Το Βατικανό έχει πλέον Νέο Ποντίφικα – Η εκλογή του 267ου Πάπα!

upd) Μετά από τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες και έντονες ζυμώσεις στους κόλπους του κονκλάβιου, ο καθολικός κόσμος απέκτησε νέο Πάπα: ο 69χρονος Αμερικανός καρδινάλιος Robert Prevost εξελέγη ως διάδοχος του εκλιπόντος Φραγκίσκου και έλαβε το όνομα Λέων 14ος.
Η επιλογή του προκαλεί έκπληξη, τόσο για την εθνικότητά του όσο και για το ιστορικό βάρος του ονόματος που επέλεξε – το οποίο παραπέμπει σε περιόδους ανανέωσης αλλά και ισχυρής παπικής παρουσίας στη διεθνή σκηνή.
Η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με πολλούς να αναμένουν πώς θα κινηθεί στο ευαίσθητο σταυροδρόμι πίστης, πολιτικής και παγκόσμιων προκλήσεων.
Να σημειωθεί πως λευκός καπνός
 υψώθηκε πάνω από την Καπέλα Σιστίνα λίγο μετά τις 19:00 τοπική ώρα την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025.
Χιλιάδες πιστοί και δημοσιογράφοι που έχουν κατακλύσει την Πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασαν σε αυθόρμητο χειροκρότημα, καθώς το προαιώνιο σήμα της επιλογής νέου Πάπα γέμιζε τον ιταλικό ουρανό.
Ο νέος Πάπας εκλέχθηκε από το Σώμα των Καρδιναλίων που είχε συνέλθει σε κονκλάβιο μετά την κοίμηση του προκατόχου του.

Τα πρώτα λόγια…

«Ειρήνη υμίν» ήταν το πρώτο μήνυμα του! «Μια αφοπλιστική ειρήνη, μια ταπεινή ειρήνη, η οποία προέρχεται από τον Θεό. Πρέπει να ακούσετε στα αυτιά σας αυτή τη φωνή της ελεοφροσύνης, που προέρχεται από τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο. «Ο Θεός τους αγαπά όλους, δεν κρίνει. Είμαστε οι μαθητές του Χριστού. Ο κόσμος έχει ανάγκη από το φως Του. Ευχαριστώ τον Πάπα Φραγκίσκο, τον εκλιπόντα».
«Θέλω να ευχαριστήσω τους αδερφούς Καρδινάλιους που με διάλεξαν ως διάδοχο», συμπλήρωσε.
«Απευθύνω ιδιαίτερο χαιρετισμό στο λαό της Ρώμης».
Στη συνέχεια της ομιλίας του μίλησε και στα Ισπανικά, για να ευχαριστήσει την πρώην επισκοπή του στο Περού, «όπου ένας πιστός λαός μοιράστηκε την πίστη του και έδωσε πολλά».
Μιλώντας ξανά στα ιταλικά, ο νέος ποντίφικας κάλεσε το πλήθος να προσευχηθεί «μαζί» στην Παναγία για την ευλογία της.
Στη συνέχεια, οδήγησε τον λαό σε μια σύντομη προσευχή, η οποία συνοδεύτηκε από περαιτέρω επευφημίες.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο νέος Πάπας ξεκίνησε να διαβάζει ένα θρησκευτικό απόσπασμα στα λατινικά, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγίους και την Παναγία.

Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Ο 69χρονος καρδινάλιος Prevost γεννήθηκε στο Σικάγο, αλλά έζησε και διακόνησε στο Περού για 20 χρόνια, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος.
Επειδή ως καρδινάλιος έχει παραχωρήσει λίγες συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι πολλά γνωστά για τις απόψεις του σε μια σειρά από καυτά ζητήματα για την Καθολική Εκκλησία.
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Βατικανού, Christopher White, στο «National Catholic Reporter», ο καρδινάλιος Prevost είναι ισχυρός υποστηρικτής της συνόδου, μιας βασικής προτεραιότητας του Παπισμού του Φραγκίσκου, και σε μια συνέντευξή του το 2023 με το Vatican News, δήλωσε ότι η εκκλησία πρέπει “να ακούσει πραγματικά το Άγιο Πνεύμα και το πνεύμα της αναζήτησης της αλήθειας που ζει στην Εκκλησία.”
Για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ, η εφημερίδα New York Times ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι το 2012, ένα χρόνο πριν την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, ο καρδινάλιος Prevost εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν «συμπάθεια για πεποιθήσεις και πρακτικές που έρχονται σε αντίθεση με το Ευαγγέλιο», ειδικότερα, τον «ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής» και τις «εναλλακτικές οικογένειες που απαρτίζονται από άτομα του ιδίου φύλου και τα υιοθετημένα παιδιά τους».

