίνα και την Ταϊβάν.
Εκκλησιαστική Πολυμορφία: Η παρουσία καρδιναλίων από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική ενισχύει την πιθανότητα εκλογής ενός Πάπα από τον Παγκόσμιο Νότο, αντανακλώντας την παγκόσμια φύση της Εκκλησίας.
Οι προτιμήσεις των πιστών
Οι πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας εκφράζουν ποικίλες επιθυμίες για τον νέο Πάπα:
Συνέχιση των Μεταρρυθμίσεων: Πολλοί υποστηρίζουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του Φραγκίσκου, όπως η ενίσχυση του ρόλου των λαϊκών και των γυναικών στην Εκκλησία.
Επιστροφή στην Παράδοση: Άλλοι επιθυμούν μια επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες και διδασκαλίες της Εκκλησίας, εκφράζοντας ανησυχίες για την «woke» ατζέντα.
Η εκλογή του νέου Πάπα θα καθορίσει την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας για τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας τόσο τα εσωτερικά της ζητήματα όσο και τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν, Ηλικία 70 | Χώρα Ιταλία
Γραμματέας της Αγίας Έδρας, έμπειρος διπλωμάτης, κατέχει τη δεύτερη θέση στο Βατικανό από το 2013 και έχει βαθιά γνώση της παγκόσμιας εκκλησίας. Ο Παρόλιν, ο οποίος κατάγεται από τη βόρεια Ιταλία, έχει εργαστεί στη Λατινική Αμερική ως παπικός εκπρόσωπος στη Βενεζουέλα και παρευρέθηκε στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Κολομβίας το 2016. Υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προσπαθειών του Βατικανού να οικοδομήσει σχέσεις με το Βιετνάμ και της κίνησης για την αποκατάσταση διπλωματικών δεσμών με την Κίνα, η οποία οδήγησε την Αγία Έδρα να υπογράψει συμφωνία με το Πεκίνο για τους διορισμούς επισκόπων.
Η εκλογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς έχει επικρίνει το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γάζα. Ενώ υποστήριζε την ατζέντα του Φραγκίσκου, ο Παρόλιν είναι μια πιο προσεκτική, συντηρητική προσωπικότητα, αν και οι δεξιότητές του στη διαμεσολάβηση και τη διπλωματία μπορεί να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους.
Καρδινάλιος Matteo Zuppi | Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια | Ηλικία 69 | Χώρα Ιταλία
Ο uppi διαθέτει ισχυρές διπλωματικές δεξιότητες, οι οποίες αναγνωρίστηκαν από τον Φραγκίσκο όταν ζήτησε από τον καρδινάλιο να ηγηθεί μιας ειρηνευτικής αποστολής για την Ουκρανία το 2023. Ο Ιταλός ιεράρχης, μέλος της καθολικής ανθρωπιστικής ομάδας Sant’Egidio, ήταν μέλος μιας ομάδας που βοήθησε στη μεσολάβηση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη το 1992.
Ο καρδινάλιος, γεννημένος στη Ρώμη, είναι γνωστός για τις μετακινήσεις του στην Μπολόνια με το ποδήλατό του και για την προσέγγισή του στους ΛΟΑΤΚΙ+ Καθολικούς.
Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε | Ηλικία 67 | Χώρα Φιλιππίνες
Ηγέτης του γραφείου ευαγγελισμού του Βατικανού.
Ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος είναι ένας ταπεινός, αλλά χαρισματικός ηγέτης που συχνά αποκαλείται «Ασιάτης Φραγκίσκος» λόγω της στενής του σχέσης με τις ποιμαντικές προτεραιότητες του παπικού θρόνου του Φραγκίσκου. Για αρκετά χρόνια, ηγήθηκε του παγκόσμιου φιλανθρωπικού βραχίονα της εκκλησίας.
Το 2019, ο Φραγκίσκος του ζήτησε να είναι νομάρχης του τμήματος ευαγγελισμού του Βατικανού, το οποίο τον έχει δει να συνεργάζεται στενά με ηγέτες εκκλησιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αν και είναι ελκυστικός ηγέτης, ορισμένοι αμφισβήτησαν τις διοικητικές του ικανότητες μετά από μια αναθεώρηση της ηγεσίας της Caritas – της ομοσπονδίας καθολικών φιλανθρωπικών οργανώσεων – από το Βατικανό, η οποία τον οδήγησε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου. Ο Τάγκλε, γνωστός ως «Τσίτο», θα ήταν -αν εκλεγεί- ο πρώτος πάπας από τη Νοτιοανατολική Ασία και τις Φιλιππίνες και η υποψηφιότητά του αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή της εκκλησίας στην Ασία.
Καρδινάλιος Πάμπλο Βιρτζίλιο Σιόνγκκο Ντέιβιντ | Ηλικία 66 | Χώρα Φιλιππίνες
Επίσκοπος του Καλούκαν
Υπέρμαχος της Δικαιοσύνης, αντιμετώπισε απειλές θανάτου και ποινικές κατηγορίες στην πατρίδα του, τις Φιλιππίνες, αφού κήρυξε κατά των δολοφονιών κατά του πολέμου των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Γνωστός ως Καρδινάλιος «Άμπο» (το οποίο του αρέσει να συνδυάζεται με το «Apu», που σημαίνει «παππούς»), συμμερίζεται το όραμα του Φραγκίσκου για την εκκλησία και λέει ότι ο επόμενος Πάπας πρέπει να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας εκκλησίας που να είναι «χωρίς αποκλεισμούς» και σαν «νοσοκομείο εκστρατείας» για τους τραυματίες.
Ο καρδινάλιος χαίρει σεβασμού από τους συναδέλφους του, υπηρετώντας ως ηγέτης της συνόδου των επισκόπων των Φιλιππίνων, και το 2024 εξελέγη για να συμμετάσχει σε ένα συμβούλιο για να συζητήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Καθολική Εκκλησία. Όπως και ο Τάγκλε, θα ήταν ο πρώτος πάπας από τη Νοτιοανατολική Ασία και τις Φιλιππίνες.
Καρδινάλιος Gérald Cyprien Lacroix | Ηλικία 67 | Χώρα Καναδάς
Αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ
Θεωρείται ένας καταξιωμένος ηγέτης και ποιμαντικά ευαίσθητος με εμπειρία στην καθοδήγηση μιας τοπικής εκκλησίας σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά εκκοσμίκευσης. Η εστίαση του Lacroix σε μια ιεραποστολική εκκλησία είναι πιθανό να φανεί ευνοϊκή σε μια παπική εκλογή και οι ηγετικές του ικανότητες αναγνωρίστηκαν από τον Φραγκίσκο, ο οποίος τον επέλεξε ως μέλος του Συμβουλίου των Καρδιναλίων, του σώματος που συμβουλεύει τον πάπα σε κρίσιμα θέματα.
Ο Lacroix, ωστόσο, αντιμετώπισε ισχυρισμό για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980 από μια ανώνυμη γυναίκα που ήταν 17 ετών τότε. Ο καρδινάλιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς – που περιέχονταν σε μια ομαδική αγωγή κατά της αρχιεπισκοπής του Κεμπέκ – και ένας συνταξιούχος δικαστής, στον οποίο ανατέθηκε από το Βατικανό να διερευνήσει τους ισχυρισμούς, αργότερα δεν βρήκε στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης. Ο ισχυρισμός θα μπορούσε να βλάψει την υποψηφιότητα του Lacroix, αλλά από το εύρημα του δικαστή θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ότι ο Lacroix έχει ήδη ελεγχθεί.
Καρδινάλιος Φριντολίνο Αμπόνγκο Μπεσούνγκου | Ηλικία 65 | Χώρα | Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Αρχιεπίσκοπος Κινσάσα
Είναι ο ηγέτης μιας τεράστιας τοπικής εκκλησίας με περισσότερους από επτά εκατομμύρια Καθολικούς και αποτελεί μια σεβαστή ηθική φωνή στη χώρα του. Ο Καρδινάλιος Αμπόνγκο εκπροσωπεί την αναπτυσσόμενη εκκλησία της Αφρικής και θα μπορούσε να προσελκύσει μια ομάδα καρδιναλίων σε ένα κονκλάβιο. Μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Καπουτσίνων Φραγκισκανών – ενός τάγματος μοναχών που ακολουθεί τις διδασκαλίες του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και του οποίου οι καστανόχρωμες συνήθειες ενέπνευσαν το όνομα για τον αφρώδη καφέ «καπουτσίνο» – υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να φοβάται να αντισταθεί στους πολέμαρχους και τη διαφθορά. Αλλά ο Κονγκολέζος καρδινάλιος έλαβε επίσης μια ισχυρή θέση κατά των ευλογιών των ομόφυλων ζευγαριών.
