Τέλος στα σενάρια περί πιθανής κατάργησης του ΕΝΦΙΑ έβαλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δείχνοντας παράλληλα τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου για εξαγγελίες μέτρων από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.
«Τα μέτρα ανακοινώνονται σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός μιλώντας σε συνέδριο «πολλά από τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και που έχω δει να διακινούνται στον Τύπο είναι και εκτός πραγματικότητας. Να πω για παράδειγμα ότι ακούω τις τελευταίες ημέρες σενάρια περί κατάργησης ΕΝΦΙΑ. Είμαστε μία κυβέρνηση η οποία έχει ήδη μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και άλλο 20% στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί. Δεν θα ήταν αυτή η προτεραιότητά μας».
Μέτρα από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα της ΔΕΘ, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι όλα τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο.
«Ο τίτλος είναι η γενική κατεύθυνση της ΔΕΘ: αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη. Αφαίρεση βαρών δε και από το εισόδημα της μεσαίας τάξης αλλά θα το αφήσω εκεί. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο».
Σε ερώτημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Υπουργός τόνισε ότι «η έννοια του τεκμαρτού είναι το ανάποδο της έννοιας του digital» και πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της φοροδιαφυγής, τόσο λιγότερα τεκμήρια χρειάζονται».
Ο κ. Πιερρακάκης επέμεινε στο θέμα της φοροδιαφυγής προβάλλοντας ως ενδεδειγμένη λύση για την καταπολέμησή της την ψηφιοποίηση και όπως τόνισε «η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικό μέρισμα και στοιχείο δικαιοσύνης».
Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.
Ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, ο Υπουργός προσδιόρισε σε περίπου 600 εκατ. ευρώ το οικονομικό όφελος από την ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία ως έτος βάσης θα έχει το 2024.
«Ένα κομμάτι αυξημένων αμυντικών δαπανών προφανώς θα υπάρξει. Πάντως, πέραν του οικονομικού μερίσματος, προσβλέπουμε σε εθνική, κοινωνική και αναπτυξιακή προτεραιοποίηση», τόνισε.
Το ποσοστό της παραοικονομίας έχει πέσει στο μισό
Ακόμη, μίλησε για σημαντική μείωση της παραοικονομίας.
«Το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρισκόταν στο 30%, ενώ τώρα έχει πέσει κάτω από το μισό», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ύπαρξη σχετικής μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μετέφερε το θετικό κλίμα που διαπίστωσε στην πρόσφατη Σύνοδο ΔΝΤ.
Δασμοί Trump και διμερείς σχέσεις
Από τη συζήτηση δεν έλειψε το θέμα των δασμών και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
«Εμείς ως χώρα θέλουμε να πέσει η θερμοκρασία στο τραπέζι. Θέλουμε να αφαιρούμε εμπόδια, ώστε να έχουμε εποικοδομητικό ρόλο. Η φωνή μας θέλουμε να είναι πολύ ισχυρή» είπε σχετικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του και την ελπίδα «οι διαπραγματεύσεις αυτές να καταλήξουν ιδανικά και να οδηγήσουν στην αφαίρεση εμποδίων για την Ελλάδα μια χώρα η οποία πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο».
Για τις ελληνικές εξαγωγές (ελαιόλαδο, τσιμέντο κ.α.) προς τις ΗΠΑ, ο υπουργός εξήγησε ότι αντιστοιχούν σε ένα 5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και ότι «αυτό που κυρίως μας προβληματίζει είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις».
Μιλώντας για τη σημασία της διμερούς σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική ομογένεια λέγοντας πως «η ελληνική διασπορά είναι πολύ έντονο στοιχείο και αποτελεί υπεραξία στη διμερή αυτή σχέση».
Η αίσθηση αυτή άλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, αναδείχτηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε και με τον Αμερικανό ομόλογό του Scott Bessent.
Κληθείς να απαντήσει εάν οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχισθούν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Δεν νομίζω ότι οι επενδύσεις έχουν πολιτικό χρώμα. Έχουμε αμερικανικές επενδύσεις (Microsoft, Amazon, Google…), αλλά θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερα data centers για να έχουν οι επενδύσεις αυτές μεγαλύτερο αποτύπωμα. Αρκεί να μπει φυσικά και μία παράμετρος ασφαλείας».