Ο Prevost και συγκάλυψη…

Σκάνδαλο ιερατικής κακοποίησης έχει ξεσπάσει στην Επισκοπή του Τσίκλαγιο, στο Περού, όπου δύο ιερείς κατηγορούνται ότι παρενόχλησαν σεξουαλικά τρία παιδιά σχεδόν πριν από μία δεκαετία.
Αυτό που διαφοροποιεί την υπόθεση από τις πολλές άλλες που αφορούν την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο είναι ότι ο τότε επίσκοπος ήταν ο Αμερικανός πάπας Robert Francis Prevost.
Οι τοπικοί Καθολικοί έχουν εκφράσει απογοήτευση για την πορεία των ερευνών, η οποία ξεκίνησε μετά την καταγγελία ενός φερόμενου θύματος το 2022, το οποίο κατηγορούσε τους ιερείς για ανάρμοστη συμπεριφορά ενόσω ήταν ανήλικος.
Δύο χρόνια μετά, συνεχίζουν να τίθενται ερωτήματα γύρω από την υπόθεση.
Μάλιστα, η υπόθεση έχει προσελκύσει διεθνή προσοχή, με πολλούς στο Περού να αναρωτιούνται πόσο ακριβώς γνώριζε ο καρδινάλιος για την υπόθεση και αν μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε ενεργήσει διαφορετικά.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες που αργότερα κατήγγειλαν τον πατέρα Ελευθέριο Βάσκεθ Γκονθάλες και τον πατέρα Ρικάρντο Γιέσκε, οι πρώτες περιπτώσεις κακοποίησης φέρεται να συνέβησαν το 2007, όταν τα θύματα ήταν ανήλικα.
Η Άνα Μαρία Κίσκε Δίας, το μοναδικό φερόμενο θύμα που έκανε τις καταγγελίες της δημόσια, μέσω των κοινωνικών μέσων, δήλωσε ότι ήταν εννέα χρονών τότε.
Είπε ότι οι ιερείς την φίλησαν στο στόμα και την ακούμπησαν. Αυτό συνέβη επτά χρόνια πριν από την άφιξη του Prevost στην επισκοπή το 2014.
Ο Prevost ήταν στη θέση του τον Απρίλιο του 2022, όταν η Δίας προσέγγισε πρώτη φορά την επισκοπή, αφού έγινε 18 ετών, για να καταγγείλει τους δύο ιερείς.
Δύο άλλα φερόμενα θύματα κακοποίησης από τους ίδιους ιερείς ήρθαν επίσης να καταθέσουν.
Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε αργότερα από την Επισκοπή του Τσίκλαγιο, τον Δεκέμβριο του 2023, τα θύματα παραπέμφθηκαν στο «κέντρο ακρόασης» της επισκοπής ενώ άνοιξε έρευνα για τη φερόμενη κακοποίηση από τον πατέρα Γκονθάλες.
Η δήλωση δεν ανέφερε δεύτερο ιερέα, αν και ο άμεσος διάδοχος του Prevost επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο πατέρας Ρικάρντο Γιέσκε βρισκόταν ήδη σε κατάσταση κακής υγείας σε γηροκομείο και όχι σε ενεργό υπηρεσία.
Ο Γκονθάλες όμως απομακρύνθηκε από την ενεργό υπηρεσία εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας. Ένα πρώτο αναφορά στάλθηκε στο Διεπισκοπικό Διδακτήριο για την Πίστη (DDF) του Βατικανού στις 21 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με την επισκοπή.
Η δήλωση της επισκοπής ανέφερε ότι “λίγες εβδομάδες αργότερα”, τα θύματα αποφάσισαν να καταθέσουν μήνυση στις πολιτικές αρχές, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επισκοπή δεν παρέπεμψε την υπόθεση στις πολιτικές αρχές την πρώτη φορά που έλαβε τις καταγγελίες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περουβιανού τύπου, όμως, τα θύματα προσέφυγαν στις αρχές τον Δεκέμβριο του 2022, περίπου οκτώ μήνες αργότερα, διότι ένιωσαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος στην εκκλησιαστική υπόθεση.
Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να κλείσουν την υπόθεση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και επειδή είχε λήξει η προθεσμία παραγραφής.
Στις 4 Ιανουαρίου 2023, η Επισκοπή του Τσίκλαγιο απέστειλε την απόφαση των εισαγγελέων στο DDF.
Εν τω μεταξύ, στις 30 Ιανουαρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε τον Prevost ως επικεφαλής του Διεπισκοπικού Διδακτηρίου. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η υπόθεση βρισκόταν στη Ρώμη, υπό εξέταση από το DDF, το οποίο στις 10 Αυγούστου 2023 αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση, βασιζόμενο στην απόφαση των αρχών στο Περού.
Στο τέλος της χρονιάς, η Άνα Μαρία Κίσκε Δίας, απογοητευμένη που οι υποθέσεις είχαν κλείσει, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την κατάσταση. Τα βίντεό της, που δημοσίευσε στα κοινωνικά μέσα, προκάλεσαν την ευαισθητοποίηση του κοινού και οδήγησαν σε περισσότερα φερόμενα θύματα να έρθουν στο φως. Σε ένα από τα βίντεό της δήλωσε ότι είχε ήδη εντοπίσει επτά θύματα. Είπε επίσης ότι μερικά από αυτά υπήρξαν θύματα κακοποίησης ήδη από το 1997.

