Μετά από 6 χρόνια αδράνειας – Σκληρά μέτρα σε Δημόσιο και πανεπιστήμια! Φθάνουμε τον Μάιο του 2025, 6 χρόνια μετά και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται πιο σκληρά μέτρα!
Και αυτές οι αντιδράσεις καταλήγουν ότι από το 2019 που η ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα τα βάλει με το βαθύ κράτος, πέρασαν τόσα χρόνια, έγιναν εκπτώσεις και η εικόνα είναι η ίδια με συνέπεια στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων ο κόσμος να εκφράζει την απογοήτευσή του αποκλειστικά προς τη ΝΔ.
Νέα ρύθμιση για όσους αποφεύγουν την αξιολόγηση
Έτσι λοιπόν, φθάνουμε τον Μάιο του 2025, 6 χρόνια μετά και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται πιο σκληρά μέτρα.
Καταρχάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΝ ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την αξιολόγηση στο Δημόσιο που θα ισχύσει και για το χώρο της εκπαίδευσης η οποία θα λέει ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος ή εκπαιδευτικός αποφεύγει την αξιολόγηση θα έχει για αρχή στέρηση εώς δύο μισθών και στην συνέχεια, εάν χάσει καιάλλες 2 αξιολογικές διαδικασίες θα παραπέμπεται για οριστική διαγραφή από το δημόσιο.
Και στο βάθος Συνταγματική Αναθεώρηση με άρση μονιμότητας
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνεται πάση θυσία η αξιολόγηση, κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου βλέπουμε και τις περισσότερες αρνήσεις.
Άλλωστε, πλέον, οι πολίτες μπορούν να αξιολογούν τις υπηρεσίες των φορέων δημοσίου σε μία διαδικασία που θα βγουν πολλά συμπεράσματα για το ποιος φορέας όντως δουλεύει και ποιος όχι.
Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι στην Συνταγματική Αναθεώρηση, η ατζέντα του Μητσοτάκη είναι η εξής:
Να κατοχυρώσει συνταγματικά την αξιολόγηση και να φέρει ακόμα και άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, στην οποία, όμως, δεν θα συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ…
Γκάζια στην Ζαχαράκη να πάρει μέτρα με τους πρυτάνεις
Επίσης, ένας τομέας που η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς -και δεν το αρνούνται ούτε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης- είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία και η βία στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση φέρνει πλέον μέσω της Σοφίας Ζαχαράκη νέα ρύθμιση με μέτρα κατά όσων φοιτητών εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια, σε επιθέσεις και άλλα έκτροπα εντός πανεπιστημίου, τα οποία θα επιφέρουν αποζημιώσεις από τους ίδιους τους
φοιτητές και τις οικογένειές τους όταν προκύπτουν ζημιές και θα καταλήγουν ακόμα και σε αφαίρεση της ιδιότητας του φοιτητή για 24 μήνες.
Πειθαρχικό συμβούλιο και κυρώσεις σε φοιτητές και σε… πρυτάνεις
Πολύ σκληρή θα είναι επίσης η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κατά των πρυτάνεων.
Η πληροφορία ότι μόνο 8 από τα 24 πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει καταστρώσει σχέδια ασφάλειας έχει ενοχλήσει.
Κάποιοι πρυτάνεις αποφεύγουν να στείλουν πρωτόκολλα και αποφεύγουν να τοποθετήσουν τουρνικέ στα κτήρια και κάρτες εισόδου στους φοιτητές.
Επίσης, θα ενισχυθεί το σώμα ιδιωτικών υπαλλήλων ασφάλειας ώστε να γίνεται ομαλή η είσοδος και η έξοδος των φοιτητών.
Παράλληλα, οι πληροφορίες του ΒΝ από κορυφαίο υπουργό λέει ότι θα δημιουργηθεί και ένα μεγάλο Πειθαρχικό Συμβούλιο για όλα τα ΑΕΙ, εκεί θα παίρνονται οι αποφάσεις για τους παρανομούντες φοιτητές ενώ πλέον θα έχουν και διοικητικές συνέπειες όσοι πρυτάνεις δεν συμμορφωθούν με τη νέα σκληρή γραμμή του υπουργείου Παιδείας.
Όπως φαίνεται πάντως, οι δημοσκοπήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στα διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και των πανεπιστημίων αλλά και η γκρίνια βουλευτών για όσα συμβαίνουν, έφεραν το Μαξίμου σε δύσκολη θέση.
Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί πάλι να πιάσει το νήμα των μεταρρυθμίσεων.
Σωτήρης Πίκουλας