Το μοσχάρι πετάει και οδεύει στα 20 ευρώ – Η νέα Ανεξάρτητη Αρχή έλειπε από την αγορά.

Κατά 20,8% έχει αυξηθεί η τιμή του κρέατος από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ και το μοσχάρι κάνει ράλι στα κρεοπωλεία της γειτονιάς και των σούπερ μάρκετ, με την τιμή να είναι στα 15 ευρώ το κιλό!
Οι κρεοπώλες προεξοφλούν ότι η τιμή του θα ανέβει περαιτέρω στα 20 ευρώ, διατυπώνοντας τον φόβο ποιος θα έχει χρήματα να το αγοράζει σε μερικούς μήνες.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος σχεδιάζουν νέα Ανεξάρτητη Αρχή με βασικό πυλώνα τον Συνήγορο του Καταναλωτή κατά της… ακρίβειας.

«Σε δουλειά να βρισκόμαστε», λέει η αγορά, η οποία προεξοφλεί ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία εντυπώσεων, αφού δεν θα «αγγίζει» τις τιμές όταν το καθεστώς είναι ελεύθερο και λειτουργεί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Οι καταναλωτές προσπερνούν τις παραβάσεις

Είναι γνωστό στους καταναλωτές ότι κυκλοφορούν προϊόντα με ελάχιστη εγγύηση του ενός έτους, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει τα δύο έτη. Επιπλέον, το έντυπο με τις τεχνικές προδιαγραφές του προϊόντος πρέπει να είναι στα ελληνικά.

Πρόκειται για βασικά θέματα που ταλαιπωρούν τους καταναλωτές, αλλά παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα και πολύ πιθανόν και αύριο. Η νομοθεσία προστασίας του καταναλωτή προβλέπει το δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 15 ημερών από μία αρχική συμφωνία.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα για τους καταναλωτές είναι ότι πολλά πρατήρια καυσίμων «κλέβουν» στο στάδιο εφοδιασμού, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος και αντ’ αυτού αναζητείται μία νέα Αρχή.

Το… poker με τους καταναλωτές

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ακόμη δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» της για την Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία με όρους «χαρτοπαίκτη» θα πρόκειται για «μπλόφα» σε ένα παιχνίδι poker με τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας της κυβέρνησης είναι ότι, μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, δεν έχει βάλει «φρένο» στις ανεξέλεγκτες εμπορικές πολιτικές των προμηθευτών τιμολογίων ρεύματος, οι οποίες ανεβάζουν το ενεργειακό κόστος για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Πληθωρισμός τροφίμων του Απριλίου

Ανακόπηκε ο πληθωρισμός των τροφίμων, όπως προκύπτει στο πλαίσιο στοχευμένης έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), αποκλειστικά στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σχετικά με τις πληθωριστικές τάσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Εξετάστηκε η πορεία των τιμών τον Απρίλιο 2025.

Τα συμπεράσματα

Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • Ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι της τάξης του +0,23% τον Απρίλιο 2025 σε σχέση με τον Απρίλιο 2024.
  • Συνολικά, το κυλιόμενο 12μηνο (Μάιος 2024 – Απρίλιος 2025) καταγράφει μείωση -0,34%.
  • Οι τιμές του Απριλίου 2025, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο 2025, καταγράφονται μειωμένες κατά -0,79%.
  • Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες:
  • Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -9,43%
  • Τροφές και είδη για κατοικίδια: -5,98%
  • Τρόφιμα παντοπωλείου: -4,90%
  • Ζύμες νωπές & κατεψυγμένες: -4,05%
  • Χαρτικά, καλλυντικά & είδη προσωπικής υγιεινής: -3,36%
  • Οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία όσο και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.
  • Μεγαλύτερες αυξήσεις στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες:
  • Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +14,45%
  • Φρέσκα κρέατα: +10,08%
  • Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +2,79%
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +1,80%
  • Νερά, αναψυκτικά, χυμοί: +1,55%

Οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ σίγουρα επηρεάζουν τις κατηγορίες των γλυκών και των ροφημάτων. Σε σχέση με τις αυξήσεις στα φρέσκα κρέατα, πρόκειται για εξέλιξη η οποία οφείλεται, πρώτον, στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου το 2024 λόγω ασθενειών σε πολλές περιοχές της επαρχίας, και δεύτερον, στις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη — ειδικά στο μοσχάρι (σημειώνεται ότι η πλειοψηφία του μοσχαριού και χοιρινού που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι εισαγωγής).

Οι αυξήσεις στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του 2025 σε σχέση με το 2024.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, στις τροφές για κατοικίδια και στα τρόφιμα παντοπωλείου, λόγω και της αποκλιμάκωσης της τιμής στο ελαιόλαδο.

Από τις 23 κατηγορίες που εξετάζονται, οι 11 κατέγραψαν μείωση και οι 12 αύξηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος