Του Άλεξ Στεφανόπουλου, δημοσιογράφου – Διευθυντή του θρησκειολογικού περιοδικού https://godandreligions.gr/ 

 

Ο Ροβέρτος Πρέβοστ, 69 ετών, εξελέγη την δεύτερη ημέρα (08 Μαϊου 2025 ) της εκλογικής διαδικασίας κατά την τέταρτη ψηφοφορία  ως ο 267ος  Ποντίφικας και Αρχηγός του κράτους του Βατικανού  νέος Πάπα. Και  διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου. Κατά την διάρκεια της  Ποιμαντορικής του Θητείας,  έως τον τελικό προορισμό του,  θα είναι γνωστός, θα αναφέρεται και θα προσφωνείται  ως Λέων XIV ( 14ος ).

Από το πρώτο μήνυμα του αυτού που φαίνεται να αντικατοπτρίζεται είναι η εξής εικόνα όπως την βλέπουν  οι Πιστοί της παγκόσμιας καθολικής κοινότητας του ενός δισεκατομμυρίου 430. 000.000 που ασπάζονται το δόγμα της πρώτης  Ρωμαϊκής Εκκλησίας  που υποδομήθηκε με το αίμα και τα μαρτύρια του Αποστόλου Πέτρου. Δηλαδή αφενός ,

Μια εικόνα που έχει επαναληφθεί σε πολλές παρεμβάσεις και δημόσιες αναφορές μετά από κάθε εκλογή και ανάληψη καθηκόντων από κάθε έναν Πάπα -τουλάχιστον στον 19ο και 20ο αιώνα ,  είναι αυτή του Πάπα <ως “ποιμένα και δασκάλου της ανθρωπότητας”. Κοντά στις πληγές του κόσμου, με ικανότητα διαλόγου και χωρίς φόβο για τρυφερότητα, ο Ποντίφικας που αναμένεται είναι αυτός που ενσαρκώνει μια “Σαμαρείτιδα Εκκλησία”, έτοιμη να σταματήσει στη μέση του δρόμου για να θεραπεύσει και να συντροφεύσει. Σε καιρούς πολέμου και πόλωσης, ο διάδοχος του Πέτρου πρέπει να είναι ένας πνευματικός οδηγός, μια γέφυρα και ένα σημάδι ελπίδας>.

Σημειώνει σε άρθρο ανάλυση της η Teresa Aguado Peña  για τις βασικές προτεραιότητες του 267ου Πάπα Ρώμης και πρώτη άμεση προτεραιότητα επισημαίνει την ενότητα καθώς η Εκκλησία του Αποστόλου Πέτρου τους τελευταίους αιώνες βρίσκεται εντελώς εκτός νοοτροπίας του ιδίου του μηνύματος και της δημόσιας εικόνας συμπεριφοράς αλλά νοοτροπίας κατά το Ανθρώπινο μέρος  Του Ιδρυτή και Αιώνιου έως της Συντέλειας των αιώνων Αρχηγού και  Τρισυπόστατου Θεού ( Πατήρ,  Υιός ,  Πνεύμα Άγιο) Ιησού Χριστού καθώς αιώνες τώρα έχει εμφιλοχωρήσει η πλήρης και απόλυτη εκοσμίκευση ( δηλαδή πολιτική και οικονομική και κάθε άλλη εξουσία που παράγει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα).  Έχει βυθιστεί στα πάσης φύσεως σκάνδαλα ( παιδεραστία παιδοφιλία σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα και άλλα πολλά όπως αυτά που περιγράφονται σε έκθεση των ηνωμένων εθνών με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2024 όπως θα δούμε σε σχετικό ρεπορτάζ. Κλονίζεται λοιπόν η Ρωμαϊκή Εκκλησία υπό το βάρος των σκανδάλων για αυτό και η ενότητα είναι άμεσο και πρώτο ζητούμενο όπως ορθώς επισημαίνουν αναλυτές ερευνητές θεολόγοι επίσκοποι καρδινάλιοι αλλά και οι προκάτοχοι του Λέοντα ΙΔ .

