Η Γερμανία δεν μπορεί να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών και το μεταξύ τους εμπόριο, ξεκαθάρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Πρόθεση του Αμερικανού προέδρου είναι να επιτύχει συμφωνίες με κάθε κράτος ξεχωριστά, τόσο για να επωφεληθούν κατά το μέγιστο οι ΗΠΑ από τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά και έχοντας στην άκρη του μυαλό του ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διασπάσει σε κάποιο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί απειλή για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για την κυριαρχία του δολαρίου. Η δήλωσή του ότι «η Ε.Ε. δημιουργήθηκε για να καταστρέψει τις ΗΠΑ», είναι δηλωτική της θέσης του αυτής.

Στόχος Τραμπ, να διασπάσει την Ε.Ε.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ως καγκελάριος της Γερμανίας, και παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον συγχαρεί για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία, η οποία έως πρόσφατα ήταν κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ωστόσο ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι όροι της.

Σημείωσε ωστόσο ο Φρίντριχ Μερτς: «Αλλά του εξήγησα (σ.σ. του Ντόναλντ Τραμπ) ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό με άλλα ευρωπαϊκά έθνη που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή μπορούμε και θέλουμε να ενεργούμε μόνο ενωμένοι σε εμπορικά θέματα».

Είπε επίσης ότι έμεινε με την εντύπωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατανοήσει και αποδεχτεί αυτό το γεγονός. «Του είπα ότι, από την άποψή μου, δεν είναι καλή ιδέα να κλιμακωθεί αυτή η εμπορική διαμάχη» και πως πιστεύει πως «οι μηδενικοί δασμοί θα ήταν το καλύτερο».

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο στόχαστρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει, με στόχο να αναδιαμορφώσει το διεθνές εμπόριο προς όφελος των ΗΠΑ, που έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, έχει βάλει στο στόχαστρό του την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι έως τώρα προσπάθειες για την αποτροπή κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Βρυξελλών έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, παρά και το πρόσφατο ταξίδι της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, στην Ουάσιγκτον, η οποία πολιτικά είναι περισσότερο φιλικά διακείμενή έναντι του Αμερικανού προέδρου, καθώς μοιράζονται κοινές –συντηρητικές- θέσεις σε πολλά θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι θέματα δικαιωμάτων (π.χ. η λεγόμενη woke ατζέντα).

 

Προσπάθεια «γοητείας» από την Τζόρτζια Μελόνι

Ευρισκόμενη στην Ουάσιγκτον, ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, που δήλωσε ότι στόχος ήταν να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, δεν πέτυχε κάτι περισσότερο από φιλοφρονήσεις και μια υπόσχεση Τραμπ ότι θα επισκεφθεί τη Ρώμη. Η Τζόρτζια Μελόνι ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις ιδεολογικές της ομοιότητες με τον Αμερικανό πρόεδρο για να υπάρξει πρόοδος σε μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε «100%» βεβαιότητα ότι συμφωνία με την Ευρώπη θα συναφθεί στο μέλλον, σημειώνοντας ότι  «θα είναι μια δίκαιη συμφωνία», καθώς πέρα από τους δασμούς, θέλει να αρθούν τα ευρωπαϊκά μη δασμολογικά εμπορικά εμπόδια.

 

Η ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νμα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισ. ευρώ (108 δισ. δολάρια), εάν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ομάδα του Αμερικανού προέδρου δεν αποφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τα προϊόντα στη λίστα περιλαμβάνουν βιομηχανικά αγαθά, μεταξύ των οποίων τα αεροσκάφη της Boeing, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, ως συνέπεια δυσλειτουργιών σε αεροσκάφη της, που οδήγησαν σε ατυχήματα, των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, αλλά και το αμερικανικό ουίσκι μπέρμπον, το οποίο είχε αφαιρεθεί από την προηγούμενη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 200 σελίδων κατάλογος που συντάχθηκε στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει περισσότερα από 4.800 αγαθά και είναι απάντηση στην επιβολή των «αμοιβαίων» δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο τον περασμένο μήνα, καθώς και των δασμών στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ε.Ε.

Εισαγωγές αξίας 109 δισ. ευρώ

Η συνολική αξία των εισαγωγών αυτών των ειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, σύμφωνα με την Eurostat. Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιστοιχεί στα αεροσκάφη (πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ ακολουθούν τα αυτοκίνητα, με εισαγωγές αξίας 7 δις. ευρώ.

Η Ε.Ε. εξετάζει επίσης τον περιορισμό των εξαγωγών ρινισμάτων χάλυβα (σκραπ) και χημικών προϊόντων αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Επιπλέον, σκοπεύει να κινηθεί νομικά, προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επιβολή των αμοιβαίων δασμών, των δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαιτησίας. Αυτή η κίνηση είναι ακόμη σαφές πότε θα προχωρήσει. Ο Καναδάς έχει ήδη προσφύγει στον ΠΟΕ δύο φορές εναντίον των ΗΠΑ.

Ο πραγματικός στόχος παραμένει τα «διαπραγματευμένα αποτελέσματα με τις ΗΠΑ», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωσή της. «Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και η διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα θα μας βοηθήσει να καθοδηγηθούμε σε αυτό το απαραίτητο έργο».

 

Η νέα πρόταση για την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα θα τεθεί προς διαπραγμάτευση τόσο μεταξύ των «27» όσο και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έως τις 10 Ιουνίου. Έως τότε, το περιεχόμενό της είναι πιθανό να υποστεί κάποιες τροποποιήσεις.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Κομισιόν και ΗΠΑ ξεκινά τις επόμενες ημέρες, με στόχο να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν φιλική λύση. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πηγαίνουν στην Ουάσιγκτον με προτάσεις για μείωση των δασμών και άλλων εμπορικών φραγμών, αλλά και ενίσχυση των επενδύσεων στις ΗΠΑ.

πηγή