Απαράδεκτος, μη ρεαλιστικός και άδικος ο νόμος “5170/2025, αρθρ. 27” – Απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε κοινόχρηστους χώρους…
Τεράστια προβλήματα και αδίκως, δημιουργεί η νέα νομοθεσία η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί! Καταφανώς μη ρεαλιστικός και άδικος ο νόμος “5170/2025, άρθρο 27”
Δεν έχει ορθολογική χρήση η νομοθεσία για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα.
Πολλές, έντονες και εύλογες αντιδράσεις προκαλεί ο νέος νόμος 5170/2025 σε ότι αφορά τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, καθώς απαγορεύει την στάθμευση σε κοινόχρηστους χώρους!
Στην χώρα μας για το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται να έρθουν από Ευρωπαϊκές χώρες πάνω από 50.000 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, που θα σταθμεύσουν αυτά;;;
Ακόμα και το πιο εύλογο και πρακτικό. Που θα σταθμεύσουν για ξεκούραση του οδηγού μέχρι τον προορισμό του;;; Ποια ενναλακτική του δίδεται;;;
Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα και αρνητικές καταστάσεις με αυτή την απαγόρευση!
Η ελληνική πολιτεία έχει εξασφαλίσει χώρους στάθμευσης, ή θα μοιράζει πρόστιμα άδικα…
Τι ίσχυε, τι ισχύει που είχε ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν πρόστιμα σε ιδιοκτήτες για το που πάρκαραν!
Όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων και συλλογικά η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, η επίμαχη νομοθεσία είναι καταστροφική σε κλαδικό επίπεδο καθώς θέτει τεράστιους περιορισμούς και προβλήματα.
-Διαβάστε τι αναφέρει στην ενημέρωση της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ )
Ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες της ΕΛΑΤ για τον νέο νόμο, 5170/2025, αρθρ. 27
– “18. Απαγορεύονται η εγκατάσταση σκηνών και η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες, με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57). Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου”….
- Μπορεί τελικά κάποιος να μας πει με απλά ελληνικά εκτός από τα κάμπινγκ και τα ιδιωτικά parking που επιτρέπεται να σταθμεύουμε τα Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα χωρίς να κινδυνεύουμε να φάμε το πρόστιμο από τον απαράδεκτο νόμο του Ελληνικού κράτους;;;
- Αυτά συμβαίνουν και αντιδρά η ΕΛΑΤ
Δείτε τι έλεγε μέχρι “χθες” η νομοθεσία
Μέχρι και εν λόγω νόμο, που ψηφίστηκε στις 16/01/2025 η Ελληνική Νομοθεσία, όπως και η νομοθεσία πλείστων όσων χωρών, απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση γενικά και όχι μόνο των αυτοκινουμένων. Για τα αυτοκινούμενα, ως ελεύθερη κατασκήνωση νοείται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τέντας.
Η στάθμευση των αυτοκινουμένων επιτρέπεται παντού όπου επιτρέπεται η στάθμευση για Ι.Χ. οχήματα, δηλ. όπου δεν υπάρχει σχετική απαγορευτική πινακίδα. Με άλλα λόγια το αυτοκινούμενο μπορεί να σταθμεύει στους κοινόχρηστους χώρους ακολουθώντας τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. και τις υποδείξεις των ενδεικτικών πινακίδων όπως όλα τα Ι.Χ. οχήματα.
Το αυτοκινούμενο είναι Ι.Χ. όχημα όπως προκύπτει από την υπ΄αριθ. 29949/1841 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ τΒ 21/12-9-2009) προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2007/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα εντάσσονται στην κατηγορία Μ, είναι δηλαδή αυτοκίνητα όπως όλα τα υπόλοιπα επιβατηγά οχήματα, και έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτά.
Η νομοθεσία, και συγκεκριμένα η παράγραφος 18 του άρθρου 7 του Νόμου 4276 του 2014 τροποποιείται και αντικαθίσταται από την παράγραφο 5 του άρθρου 31 του Νόμου 4403/7-7-2016 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ΦΕΚ 125, τεύχος Α, 7/7/16. Αυτός ο νόμος απαγορεύει την εγκατάσταση αυτοκινουμένων, σκηνών, ρυμουλκουμένων και ημι-ρυμουλκουμένων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους. Ως κοινόχρηστοι χώροι νοούνται οι πλατείες, τα πάρκα κλπ. αλλά όχι οι δρόμοι. Απαγορεύεται επίσης βάσει αυτής της νομοθεσίας “η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου (όχι αυτοκινούμενου) από καταστηματάρχες ή ιδιώτες” . Η παράβαση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 μήνες ή με επιβολή προστίμου 300 ευρώ ανά άτομο ή ανά όχημα.