Απολύτως δικαιολογημένα τονίζεται ως άμεση ανάγκη και κατά προτεραιότητα η Ενότητα της Ρωμαϊκής Εκκλησίας:

<Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνουν πιο ουσιαστικές οι συνεδριάσεις του Κολλεγίου των Καρδιναλίων κατά τη διάρκεια των Κονσιστορίων. Πέρα από τυπικές περιπτώσεις, ζητήθηκε να είναι πραγματικοί χώροι διαβούλευσης, προβληματισμού και συνυπευθυνότητας. Οι καρδινάλιοι δεν επιθυμούν να είναι απλώς εκλέκτορες, αλλά συνεργάτες στην παγκόσμια αποστολή της Εκκλησίας. Αυτή η αλλαγή συνεπάγεται την εκ νέου ανακάλυψη του ρόλου του Κολλεγίου των Καρδιναλίων στην εκκλησιαστική δομή.

Οι εσωτερικές διαιρέσεις έχουν επίσης επισημανθεί με ανησυχία. Οι καρδινάλιοι συμφωνούν ότι ο επόμενος Πάπας πρέπει να είναι εγγυητής της εκκλησιαστικής κοινωνίας, γνωρίζοντας πώς να ενσωματώνει τις διαφορετικές ευαισθησίες και αποφεύγοντας τόσο τον αυταρχισμό όσο και τον σχετικισμό. Η κοινωνία δεν είναι μόνο ένα ιδανικό, αλλά ένα καθημερινό καθήκον που απαιτεί ακρόαση, υπομονή και θάρρος.

Η συζήτηση σχετικά με την εξουσία του Πάπα ήταν παρούσα στις συναθροίσεις. Ορισμένοι καρδινάλιοι προβληματίστηκαν σχετικά με τα όρια και την κανονική δομή της πετρικής διακονίας. Ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να ασκήσει την εξουσία του ως υπηρεσία, με ευαγγελική ταπεινότητα, σεβόμενος τις συνοδικές διαδικασίες και αναγνωρίζοντας τον πλούτο των τοπικών Εκκλησιών. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ ηγεσίας και συλλογικότητας>. Άλλωστε από τις πρώτες λέξεις στο μήνυμα του 267ου  Πάπα Ρώμης αντικατοπτρίζεται η ανάγκη της ενότητας και της παγκόσμιας ειρήνης. Ας ανατρέξουμε στο αυτούσιο κείμενο που ανέγνωσε στα Ιταλικά τα Ισπανικά και τα Αγγλικά. (καθόλου τυχαία η επιλογή των γλωσσών..)

Στην πρώτη του ομιλία, λοιπόν  από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου το βράδυ της Πέμπτης της 8ης Μαϊου 2025 , ο Λέων ΙΔ’ ,  ενώπιον 100αδων τηλεοπτικών σταθμών που μετέδιδαν live την διαδικασία και την πρώτη του ομιλία μίλησε  με θερμά λόγια για τον προκάτοχό του και ευχαρίστησε τους καρδιναλίους που τον εξέλεξαν για να διαδεχθεί τον αείμνηστο Πάπα Φραγκίσκο με ειδική αναφορά προς τον εκλιπόντα Πάπα  Φραγκίσκο

Ακολουθεί η μετάφραση της ομιλίας που εκφώνησε στα ιταλικά και στα ισπανικά:

<Ειρήνη μαζί σας. Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αυτός ήταν ο πρώτος χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού, του καλού Ποιμένα που έδωσε τη ζωή Του για το Ποίμνιο του Θεού. Θα ήθελα κι εγώ αυτός ο χαιρετισμός της ειρήνης να μπει στις καρδιές σας, να φτάσει στις οικογένειές σας και σε όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται- και σε όλους τους λαούς και σε όλη τη γη: Ειρήνη μαζί σας.

Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Χριστού, μια ειρήνη αφοπλιστική και ταπεινή και διατηρητική. Προέρχεται από τον Θεό. Τον Θεό, που μας αγαπά όλους, χωρίς όρια και προϋποθέσεις. Ας κρατήσουμε στα αυτιά μας την αδύναμη αλλά πάντα γενναία φωνή του Πάπα Φραγκίσκου, που ευλόγησε τη Ρώμη – του Πάπα που ευλόγησε τη Ρώμη και τον κόσμο εκείνη την ημέρα, το πρωί του Πάσχα.