Καρδινάλιος Τζόζεφ Τόμπιν | Ηλικία 72 | Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες
Αρχιεπίσκοπος του Νιούαρκ
Προσγειωμένη προσωπικότητα, ο Καρδινάλιος Τόμπιν έχει εργαστεί στη Ρώμη ως ανώτερος αξιωματούχος του Βατικανού και ως ηγέτης του τάγματος των Λυτρωτών, μιας κοινότητας ιεραποστόλων που εργάζονται σε πάνω από 80 χώρες και με επίκεντρο τους φτωχούς. Η διεθνής του εμπειρία, η εργασία του στο Βατικανό και η ηγεσία των καθολικών κοινοτήτων στην Ινδιανάπολη και το Νιούαρκ τον καθιστούν κορυφαίο υποψήφιο των ΗΠΑ στο επερχόμενο κονκλάβιο. Ο καρδινάλιος – ο οποίος μιλάει επίσης ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και ιταλικά – υπήρξε εξέχων υποστηρικτής των μεταναστών, αψηφώντας κάποτε την απαγόρευση του πρώην κυβερνήτη Μάικ Πενς για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία στην Ιντιάνα. Θα είναι ένας άνθρωπος που αξίζει να τον παρακολουθήσουμε.
Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ | Ηλικία 69 | Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες
Πρόεδρος της Επισκοπικής Δικαστήριας του Βατικανού
θεωρείται ένας εξαιρετικά ικανός και έμπειρος ηγέτης, ο οποίος υπηρετεί στον ζωτικό ρόλο του επικεφαλής του ισχυρού γραφείου του Βατικανού για τους διορισμούς επισκόπων, την αξιολόγηση των υποψηφίων και την υποβολή συστάσεων στον Πάπα. Γεννημένος στο Σικάγο, είναι μέλος του Αυγουστινιανού θρησκευτικού τάγματος – του οποίου συνέχισε να ηγείται ως παγκόσμιος ανώτερος – και πέρασε πολλά χρόνια εργαζόμενος στο Περού. Αργότερα ήταν Επίσκοπος του Τσικαλάγιο, Περού, πριν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο για να ηγηθεί του επισκοπικού αξιώματος του Βατικανού. Ενώ συχνά λέγεται ότι οι καρδινάλιοι εκλέκτορες πάντα απέφευγαν να επιλέξουν έναν Πάπα από τις ΗΠΑ λόγω της παγκόσμιας πολιτικής επιρροής της Αμερικής, η μακρά εμπειρία του Πρέβοστ στο Περού μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτού.
Καρδινάλιος Ταρκίσιους Ισάο Κικούτσι | Ηλικία 66 | Χώρα Ιαπωνία
Αρχιεπίσκοπος Τόκιο
Ιάπωνας ιεραπόστολος, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής του φιλανθρωπικού βραχίονα της εκκλησίας (Caritas) το 2023, ο Κικούτσι γνωρίζει την παγκόσμια εκκλησία και θα προσφέρει συνέχεια στις ποιμαντικές προτεραιότητες του Φραγκίσκου. Ο Κικούτσι πέρασε πολλά χρόνια εργαζόμενος στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του ιεραποστόλου στην Γκάνα και βοηθώντας πρόσφυγες που διέφυγαν από τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Εν τω μεταξύ, έχει αναλάβει εξέχοντα ρόλο στην ιαπωνική εκκλησία και είναι γνωστός για την ισχυρή του στάση κατά των πυρηνικών όπλων. Η εμπειρία του από τη διακονία σε διάφορες χώρες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα μεταξύ της ολοένα και πιο παγκόσμιας ποικιλομορφίας ομάδας καρδιναλίων, ενώ οι ηγετικές του ικανότητες έχουν ήδη αναγνωριστεί μέσω της εκλογής του ως επικεφαλής της ιαπωνικής επισκοπικής συνδιάσκεψης, της Caritas, και ως γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ασιατικών επισκοπικών συνδιασκέψεων.
