Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είχαν απλώσει τα «πλοκάμια» της δράσης τους στην Ελλάδα και την Κύπρο
Μέχρι την Κύπρο είχαν απλώσει τα «πλοκάμια» τους οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξάρθρωσαν προχθές το πρωί τα έμπειρα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου. Τα μέλη των κυκλωμάτων, τα οποία «ειδικεύονταν» στις απάτες, επικοινωνούσαν κυρίως με γιατρούς και, προσποιούμενα τους λογιστές, υπέκλεπταν τα στοιχεία τους, βάζοντας «χέρι» στους λογαριασμούς τους!
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας, που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, στην Κορινθία και την Καλαμάτα από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου, με τη συνδρομή συναδέλφων τους σε υπηρεσίες των παραπάνω πόλεων αλλά και των ΟΠΚΕ, συνελήφθησαν επτά Ελληνες.
Σε βάρος τους σχηματίστηκαν κακουργηματικού τύπου δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ’ εξακολούθηση διάπραξης απατών και απατών με υπολογιστή, της παράβασης του νόμου για τα όπλα και της πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμα 13 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, προκειμένου να συλληφθούν.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία 20 ατόμων, τα οποία αποτελούσαν «ασπίδες προστασίας» για τις εγκληματικές οργανώσεις, καθώς δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules). Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, τα οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2024 έως και την ημέρα της σύλληψής τους, διέπραξαν 120 απάτες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ φαίνεται πως είχαν επεκτείνει τις… μπίζνες τους και στην Κύπρο!
Οι έξι εκ των 13 συλληφθέντων που απάρτιζαν την πρώτη εγκληματική οργάνωση (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες), ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως αρχηγός τους, κατηγορούνται για 80 περιπτώσεις απατών από τις οποίες αποκόμισαν τουλάχιστον 464.870 ευρώ! Σε ό,τι αφορά το modus operandi της οργάνωσης, διαπιστώθηκε από τις Αρχές ότι τα μέλη της επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους, που ήταν κυρίως γιατροί, και, παριστάνοντας τους λογιστές, τους έλεγαν ότι δικαιούνται διάφορα ποσά.
Τραπεζικοί λογαριασμοί
Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της κατάθεσης των δήθεν δικαιούμενων χρημάτων, τα έπειθαν να τους δώσουν τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών τους και των τραπεζικών καρτών τους, τα αναγραφόμενα ονόματα κατόχων στις τραπεζικές κάρτες ανάληψης και τους αριθμούς OTP (one time password/κωδικός μιας χρήσης), που λαμβάνονται ως μηνύματα στο κινητό.
Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες αποκτούσαν πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων τους, πραγματοποιώντας μεταφορές χρηματικών ποσών σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, δικαιούχοι των οποίων ήταν άτομα που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά και την ιδιοποίηση από τα αρχηγικά μέλη των χρηματικών ποσών που αποκτώνταν παράνομα.
Σε περιπτώσεις που οι δράστες διαπίστωναν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν μηδενικά ποσά χρησιμοποιούσαν τους λογαριασμούς για μεταφορές χρημάτων σε απάτες άλλων μελών της οργάνωσης. Τέλος, για την ανάληψη των χρηματικών ποσών πήγαιναν στα ΑΤΜ είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους. Για να μην αποκαλυφθεί η δράση τους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, τις οποίες ενάλλασσαν ανά 10 με 15 ημέρες. Μετά τη διάπραξη μιας απάτης, στην οποία οι δράστες αποκόμιζαν μεγάλο χρηματικό ποσό, όλα τα μέλη της οργάνωσης άλλαζαν άμεσα τηλεφωνικές συνδέσεις.
Έπειθαν τα θύματά τους να αγοράσουν προπληρωμένες κάρτες
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε, συνελήφθη ένας Ελληνας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα οκτώ μελών της. Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών Αρχών, οι απατεώνες διέπραξαν συνολικά 40 απάτες, με το παράνομο περιουσιακό όφελος της οργάνωσης να ανέρχεται περίπου στα 164.000 ευρώ.
Οπως τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματά τους και, προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους βοηθούς τους, τους έλεγαν ότι είναι δήθεν δικαιούχοι είτε κρατικής επιδότησης είτε επιστροφής χρημάτων. Στη συνέχεια καθοδηγούσαν τα θύματά τους ώστε να κάνουν μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποκτούσαν οι ίδιοι πρόσβαση στους λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο μετέφεραν χρήματα προς τους λογαριασμούς ατόμων που είχαν «στρατολογήσει» και, στη συνέχεια, έκαναν άμεσα τις αναλήψεις από διάφορα ΑΤΜ.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι λογιστές «μαϊμού» έπειθαν τα θύματά τους να αγοράσουν προπληρωμένες κάρτες και να τους δώσουν τον αριθμό pin. Στη συνέχεια φόρτιζαν τις ψηφιακές κάρτες της ίδιας εταιρίας, που είχαν εκδώσει τα περιφερειακά μέλη της οργάνωσης. Επίσης, χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές τράπεζες. Για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, δε, αλλοίωναν σκοπίμως τις φωνές τους, προσδίδοντάς τους… ρινική χροιά!
Ομοίως και η δεύτερη εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, τις οποίες ενάλλασσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά οχήματα, το χρηματικό ποσό των 3.700 ευρώ, τραπεζικές κάρτες, πλήθος κινητών τηλεφώνων, συσκευές φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάρτες SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, κατασχέθηκαν μία κυνηγετική καραμπίνα και κάμερες κλειστών κυκλωμάτων καταγραφής, οι οποίες ήταν τοποθετημένες στα σπίτια τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων.
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας.