Το colpo grosso του Ερντογάν στην… αυλή μας! Η Αγκυρα ενισχύει κλιμακωτά τις σχέσεις και τη συνεργασία της με τη Ρώμη, κλείνοντας συμφωνίες δισεκατομμυρίων!

Στη Ρώμη ο Ερντογάν έκλεισε τον κλοιό που επιχειρεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια να στήσει γύρω από την Ελλάδα, έχοντας καταφέρει να διεισδύσει σε ικανοποιητικό βαθμό στα δυτικά Βαλκάνια, χώρο όπου ιστορικά η Αθήνα ασκούσε επιρροή. Το τόξο Ιταλία, Αλβανία και Σκόπια έδειξε ακόμα μία φορά ότι οι θριαμβολογίες τού τότε υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια για την «παντοτινή φιλία με την Ιταλία», με αφορμή τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας, δεν άφησε κανένα αποτύπωμα φιλίας και στήριξης.

  • Του Νικ. Σταυρουλάκι – κυριακάτικη δημοκρατία

Ούτε αλληλεγγύη ούτε την απαιτούμενη στήριξη σε εταίρο στην Ε.Ε. ούτε κάποια στοιχειώδη ευαισθησία απέναντι στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας και στις εδαφικές διεκδικήσεις που προβάλλει αδιάκοπα εναντίον της χώρας μας έδειξε η Ρώμη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι ενισχύει κλιμακωτά τις σχέσεις και τη συνεργασία της με την Τουρκία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, έστω στα ζητήματα που παλαιότερα απασχολούσαν τις ευρωπαϊκές ηγεσίες (ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, φυλακίσεις και διώξεις πολιτικών, δημοσιογράφων, δικαστών), αδιαφορώντας για τις ενστάσεις της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως η Baykar, μια τουρκική αμυντική εταιρία που ειδικεύεται σε UAV, C4I και Τεχνητή Νοημοσύνη, εξαγόρασε την ιταλική Piaggio Aerospace. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, αναμένεται να παραγάγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μαζί με την ιταλική Leonardo.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στη Ρώμη, στα τέλη Απριλίου, για την 4η Διακυβερνητική Σύνοδο Τουρκίας – Ιταλίας. Στην κορυφή της ατζέντας, η συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι και η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Ο Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο στην Τζόρτζια Μελόνι για «την τολμηρή και αποφασιστική προσέγγισή της σε πολλά ζητήματα». Αναφερόταν στις αποστάσεις που λαμβάνει η Ιταλίδα πρωθυπουργός από τις θέσεις της Φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μίλησε για τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι οι εμπορικοί δεσμοί Τουρκίας – Ιταλίας ενισχύονται διαρκώς.

Ο Τούρκος πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως ο στόχος του όγκου συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι τα 40 δισ. δολάρια και πρόσθεσε:  «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ιταλία, η οποία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία με νέες συνεργασίες και έργα». Δεν παρέλειψε, επίσης, να επαναλάβει το τελευταίο «ποίημα» ως κομπλιμέντο προς τη Μελόνι, λέγοντας: «Η Ιταλία γνωρίζει τη συμβολή μας στην ασφάλεια της Ευρώπης».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρθηκε στις καλές βάσεις που έχουν τεθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε «τέλειες».

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές εταιρίες από τις δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στις αντίστοιχες χώρες. Περισσότερες από 1.500 ιταλικές εταιρίες έχουν επενδύσει 5 δισ. δολάρια στην Τουρκία και αντίστοιχα πολλές τουρκικές εταιρίες έχουν πεδίο δράσης και στην Ιταλία και κυρίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η όλη κατάσταση και η ιταλοτουρκική συνεννόηση δεν θα ήταν καν άξιες λόγου, εάν η Τουρκία ήταν ένα κανονικό κράτος και δεν προέβαλλε τις εδαφικές και άλλες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Το casus belli της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας δεν φαίνεται ότι συγκινεί τη Ρώμη, που προχωρεί στις συμφωνίες της με την Τουρκία σαν να στηρίζει την πολιτική της Αγκυρας έναντι των γειτόνων της. Ουσιαστικά στηρίζει αυτή την πολιτική εναντίον εταίρων της στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