Καρδινάλιος Michael Czerny | Ηλικία 78 | Χώρα Καναδάς
Ηγέτης του γραφείου κοινωνικής δικαιοσύνης του Βατικανού
Παιδί μεταναστών, ο Czerny γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία αλλά μεγάλωσε στον Καναδά αφότου οι γονείς του μετανάστευσαν εκεί το 1948. Εντάχθηκε στους Ιησουίτες το 1963 και η διακονία του τον έχει οδηγήσει σε ένα ινστιτούτο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ελ Σαλβαδόρ και στο Αφρικανικό Δίκτυο Ιησουιτών για το AIDS, το οποίο προσφέρει υποστήριξη και φροντίδα σε άτομα με HIV/AIDS σε όλη την Αφρική. Στο Βατικανό, ήταν ο εκπρόσωπος του Φραγκίσκου για τους μετανάστες και αργότερα διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού για την προώθηση της ανθρώπινης ανάπτυξης. Μερικοί καρδινάλιοι μπορεί να μην θέλουν έναν άλλο Ιησουίτη πάπα, αλλά ο Czerny έχει ισχυρές οργανωτικές δεξιότητες και παγκόσμια εμπειρία.
Καρδινάλιος Βίλεμ Έικ (Willem Eijk) | Ηλικία: 71 ετών | Καταγωγή: Ολλανδία
Θέση: Αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης
Προφίλ: Πρώην ιατρός, γνωστός για την αυστηρή του στάση σε θέματα όπως η Θεία Κοινωνία για διαζευγμένους και η χρήση αντισύλληψης.
Καρδινάλιος Cristóbal López Romero | Ηλικία 72 | Χώρα Ισπανία
Αρχιεπίσκοπος Ραμπάτ, Μαρόκο
Ο Ισπανός καρδινάλιος ηγείται μιας μικρής αλλά ζωντανής εκκλησίας στο Μαρόκο, η οποία συνεργάζεται στενά με μετανάστες. Είναι μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Σαλεσιανών, μιας ομάδας εντός της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση των νέων, και πέρασε αρκετά χρόνια στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης μιας μακράς θητείας στην Παραγουάη. Ο χρόνος του στο Μαρόκο του έχει προσφέρει εμπειρία στον διάλογο με το Ισλάμ και έχει τονίσει τη σημασία της συνεργασίας με τους Μουσουλμάνους. Ο López Romero υπήρξε επίσης υποστηρικτής της διαδικασίας μεταρρύθμισης της Συνόδου που ξεκίνησε ο Φραγκίσκος. Επιμένει ότι η Καθολική Εκκλησία «δεν είναι ένας δυτικός οργανισμός» και ότι το έργο του αντανακλά τις προτεραιότητες διαλόγου και αποστολής της σύγχρονης εκκλησίας.
Καρδινάλιος Ζαν-Κλοντ Χόλεριχ | Ηλικία 66 | Χώρα Λουξεμβούργο
Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου
Έλαβε επαίνους για τον τρόπο που συντόνισε δύο σημαντικές πρόσφατες συνόδους κορυφής στο Βατικανό για την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση (σύνοδοι) και είναι Ιησουίτης, όπως ο Φραγκίσκος. Ο Χόλεριχ πέρασε πολλά χρόνια εργαζόμενος στην Ιαπωνία και μιλάει άπταιστα αρκετές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών, επομένως θα μπορούσε να προσελκύσει εκλογείς από μια σειρά χωρών. Είναι υποστηρικτής των εκκλησιαστικών μεταρρυθμίσεων, έχει εργαστεί ως ένας από τους στενότερους συμβούλους του Φραγκίσκου και υπηρέτησε μια πενταετή θητεία ως εκλεγμένος πρόεδρος μιας ομάδας επισκόπων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καρδινάλιος Péter Erdő | Ηλικία 72 | χώρα Ουγγαρία
Αρχιεπίσκοπος Έστεργκομ-Βουδαπέστης σεβαστός εκκλησιαστικός δικηγόρος, ο Ούγγρος καρδινάλιος έχει την υποστήριξη συντηρητικών καρδιναλίων που θα ήθελαν ο επόμενος Πάπας να οδηγήσει την εκκλησία σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Φραγκίσκο. Ο Erdő, που θεωρείται σύμμαχος του αντιμεταναστευτικού προέδρου Βίκτορ Όρμπαν, έχει υποστηρίξει ότι η υποδοχή προσφύγων στην Ουγγαρία θα ισοδυναμούσε με εμπορία ανθρώπων, ενώ σε ζητήματα εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης έχει υιοθετήσει συντηρητικό τόνο. Ο Erdő μπορεί να είναι ένας ελκυστικός υποψήφιος για όσους αναζητούν έναν πάπα που θα καθορίσει τους κανόνες της εκκλησίας με δύναμη και σαφήνεια, αν και δεν θεωρείται ένας ελκυστικός ή χαρισματικός επικοινωνιολόγος.