Trump για Πάπα Λέοντα 14o: «Τιμή για τη χώρα μας»


«Συγχαρητήρια στον Καρδινάλιο Robert Francis Prevost, ο οποίος μόλις χρίστηκε Πάπας. Είναι μεγάλη μου τιμή να συνειδητοποιούμε ότι είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας».
Αυτό έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο κοινωνικό δίκτυο «Truth Social».
«Τόσος ενθουσιασμός και τόσο μεγάλη τιμή για τη χώρα μας. Προσβλέπω σε συνάντηση με τον πάπα Λέοντα τον 14ο.
Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!», υπογράμμισε στο συγχαρητήριο μήνυμά του.

Kαθοριστική

Η τέταρτη ψηφοφορία του κονκλαβίου αποδείχθηκε καθοριστική.
Καθώς οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου άρχισαν να ηχούν, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα άρχισε να προσεύχεται, να ψέλνει και να δακρύζει.
ap25128543067223.jpg
Μέσα σε λίγα λεπτά, το βλέμμα όλων στράφηκε στο περίφημο μπαλκόνι του Βατικανού.
2025-05-08t160949z-765420713-rc2sdeabpg4l-rtrmadp-3-pope-succession.jpg

Δάκρυα συγκίνησης από το τον κόσμο – Έτρεχαν στους δρόμους

Μόλις η είδηση ​​για τον λευκό καπνό εξαπλώθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, κάποιοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Ρώμης για να φτάσουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Οι άνθρωποι συνέχισαν να συρρέουν στην πλατεία από κάθε στενό που οδηγεί στο Βατικανό.
ap25128596392164.jpg
Στην ίδια την πλατεία, οι άνθρωποι αγκαλιάζονται και κλαίνε από χαρά.
2025-05-08t164248z-1747168040-rc2sdea01xda-rtrmadp-3-pope-succession.jpg
Ενώ νωρίτερα το πλήθος έψαχνε για να δει καλά την καμινάδα της Καπέλας Σιστίνα, τώρα πλησιάζει σιγά σιγά στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, όπου αναμένεται να εμφανιστεί ο νέος Πάπας από στιγμή σε στιγμή.
2025-05-08t011418z-1713900278-rc24deaa8c72-rtrmadp-3-pope-succession.jpg
Τι κρύβεται σε ένα όνομα; Πώς η πρώτη πράξη ενός νέου Πάπα μπορεί να καθορίσει την παπική του ιδιότητα

Μόλις ένας υποψήφιος λάβει περισσότερα από τα δύο τρίτα των ψήφων, θα του τεθούν δύο ερωτήσεις από τον πιο υψηλόβαθμο καρδινάλιο στο κονκλάβιο.
Πρώτον, «Αποδέχεστε την κανονική σας εκλογή ως Ανώτατου Ποντίφικα;»
Έπειτα, «Με ποιο όνομα θέλεις να σε αποκαλούν;»
Η επιλογή ονόματος από έναν Πάπα μπορεί να υποδηλώσει την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει η παπική του θητεία.
Ο αείμνηστος Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε το όνομά του προς τιμήν του Φραγκίσκου της Ασίζης, του Ιταλού αγίου που απαρνήθηκε τον οικογενειακό του πλούτο και υπερασπίστηκε τους φτωχούς. Ήταν ο πρώτος Πάπας που επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος ως το όνομά του.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, προκάτοχος του Φραγκίσκου, δήλωσε ότι επέλεξε το όνομά του – που σημαίνει «ο ευλογημένος» στα λατινικά – από τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄, τον οποίο είπε ότι βοήθησε στην καθοδήγηση της εκκλησίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Λοιπόν, ποιο όνομα μπορεί να επιλέξει ο νέος Πάπας;
Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω γράφημα:

κκκκκκκκκκκκκκκ.JPG
Το χρονικό…

Το κονκλάβιο του 2025 για την εκλογή του νέου Πάπα ξεκίνησε στις 7 Μαΐου, 16 ημέρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου στις 21 Απριλίου . Συνολικά 133 από τους 135 επιλέξιμους καρδιναλίους συμμετείχαν στη διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού.
Την πρώτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε μία ψηφοφορία, η οποία δεν κατέληξε σε εκλογή, όπως υποδηλώθηκε από τον μαύρο καπνό που αναδύθηκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα.
Τη δεύτερη ημέρα, 8 Μαΐου, οι καρδινάλιοι συνέχισαν με δύο ψηφοφορίες το πρωί, οι οποίες επίσης δεν απέδωσαν αποτέλεσμα, όπως φανερώθηκε από τον μαύρο καπνό .
Η διαδικασία συνεχίστηκε με δύο ακόμη ψηφοφορίες το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στις 6:09 μ.μ. τοπική ώρα, λευκός καπνός αναδύθηκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, σηματοδοτώντας την εκλογή του νέου Πάπα .
Η εκλογή του νέου Πάπα ανακοινώθηκε επίσημα από τον Καρδινάλιο Πρωτοδιάκονο με το παραδοσιακό “Habemus Papam”.

www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