Επιτρέψτε μου να συνεχίσω την ίδια ευλογία. Ο Θεός μας αγαπάει, όλους μας, το κακό δεν θα επικρατήσει. Είμαστε όλοι στα χέρια του Θεού. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι με τον Θεό και μεταξύ μας, θα προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε μαθητές του Χριστού, ο Χριστός πηγαίνει μπροστά μας και ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Η ανθρωπότητα τον χρειάζεται σαν γέφυρα για να φτάσει στον Θεό και την αγάπη του. Βοήθησέ μας να χτίσουμε γέφυρες με διάλογο και συνάντηση, ώστε να γίνουμε όλοι ένας λαός πάντα εν ειρήνη.  

Σας ευχαριστώ Άγιε Πατέρα μας  Πάπα Φραγκίσκο.

Ευχαριστώ τους καρδινάλιους αδελφούς μου που με επέλεξαν να είμαι ο διάδοχος του Πέτρου και να πορευτώ μαζί σας ως μια ενωμένη Εκκλησία που αναζητά όλοι μαζί την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, που εργάζεται μαζί ως γυναίκες και άνδρες, πιστοί στον Ιησού Χριστό χωρίς φόβο, που διακηρύσσουν τον Χριστό, που είναι ιεραπόστολοι, πιστοί στο Ευαγγέλιο.

Είμαι γιος του Αγίου Αυγουστίνου, Αυγουστίνος. Είπε: “μαζί σου είμαι χριστιανός, για σένα επίσκοπος”. Ας βαδίσουμε λοιπόν όλοι μαζί προς την πατρίδα που ο Θεός έχει ετοιμάσει για εμάς.

Και απευθυνόμενος Προς την Εκκλησία της Ρώμης  στρέφοντας το βλέμμα του προς τους Καρδινάλιους τους Εκλέκτορες και το Ποίμνιο που ήταν συγκεντρωμένο ένας  μικρός ιδιαίτερος χαιρετισμός:

Πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού πώς να είμαστε μια ιεραποστολική Εκκλησία, χτίζοντας γέφυρες, διάλογο, πάντα ανοιχτή στην υποδοχή με ανοιχτές αγκάλες για όλους, όπως αυτή η πλατεία, ανοιχτή σε όλους, σε όλους όσους χρειάζονται τη φιλανθρωπία μας, την παρουσία μας, το διάλογο, την αγάπη.

(Μιλώντας στα ισπανικά)

Γεια σε όλους και ιδιαίτερα σε εκείνους της επισκοπής μου του Chiclayo στο Περού, έναν πιστό, πιστό λαό που συνοδεύει τον επίσκοπο και βοηθά τον επίσκοπο.

(Επιστρέφοντας στα ιταλικά)

Σε όλους εσάς τους αδελφούς και τις αδελφές της Ρώμης, της Ιταλίας, όλου του κόσμου, θέλουμε να είμαστε μια συνοδική εκκλησία, που βαδίζει και αναζητά πάντα την ειρήνη, τη φιλανθρωπία, την εγγύτητα, ιδιαίτερα σε εκείνους που υποφέρουν. 

Σήμερα είναι η ημέρα της Supplicatio [ικεσίας] προς την Παναγία της Πομπηίας.

Η ευλογημένη μητέρα μας Μαρία θέλει πάντα να περπατάει μαζί μας, να είναι κοντά μας, θέλει πάντα να μας βοηθάει με τη μεσιτεία και την αγάπη της. Ας προσευχηθούμε λοιπόν όλοι μαζί για την αποστολή αυτή και για όλη την Εκκλησία και για την ειρήνη στον κόσμο.

Ζητάμε αυτή την ιδιαίτερη χάρη από τη Μαρία, τη μητέρα μας.

Χαίρε Μαρία, γεμάτη χάρη, ο Κύριός μας είναι μαζί σου. Ευλογημένη είσαι ανάμεσα στις γυναίκες και ευλογημένος ο καρπός της κοιλιάς σου, ο Ιησούς. Παναγία, μητέρα του Θεού, προσευχήσου για εμάς τους αμαρτωλούς τώρα και την ώρα του θανάτου μας. Αμήν.