Καθολικός Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα (Ιταλία, 60 ετών)
Ως Λατίνος Πατριάρχης Ιερουσαλήμ, ο Πιτσαμπάλλα έχει επιδείξει θάρρος και αφοσίωση, προσφέροντας τον εαυτό του ως όμηρο για την απελευθέρωση παιδιών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα. Η εμπειρία του στη Μέση Ανατολή και η δέσμευσή του στον διαθρησκειακό διάλογο τον καθιστούν σημαντικό υποψήφιο.
Καρδινάλιος Ζαν-Μαρκ Αβελίν (Jean-Marc Aveline) | Ηλικία 66 | Γαλλία
Αρχιεπίσκοπος Μασσαλίας
Προφίλ: Εστιάζει στον διαθρησκειακό διάλογο και την κοινωνική ενσωμάτωση. Θεωρείται πιθανός υποψήφιος για μια Εκκλησία πιο ανοιχτή και πολυπολιτισμική.
Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης
The Times (Ηνωμένο Βασίλειο)
Το The Times επισημαίνει ότι, αν και 108 από τους 135 εκλέκτορες έχουν διοριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα εκλογής ενός προοδευτικού διαδόχου, το αποτέλεσμα παραμένει απρόβλεπτο. Μεταξύ των βασικών υποψηφίων αναφέρονται οι Καρδινάλιοι Πέτερ Έρντο, Βίλεμ Έικ, Μάριο Γκρεχ, Πιέτρο Παρολίν, Λουίς Αντόνιο Τάγκλε και Ματέο Τσούππι .
The Washington Post (ΗΠΑ)
Η Washington Post εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής ενός Ιταλού στον παπικό θρόνο μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Αναφέρει ότι η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων (19) και αναδεικνύει τους Καρδινάλιους Πιέτρο Παρολίν, Ματέο Τσούππι και Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλλα ως βασικούς υποψηφίους. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι εσωτερικές διαιρέσεις και τα παρελθόντα σκάνδαλα ενδέχεται να επηρεάσουν τις πιθανότητές τους .
CBS News (ΗΠΑ)
Το CBS News παρουσιάζει μια λίστα πιθανών υποψηφίων, περιλαμβάνοντας τους Καρδινάλιους Πέτερ Έρντο, Ματέο Τσούππι, Λουίς Αντόνιο Τάγκλε, Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου, Πιέτρο Παρολίν και Ζαν-Μαρκ Αβελίν, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά και τις θέσεις τους .
The Guardian (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η Guardian αναφέρει ότι το κονκλάβιο του 2025 είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο, με έντονο παρασκήνιο και λόμπινγκ από διάφορες πλευρές. Επισημαίνει ότι, παρά τις προσδοκίες για έναν προοδευτικό διάδοχο, οι εσωτερικές διαμάχες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της Εκκλησίας καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο .
AP News (ΗΠΑ)
Το AP News παρουσιάζει μια λίστα με τους βασικούς υποψηφίους, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν επίσημοι υποψήφιοι, αλλά ορισμένοι Καρδινάλιοι θεωρούνται “παπαμπίλε”, δηλαδή διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για να εκλεγούν Πάπες .
Επιπλέον παρατηρήσεις
Προοδευτικοί υποψήφιοι: Καρδινάλιοι όπως ο Ματέο Τσούππι και ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θεωρούνται συνεχιστές της πορείας του Πάπα Φραγκίσκου, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ένταξη.
