Ο Γεραπετρίτης αποθέωσε τους εξοπλισμούς του Ερντογάν, ξεχνώντας τη μισή κατοχή της Κύπρου και την απειλή του casus belli

Eμμονικά προσηλωμένος σε μια επικίνδυνη στρατηγική που απειλεί ευθέως τα εθνικά συμφέροντα της χώρας δείχνει να είναι ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Γεραπετρίτης κατόρθωσε με όσα είπε αλλά και όσα… ξέχασε στο 5o Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» να εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών για όσα πράττει η ελληνική κυβέρνηση στις επαφές της με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο επέμεινε στη λογική των «ήρεμων νερών», που στη σκιά των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων έχει καταστεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά φρόντισε να αποθεώσει την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας. «Η Αγκυρα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα, περιφερειακό και διεθνή, με αυτοτελή αμυντική βιομηχανία. Είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, άρα σύμμαχός μας στη Διατλαντική συμμαχία, και αποτελεί ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή ενωση» δήλωσε ευθαρσώς ο κ. Γεραπετρίτης, μοιάζοντας εμφανώς επηρεασμένος από τα πρόσφατα κολακευτικά σχόλια των διευθυντών των τουρκικών εφημερίδων.

«Η Τουρκία θα πρέπει, για να έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης, στη νέα δομή άμυνας που αναπτύσσεται εντός της Ευρώπης, να αποδεικνύει έμπρακτα ότι σέβεται τους κανόνες αυτούς. Και είναι προφανές ότι, στο μέτρο που η Τουρκία εξακολουθεί να έχει απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την κυριαρχία της χώρας και τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αυτό αποτελεί σοβαρό ανάχωμα» ανέφερε λίγο μετά ο κ. Γεραπετρίτης, ξεχνώντας την κατοχή της μισής Κύπρου. «Και να κατέχει τη μισή Κύπρο» του υπενθύμισε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει αμήχανα ο υπουργός Εξωτερικών: «Και βεβαίως να έχει την κατοχή της Κύπρου μετά την παράνομη εισβολή του 1974. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια σχετικώς καλύτερη θέση από εκείνη που βρισκόμασταν πριν από δύο χρόνια. Σε συντονισμό, η ελληνική κυβέρνηση με την Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε το Κυπριακό ως μείζον θέμα εντός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Λίγο μετά βέβαια ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε απτόητος το αφήγημα μιας επίπλαστης εικόνας που αγνοεί επιδεικτικά την τουρκική προκλητικότητα, καθιστώντας αν μη τι άλλο ύποπτη τη στάση αυτή. Μέχρι και το casus belli ξέχασε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών φανερά επηρεασμένος από τον αέρα της πρόσφατης παραμονής του στην Τουρκία. Επιπλέον ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συμπλήρωσε ότι «το γνωρίζουμε πως έχουμε τις διαφορές μας και θα ήμουν πραγματικά αιθεροβάμων να θεωρώ ότι μέσα σε δύο χρόνια θα λυθούν ζητήματα, τα οποία μας ταλανίζουν για πενήντα χρόνια». «Σήμερα έχουμε παγιώσει ως κατάκτηση, πάνω και πέρα απ’ όλα, έναν διάλογο ο οποίος γίνεται σε ένα επίπεδο ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε κρίσεις. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας διασφαλίζουν και την ειρήνη στην περιοχή μας».

 

ΠΗΓΗ