Σε όλους τους πιστούς που είναι εδώ παρόντες και σε όλους εκείνους που λαμβάνουν την ευλογία του μέσω του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και άλλων τεχνολογιών επικοινωνίας. Μπορείτε να τον αναγνωρίσετε με τον τρόπο που αναγνωρίζει η εκκλησία.

Ας ελπίσουμε ότι θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει την ειρήνη στην εκκλησία σε όλο τον κόσμο>.

ΔΕΙΤΕ LIVE την πρώτη ομιλία του Ποντίφικα     https://www.bbc.com/news/videos/c1kv38nk8w1o

Τα επόμενα που επισημαίνονται στον κατάλογο των άμεσων και αναγκαίων προτεραιοτήτων όπως συμφωνούν κορυφαίοι αναλυτές και θεολόγοι της Ρωμαϊκής Θρησκευτικής κοινότητας αλλά και εγνωσμένου κύρους καθηγητές και με Πίστη στο δόγμα της θρησκευτικής κοινότητας του 1.340.800.000 πιστών

Οικονομία, συνοδικότητα και καταχρήσεις

<Η οικονομική κατάσταση της Κουρίας συνεχίζει να απασχολεί. Μετά τα σκάνδαλα του παρελθόντος, αναμένεται από τον επόμενο Ποντίφικα μια νέα ώθηση για διαφάνεια, λιτότητα και ορθή οικονομική διαχείριση. Η βιωσιμότητα της Αγίας Έδρας πρέπει να διασφαλιστεί χωρίς να χάσει από τα μάτια της τον ευαγγελικό της χαρακτήρα: να βρίσκεται στην υπηρεσία του Ευαγγελίου και όχι της εξουσίας.

Για τους καρδιναλίους, η συνοδικότητα δεν μπορεί να παραμείνει μια προσωρινή διαδικασία. Ο νέος Ποντίφικας θα έχει το καθήκον να προωθήσει την πραγματική συμμετοχή όλων των πιστών στη διάκριση και την αποστολή της Εκκλησίας. Η συνοδικότητα δεν είναι πλέον μια θεολογική έννοια αλλά μια ποιμαντική ανάγκη.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν η ανάγκη εξάλειψης της χρήσης της σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία. Οι καρδινάλιοι απαίτησαν να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας με αποφασιστικότητα και διαφάνεια. Έτσι, ο νέος Πάπας θα πρέπει να εδραιώσει τα πρωτόκολλα πρόληψης, να ενισχύσει την κανονική δικαιοσύνη και, πάνω απ’ όλα, να συνοδεύσει τα θύματα με συμπόνια και αλήθεια. Η εσωτερική καθαρότητα παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την εξωτερική αξιοπιστία> όπως επισημαίνεται από το ίδιο επιστημονικό κέντρο https://www.omnesmag.com

Στο ίδιο σημείωμα της η  Teresa Aguado Peña που αναρτήθηκε σημειώνονται και τα εξής :

Ειρήνη και οικολογία

<Η κραυγή για ειρήνη ήταν ομόφωνη. Στην τελική τους διακήρυξη, οι καρδινάλιοι ζήτησαν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις που θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κοινό καλό. Ο επόμενος Πάπας αναμένεται να έχει ενεργή παρουσία στη διεθνή σκηνή, ως ηθικός διαμεσολαβητής, υπερασπιστής των λαών και ακούραστος υποστηρικτής του διαλόγου. Σε καιρούς πολέμου, ο λόγος της Εκκλησίας πρέπει να είναι σαφής, θαρραλέος και ελπιδοφόρος. Η ανησυχία για τον πλανήτη δεν είναι μόνο επιστημονική, αλλά και θεολογική. Η “ολοκληρωμένη οικολογία” που προτείνεται από το Laudato Si’ επαναβεβαιώθηκε ως ένα από τα μεγάλα καθήκοντα του μελλοντικού Πάπα. Η φροντίδα για τη δημιουργία αποτελεί σήμερα ένα προνομιακό πεδίο ευαγγελισμού και δέσμευσης. Η Εκκλησία πρέπει να είναι σύμμαχος εκείνων που αγωνίζονται για έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο>.