Συντηρητικοί υποψήφιοι: Ο Πέτερ Έρντο και ο Βίλεμ Έικ εκπροσωπούν την παραδοσιακή γραμμή, με αυστηρές θέσεις σε ηθικά και δογματικά ζητήματα.
Διπλωματικοί υποψήφιοι: Ο Πιέτρο Παρολίν, με την εμπειρία του στη διπλωματία, θεωρείται υποψήφιος που μπορεί να γεφυρώσει διαφορές, αν και αντιμετωπίζει επικρίσεις για παρελθόντα ζητήματα.
Αφρικανική και ασιατική παρουσία: Η αυξανόμενη επιρροή των Καρδιναλίων από την Αφρική και την Ασία, όπως ο Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου, αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της Καθολικής Εκκλησίας.
Οι απόψεις των καθολικών πιστών παγκοσμίως σχετικά με τον επόμενο Πάπα παρουσιάζουν ποικιλία, αντανακλώντας διαφορετικές προτεραιότητες και προσδοκίες. Αν και δεν υπάρχουν πρόσφατες παγκόσμιες έρευνες που να αποτυπώνουν με ακρίβεια τις επιθυμίες όλων των καθολικών, διαθέσιμα δεδομένα, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρουν ενδείξεις για τις τάσεις και τις προτιμήσεις των πιστών.
Προτιμήσεις των καθολικών πιστών για τον επόμενο Πάπα
1.Επιθυμία για μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2024, σημαντικό ποσοστό των καθολικών στις ΗΠΑ επιθυμεί αλλαγές στην Εκκλησία:
83% υποστηρίζουν τη χρήση αντισύλληψης.
75% επιθυμούν να επιτρέπεται η Θεία Κοινωνία σε άγαμα ζευγάρια που συζούν.
69% υποστηρίζουν τον γάμο των ιερέων.
64% επιθυμούν την χειροτονία γυναικών.
54% υποστηρίζουν την αναγνώριση των γάμων ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Ωστόσο, οι απόψεις διαφέρουν ανάλογα με τη συχνότητα παρακολούθησης της Θείας Λειτουργίας και τις πολιτικές πεποιθήσεις των πιστών. Οι τακτικοί εκκλησιαζόμενοι και οι συντηρητικοί πολιτικά πιστοί τείνουν να είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες αλλαγές.
2.Προέλευση του επόμενου Πάπα
Περίπου 60% των καθολικών στις ΗΠΑ θεωρούν θετικό το ενδεχόμενο ο επόμενος Πάπας να προέρχεται από αναπτυσσόμενες περιοχές όπως η Νότια Αμερική, η Ασία ή η Αφρική. Αυτό αντανακλά την αυξανόμενη σημασία αυτών των περιοχών για την Καθολική Εκκλησία.
3.Αντιμετώπιση σκανδάλων και ηθική καθοδήγηση
Η αντιμετώπιση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς καθολικούς. Σύμφωνα με έρευνα του 2013, 70% των καθολικών στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για τον νέο Πάπα.
Απόψεις εκτός ΗΠΑ
Αν και οι περισσότερες διαθέσιμες έρευνες προέρχονται από τις ΗΠΑ, υπάρχουν ενδείξεις για τις προτιμήσεις των καθολικών και σε άλλες περιοχές:
Στην Αφρική, πολλοί καθολικοί εκφράζουν την επιθυμία για έναν Πάπα που θα προέρχεται από την ήπειρό τους, αναγνωρίζοντας τη συμβολική σημασία μιας τέτοιας επιλογής. Ωστόσο, παραμένουν ρεαλιστές σχετικά με τις πιθανότητες εκλογής ενός Αφρικανού Πάπα.
Συμπεράσματα: Οι καθολικοί πιστοί επιθυμούν έναν Πάπα που θα συνδυάζει την ηθική καθοδήγηση με την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Οι απόψεις διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, την πολιτισμική παράδοση και την προσωπική εμπειρία των πιστών. Η επερχόμενη εκλογή του νέου Πάπα θα αντικατοπτρίσει αυτές τις ποικίλες προσδοκίες και ελπίδες.