Επίσης το Άρθρο 34 παράγραφος 4 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι “στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους πάνω από 3,5 τόνους, λεωφορείων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες”. Από την απλή ανάγνωση προκύπτει ότι ο ΚΟΚ δεν απαγορεύει την στάθμευση αυτοκινουμένων σε ”κατοικημένες περιοχές”.
Συμπερασματικά, η ισχύουσα νομοθεσία, ήτοι ο νόμος 4403/7-7-2016 άρθρο 31 παράγραφος 5 δεν αλλάζει το καθεστώς στάθμευσης των αυτοκινουμένων τα οποία μπορούν να παρκάρουν όπου και όπως όλα τα ΙΧ επιβατικά οχήματα.
Ο Νόμος απαγορεύει ρητά την “εγκατάσταση” αυτοκινουμένων και όχι την απλή προσωρινή στάθμευσή τους.
Παρατίθεται σε μορφή PDFο Νόμος σχετικά με την εγκατάσταση αυτοκινουμένων και ερμηνευτική εγκύκλιος της Ελληνικής Αστυνομίας
Ανακοίνωση της Ε.Λ.Α.Τ. (Κυριακή 27 Απριλίου 2025)
Αγαπητά μας μέλη,
Μετά την γνωστοποίηση του χτεσινού γεγονότος στην Κάτω Ακράτα, όπου η Αστυνομία έγραψε για παράβαση με πρόστιμο τρία μέλη μας,
με βάση το Ν. 5170/2025, αρθρ. 27, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του ΄25 δηλαδή (!), (νύχτα άραγε και δεν το έμαθε κανείς, ούτε οι … «αμεσότερα» ενδιαφερόμενοι;! ούτε ο εκεί Δήμος να ενημερώσει με σχετικές πινακίδες τους πολίτες;), το Δ.Σ. άμεσα κινητοποιήθηκε (επικοινωνήσαμε με τον Νομικό μας Σύμβουλο και με την Αστυνομία της Κάτω Ακράτας, η οποία, πιστεύουμε, ότι θα επανεξετάσει το θέμα), συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και αποφασίστηκαν τα εξής:
- Σε συνεργασία με τον Νομικό μας Σύμβουλο, να συνταχθεί επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Τουρισμού και Μεταφορών) ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις του επίμαχου άρθρου 27.
2) Με κάθε τρόπο-μέσον (!) να φτάσει η διαμαρτυρία μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
3) Με βάση τις απαντήσεις από τα παραπάνω, αν χρειαστεί, να συγκληθεί ‘Εκτακτη Γενική Συνέλευση μονοθεματική, με μοναδικό, δηλαδή, θέμα λεπτομερέστερη ενημέρωση σχετικά με την αχαρακτήριστη –αψυχολόγητη- καταστροφική για τον κλάδο μας και όχι μόνο, ψήφιση του εν λόγω Νόμου και βεβαίως να πάρουμε αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες-δράσεις.
Θα ενημερώνεστε συνεχώς!
Από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Α.Τ.
Για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, παραθέτουμε ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν στο Ν.5170/2025.
Οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν στη διαδικασία ψήφισής του στη ΒτΕ.
Ο εν λόγω νόμος, ψηφίστηκε στις 16/01/2025.
Ποιοι τοποθετήθηκαν, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, επί του άρθρου 27:
Όλγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ-Υπουργός Τουρισμού): «Αναφορικά τώρα με το θέμα που έθεσαν πολλοί συνάδελφοι και αφορά στην διάταξη για την απαγόρευση στάθμευσης ρυμουλκούμενων μηχανοκίνητων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η εγκατάσταση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων επιτρέπεται ρητά στις ειδικές θέσεις που προβλέπονται στα κάμπινγκ που διαθέτουν τέτοιους χώρους και αδειοδοτούνται από το Υπουργείο Τουρισμού και βεβαίως εκεί όπου προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και για να μην επιχειρείται στρέβλωση της αλήθειας, η συγκεκριμένη ρύθμιση έτυχε της απολύτου αποδοχής του αρμόδιου φορέα, της Ομοσπονδίας Κάμπινγκ Ελλάδος, όπως εκφράστηκε στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, των φορέων που λέμε».