Στο ίδιο μήκος σκέψης και προβληματισμού φαίνεται όσο παιρνούν τα 24ως και πλησιάζουμε προς την ενθρόνιση του νεοεκλεγέντα Ποντίφικα κινούνται και σε ακόμα αυστηρότερο τόνο και ύφος και άλλοι επίσης έμπειροι και κατά το δόγμα Χριστιανοί που ασπάζονται το δόγμα και τους κανόνες της  Ρωμαίικής Πρώτης  Χριστιανικής Εκκλησίας με ιδρυτή και θεμελιωτή  τον Απόστολο Πέτρο.

Ας δούμε λοιπόν σε ευσύνοπτη αναφορά -χωρίς ειδική ανάλυση –  ποιες άμεσης προτεραιότητας δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες  αλλά όπως θα δούμε και νομοκανονικές  (  κοινός θεολογικός όρος ) πρέπει να αναληφθούν άμεσα !  Και μάλλον, όπως επισημαίνεται και από 10αδες καρδινάλιους επισκόπους θεολόγους αναλυτές και σχεδόν σύσσωμη της παγκόσμια θρησκευτική κοινότητας της Εκκλησίας του Αποστόλου Πέτρου φαίνεται να   επιβάλλεται να  προχωρήσει και ο ίδιος ο νέος Ποντίφικας αλλά και την συνοχή και την συναίνεση της Κουρίας (το βαθύ κράτος dep state του Βατικανού )  αμέσως μετά την ενθρόνιση του – το πολύ σε δέκα ημέρες – ο Νέος Πάπας και 267ος  Αποστολικός Διάδοχος Του Αποστόλου Πέτρου  οφείλει και όπως οι περιστάσεις  αλλά και τα γεγονότα των τελευταίων, αν μη τι άλλο ,  τουλάχιστον  δυο αιώνων,   επιβάλλουν και επιτάσσουν πόσο μάλλον οι σκοτεινές υποθέσεις στα σκοτεινά αρχεία του Βατικανού με την ένδειξη σε εκατοντάδες χιλιάδες φακέλους   οι <εσωτερικές καταστάσεις> στα εκσυγχρονισμένα αλλά πάντα στο ημίφως υπόγεια που κατά τα άλλα έχουν τις πλέον τεχνολογικά αναπτυγμένες βιβλιοθήκες…

  1. Σημασία του Κανονικού Δικαίου
  2. Η εθνοτική ποικιλομορφία στην (Ρωμαίική) Εκκλησία
  3. Συνοδικότητα και Εκκλησιολογία του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας  (ειδικά προς τα διαζευγμένα ζευγάρια και τις κοινότητες με ιδιαιτερότητες ( LΟΑΤΚΙ – LGTP e.t.c)
  4. Ένας Ποντίφικας Ποιμαντικός, ανοικτός στο διάλογο με τον κόσμο- όπως οφείλει να η ιεραποστολική φύση της Εκκλησίας- και  ο ρόλος των φτωχών
  5. Τον διάλογο με τις άλλες θρησκευτικές Χριστιανικές και τις αρχαίες Πρωτό Χριστιανικές Ανατολικές Εκκλησίες (πχ Ορθοδοξία ) την συνεργασία με το ΠΣΕ κτλ
  6. Μεγαλύτερη εστίαση στο ρόλο της Ρωμαϊκής Κουρίας (dep state άλλως γραφειοκρατία  )
  7. Η επιδίωξη της παγκόσμιας ειρήνης
  8. Ερμηνευτική της συνέχειας του έργου και της Ποιμαντορίας  κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων Ποντιφικών
  9. Διεθνής διπλωματία
  10. Άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων Σεξουαλικής κακοποίησης (τούτο το ζήτημα τίθεται δημοσίως σε όλα τα διεθνή αλλά και τα <κλειστά> forum της Ρωμαϊκής Θρησκευτικής Κοινότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη που έχει επιρροή και κυριαρχία το Βατικανό).
  11. Ζητήματα Σεξουαλικότητας και ταυτότητας
  12. Η Χρηστή Διακυβέρνηση
  13. Τα Οικονομικά του Βατικανού

 

πηγή