Σε βαθύ ύπνο οι Ευρωπαίοι, χάνουν τη μάχη στην Ενέργεια – Η Elliott εξετάζει επένδυση σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο…
Ειδικότερα, το αμερικανικό hedge fund, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του Paul Singer, εξετάζει την απόκτηση μεριδίου στο βουλγαρικό σκέλος του αγωγού TurkStream, καθώς και την πρόσβαση σε δίκτυο κέντρων δεδομένων, καλωδίων και άλλων υποδομών, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Η Elliott υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον κρατικό διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Η κίνηση αυτή ακολούθησε συνάντηση στη Σόφια τον περασμένο μήνα μεταξύ εκπροσώπων της Elliott και Βούλγαρων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Πέρα από την επένδυση στο δίκτυο υποδομών της εταιρείας, η Elliott εξετάζει και συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές. Το πιθανό ύψος της επένδυσης παραμένει ασαφές.
TurkStream
Ο αγωγός TurkStream είναι ο τελευταίος ενεργός αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά την αποκοπή ή παύση λειτουργίας μεγαλύτερων συνδέσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο TurkStream διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, από όπου διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες.
Μέχρι το 2022, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Trump έχει τοποθετήσει τις οικονομικές συμφωνίες στο επίκεντρο των προσπαθειών της για ειρήνη στην Ουκρανία, εγείροντας την πιθανότητα επανασύνδεσης του ρωσικού ενεργειακού δικτύου με τη Δύση με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε τον Μάρτιο ότι, αν ΗΠΑ και Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία για την ενέργεια, η Ευρώπη θα αποκτήσει φθηνό ρωσικό αέριο.
O Nord Stream, το σύστημα αγωγών που συνέδεε Ρωσία και Γερμανία και δέχθηκε σαμποτάζ το 2022, αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μόσχα.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Sergey Lavrov δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα συζητούν την επανενεργοποίησή του.
Εδραίωση Μόσχας
Η επένδυση ενός αμερικανικού fund σε αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση της Μόσχας ως προμηθεύτριας καυσίμων, ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.
«Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες συμφωνίες στην Ουκρανία και στη Γερμανία» δήλωσε ο Martin Vladimirov, ειδικός στην ενέργεια στο Κέντρο Μελετών Δημοκρατίας της Σόφιας. «Θα μπορούσε να διαιωνίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.»
Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου 19% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω του αγωγού TurkStream και αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ποσοστό μειωμένο από 45% πριν από την εισβολή του 2022.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στρατηγική για τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που συνεχίζουν να εξαρτώνται από το ρωσικό καύσιμο, απέρριψαν το σχέδιο.
Για αυτό και για άλλους λόγους, η Elliott δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει μόνο στον αγωγό, αλλά σε ένα ευρύτερο πακέτο υποδομών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ωφελημένη μόνο η Βουλγαρία
Αξιωματούχοι στη Βουλγαρία, χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ελπίζουν ότι μια επένδυση από σημαντικό αμερικανικό fund θα ενισχύσει τη θέση τους έναντι της κυβέρνησης Trump.
Υπολογίζουν επίσης ότι η αμερικανική συμμετοχή θα προστατεύσει τον αγωγό από μελλοντικές κυρώσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα και θα ενισχύσει τα σχέδια επέκτασης.
Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συχνά ισορροπεί ανάμεσα σε φιλορωσικά αισθήματα με ιστορικές ρίζες και αντιρωσικές πολιτικές λόγω της δυτικής της συμμαχίας.
Οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου ανταγωνίζονται τις αποστολές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν αυξηθεί ταχύτατα από την έναρξη του πολέμου.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν «σχολιάζει τις επενδυτικές αποφάσεις ιδιωτικών εταιρειών, αλλά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις εξαγωγές LNG σε φιλικές ευρωπαϊκές αγορές».
Ποια είναι η Elliott
Η Elliott, ένας από τους πιο ισχυρούς επενδυτές της Wall Street, διαχειρίζεται περισσότερα από 70 δισ. δολάρια.
Είναι γνωστή για τις μεγάλες επενδύσεις της σε εταιρείες όπως οι SoftBank, Honeywell και Starbucks, ενώ ασκεί επιρροή για αλλαγές που αυξάνουν την αξία των εταιρειών.
Έχει δώσει μακροχρόνιο κερδοφόρο αγώνα με την Αργεντινή για το χρέος της χώρας.
Ο ιδρυτής της Elliott, Paul Singer, είναι ένθερμος υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών και έχει δωρίσει συνολικά 7,5 εκατομμύρια δολάρια στις επιτροπές Make America Great Again και Preserve America, που συνδέονται με την εκστρατεία επανεκλογής του Trump.
Μια συμφωνία για τον βουλγαρικό αγωγό θα μπορούσε να αποδειχθεί προσοδοφόρα για την Elliott.
Η Βουλγαρία λαμβάνει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη Ρωσία για τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του δικτύου της.
Οι παραδόσεις μέσω TurkStream έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς άλλοι ρωσικοί αγωγοί προς την Ευρώπη έχουν διακοπεί.
Το βουλγαρικό δίκτυο υποδομών εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό στοίχημα της Elliott στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εταιρεία έχει αποκτήσει μερίδιο άνω του 5% στην BP για να πιέσει την βρετανική ενεργειακή εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή.
Η Elliott διεξάγει επίσης καμπάνια κατά της Phillips 66 για να αναγκάσει την εταιρεία να διαχωρίσει ή να πουλήσει τον τομέα μεταφοράς ενέργειας.
www.bankingnews.gr