Ο κ. Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) «Το άρθρο 27 ενισχύει τα glamour camping, τα clamping πολυτελείας, με ανέγερση σχετικών εγκαταστάσεων και σε περιοχές εντός σχεδίου. Προφανώς αφορά την Αττική Ριβιέρα. Εκτός της απαγόρευσης εγκατάστασης προβλέπεται και η απαγόρευση στάθμευσης τροχόσπιτων. Ο φτωχός είναι από παντού αποκλεισμένος».
Η κα Θεανώ Φωτίου (Νέα Αριστερά): «Στο ίδιο άρθρο, 27, με την απαγόρευση ακόμη και της στάθμευσης τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων οχημάτων σε δημόσιους χώρους, παραλίες κ.λπ., και την απαγόρευση σε ιδιώτες να φιλοξενούν πέραν του ενός τέτοια οχήματα στα οικόπεδά τους, σκοπεύετε να στραγγίξετε κάθε δυνατότητα του ντόπιου τουρίστα σε φθηνές διακοπές και να ενισχύσετε υψηλού κόστους τουριστικά καταλύματα. Εξάλλου, το είδαμε: Ένας στους δύο Έλληνες δεν έκαναν φέτος διακοπές. Εσείς θα το χειροτερεύσετε».
Ο κ. Κομνηνός Δελβερούδης (Νίκη): «Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεστε και με το άρθρο 27 και με πρόφαση, όπως μας λέτε, την προστασία της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς και την αποφυγή υπονόμευσης των νόμιμα λειτουργούντων χώρων κατασκηνώσεων και απαγορεύετε, όπως είπα και προηγουμένως, την εγκατάσταση σκηνών και τη στάθμευση ακόμα τροχόσπιτων σε παραλίες και σε αιγιαλούς και εν γένει σε κοινόχρηστους χώρους. Δηλαδή, ο πολίτης δεν θα μπορεί το καλοκαίρι στις διακοπές του να στήσει μια σκηνή. Σας ρωτήσαμε και στην επιτροπή, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Ξέρετε εσείς εκεί στο Υπουργείο, τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν οι πολυτέλειες και οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις γιατί δεν έχουν όλοι την οικονομική επιφάνεια που φαντάζεστε και οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης που προωθείτε, αλλά τους ενδιαφέρει να ζουν αξιοπρεπώς και ελεύθερα, απολαμβάνοντας το φυσικό κάλλος αυτής της χώρας, κάτι που έχετε ξεχάσει σε αυτή την Κυβέρνηση».
Ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης (Ανεξάρτητος): «Εντύπωση ως προς την επιλογή νομοθέτησης προκαλεί το άρθρο 27 περί στάθμευσης τροχόσπιτων. Όπως έχει διαπιστωθεί, διαφαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των μέσων θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες και χρηματικά πρόστιμα απλώς επειδή στάθμευσαν το όχημά τους σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο. Αυτή η γενικολογία και ασάφεια είναι αδιανόητη και δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες».
Τελικώς, το άρθρο 27 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ως κάτωθι:
Ν.Δ.: ΝΑΙ,
ΠΑΣΟΚ-Κ.Α.: ΠΑΡΩΝ,
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ,
Κ.Κ.Ε.: OXI,
ΕΛΛΗΝ. ΛΥΣΗ: OXI,
Ν. ΑΡΙΣΤΕΡΑ: OXI,
ΝΙΚΗ: OXI,
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛ.: OXI,
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: ΝΑΙ
Σχόλια Μελών
Θέλουμε να είμαστε νομοταγείς πολίτες
Πληρώνουμε όλες τις ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ χρεώσεις του κράτους- τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, ΚΤΕΟ, διόδια κλπ…
Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του Αυτοκινούμενου τροχόσπιτου μας κάνετε να νιώθουμε “ένοχοι” γιατί θέλουμε να χαρούμε την χώρα μας και όχι μόνο, με την ελευθερία που μας παρέχει αυτό το όχημα.. Καί όλοι μας δεν μπορούμε να καταλάβουμε τί κακό έχουμε κάνει.
– Επιτέλους πείτε μας ξεκάθαρα που επιτρέπετε η στάθμευση.
Το Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο δεν το πήραμε για να είναι ακινητοποιημένο, διαφορετικά θα επιλέγαμε το ρυμουλκούμενο, ή το ημιρυμουλκούμενο. Όπως επίσης δεν το αγοράσαμε, για να κάνουμε μόνο βόλτες στην Εθνική οδό καί να πληρώνουμε τα υπέρογκα ποσά στα διόδια. Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα σου παρέχουν Ελευθερία κινήσεων, Απομόνωση, Απεριόριστες επιλογές και πλήρης αυτονομία.